We gaan verder met de 10 kleine dingetjes die, met het verdwijnen van de VHS, enkel voort zullen leven in de herinnering van de vroegere gebruikers! Enjoy…

6. Kapotte band? Bijna altijd te fixen!

Ja, en was dan eenmaal de videofilm kapot? Shit, man. Maar ja, die banden waren meestal te duur (zie puntje 3) om er zomaar een nieuw exemplaar van te kopen. Dus geen nood: jouw vader was de held die de kapotte videofilm wist te repareren. …Probeer tegenwoordig maar eens een kras op een Blu-Ray weg te poetsen.

Kapotte VHS-cassette
Zó ernstig hebben wij het gelukkig nooit laten komen… Jij wel? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments! (Via: NationalVideo)

7. Het veiligheidsklepje
(waar je never aan mocht zitten van pap en mams)

Al snel was je nieuwsgierig geworden hoe video in elkaar zat. Je wist dat er, rechts van de band, een héél klein knopje zat en als je dat indrukte, dan kon je het klepje openmaken. Dat mocht eigenlijk niet van je ouders, maar als zij het niet zagen, kon je zo toch, stiekem…

Datgene wat we als kind nooit mochten!
En dan toch stiekem openmaken, hè!

8. De Long Play-functie

‘Long Play’ of ‘LP’. Ineens met één vier uurs-band acht uur lang kunnen opnemen. Denk je even in: drie van zulke banden en je kan een ETMAAL non-stop televisie en films opnemen. Nee, wacht, beter voorbeeld: onderstaande video zou dus precies op één zo’n band passen! Mag ook wel, want banden waren vroeger dúúr. #priceytapes

9. Voor altijd bewaard! Nou ja, bijna altijd.

Het lipje wat je kon afbreken om een opname ‘voor altijd’ op je videoband te laten staan. Naja, tenzij je kleine broertje wraak op je nam, en met één plakbandje die tv-opname van je favoriete popgroep afspoelde voor Kindernet. En bedankt maar weer.

10. Het einde van de band

Niet vergeten; aan het eind van de film altijd de banden netjes terugspoelen. Maar ja, soms liet je ‘m helemaal tot het eind doorlopen, want dan spoelde het vanzelf terug. Eerst kreeg je dan een zwart beeld, vervolgens een enorme piep en daarna de sneeuw oftewel het ‘mierenvoetbal’. Hoe vaak ik als kind niet schrok van het gepiep, aan het einde van die tapes!

Met dat gezegd hebbende; heb jij nog absolute gruwelmomenten van een videoband die ooit bleef steken, je neefje die per ongeluk een tosti in de speler stopte, of een recorder die ooit explodeerde? Laat het hieronder in de comments weten, als een baas! =)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer