1 april grappen: 12 streken die bedrijven vroeger uithaalden

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

1 april grappen bedrijven

Ieder jaar is het weer zover… 1 april! Sommigen broeden alweer enige tijd op de perfecte grap. Bedrijven doen daar gelukkig ook aan mee en dat levert dan vaak de meest hilarische 1 april grappen op!

Kikker in je bil…

Op 1 april moet je altijd weer oppassen om niet in de maling genomen te worden. Over de totstandkoming van de aprilgrap, het Franse “poisson d’avril, of het Engelse “April Fool’s Day” is nog onduidelijkheid.

Schop me papiertje rug 1 april grappen
Via: depositphotos.com

Sommige bronnen wijzen op verandering naar de Gregoriaanse kalender, waardoor Nieuwjaar van 1 april naar 1 januari verplaatst werd. Mensen die dit vergaten organiseerden of kwamen opdagen op, niet bestaande Nieuwjaarsfeesten.

Er zijn ook bronnen die duiden op het parodiëren van geestelijken (“Holland’s Next valse Paus / Bisschop”) en natuurlijk kan de bekende spreuk “Op 1 april verloor Alva zijn bril“, de dag waarop Den Briel ingenomen werd, niet ontbreken.

1 april grappen

Alhoewel het historisch besef mooi is, blijven de 1 april grappen natuurlijk het allerleukste. Een traditie, die al begint bij de kleinste kinderen en zich doorzet naar vrienden en collega’s en voor alle leeftijden.

Op 1 april nemen we elkaar in de maling, wel op een leuke manier en daarbij worden scheetkussens, schoenveters of zout (in de suikerpot) niet geweerd…

Hier een paar kleine klassieke voorbeelden, met natuurlijk ook legendarische 1 april grap met bloem in de föhn!

De beste 1 april grappen van bedrijven

Natuurlijk maken bedrijven ook gebruik van deze traditie. Op 1 april verschijnen er opeens meer persberichten dan normaal. Verdacht zou je zeggen… en dat klopt ook!

Of het nu gaat om een simpele poging om mensen aan het lachen te krijgen, of het een slimme marketingtruc is, maakt eigenlijk niet uit. Wij hebben weer wat om over te praten en te lachen…

Hier de beste 1 april grappen die bedrijven vroeger hebben verzonnen op een rijtje!

1. NOS: Toren van Pisa omgevallen

Op 1 april 1960 kondigde het toenmalige NOS aan de dat de Toren van Pisa was omgevallen. Ondanks dat het toen meer voor de hand lag dat hij zou omvallen, reageerder vele kijken geschokt…

1 april grappen: 12 streken die bedrijven vroeger uithaalden
Via: flickr.com | ravindra gandhi, CC

2. NOS: zwartkijkers opgepast…

Op 1 april 1969 kondigde NTS (diezelfde voorloper van de NOS) aan dat er controle zou komen voor zwartkijkers en met een scanner langs de huizen zou worden gereden.

De ‘controleur’ gaf aan dat hij niet verwachtte dat mensen aluminiumfolie om hun tv zouden wikkelen om deze ‘onzichtbaar’ te maken voor de scanner, waarna de volgende dag het aluminiumfolie was uitverkocht…

1 aprilgrap journaal 1969

Op 1 april 1969 haalt het Journaal een geslaagde grap uit. De kijker krijgt te horen dat ‘zwartkijkers’ – mensen die hun kijk- en luistergeld niet hebben betaald – vanaf nu worden opgespoord. De enige uitweg? De televisie inpakken met aluminiumfolie om de radar te verwarren. Binnen de kortste keren zitten veel winkels zonder aluminiumfolie. Nederland is massaal in de grap getrapt. Meer over de geschiedenis van 1 april? http://anderetijden.nl/artikel/92/De-geschiedenis-van-de-grapdag

Geplaatst door Andere Tijden op Vrijdag 31 maart 2017

3. Gamma: verf met Zwitsal geur

Iedereen kent natuurlijk de geur van een vers geverfde kamer, maar hier had Gamma een briljante oplossing voor: Zwitsal geurverf.

Best een goed idee… ware het niet dat deze verf 1 april 2017 verkrijgbaar zou zijn…

Zwitsal geurverf 1 april grappen
Via: Gamma

4. Burger King: de linkshandige burger

In 1 april 1998 kondigde Burger King de ‘linkshandige” Whopper aan. Superhandig voor alle mensen die niet rechtshandig zijn, want er zijn al genoeg problemen voor linkshandigen

1 april Whopper linkshandige burger
Via: Burger King (reclame)

5. IEX.nl… buy, buy, buy!

Op 1 april 2000, tijdens de internet/technologie bubbel, bestelden veel mensen, zonder dat ze iets van de organisatie wisten, aandelen van het verzonnen technologiebedrijf “F/Rite Air”, oftewel… gebakken lucht!

Duim opsteken computer jaren 90 Apple reclame
Via: Apple (capture)

6. Efteling: baby’s in de python

Vanaf 1 april 2018 zou de python eindelijk open gaan voor… baby’s! Als eerste achtbaan in de wereld, maar wel speciaal dus. De prikkels zouden zelfs goed zijn voor de baby…

7. Het Jeugdjournaal: Belasting op zakgeld

Op 1 april 1983 kondigde het Jeugdjournaal invoering van belasting op zakgeld voor kinderen aan.

8. Het Jeugdjournaal: Premier Potter

Op 1 april 2002 deed het Jeugdjournaal het dunnetjes over met de aankondiging dat premier Balkenende mee zou spelen in de nieuwste Harry Potter.

De filmopnames zouden gemakkelijk te combineren zijn, maar de oppositie had wel kritiek…

9. IKEA: terugroeping van sleutels

Net voor 1 april 2012 verontschuldigde IKEA zich en kondigde aan alle foutieve linkshandige sleuteltjes terug te roepen. Deze waren tot, je raadt het al: 1 april, in te leveren bij de kassa…

Ikea linkshandige sleutels 1 april grappen
Via: IKEA

10. Google: dierentaal vertalen

Dat bedrijven goed meedoen met de 1-april traditie, bewijst ook Google. Eerder hadden ze al aangegeven een Research centrum op de maan te open, namelijk G.C.H.E.E.S.E., waar ze gaan experimenteren met een high-density high-delivery hosting oftewel HiDeHiDeHo.

Op 1 april 2010 introduceerde ze de volgende app om dieren te vertalen: Google Translate for Animals…

11. Google: een Hoff photobomb…

In 2014 heeft Google ook haar best gedaan. De “David Hasselhoff Photobomb App” was een feit… Want wie wil er nu niet met David Hasselhoff op de foto staan?!

1 april grappen: 12 streken die bedrijven vroeger uithaalden
Via: Google

12. Domino’s: eetbare doos

Op 1 april 2014 was Domino’s z’n tijd ver vooruit. Weg met karton en aangezien klanten de korst toch het lekkerste vinden, waarom niet een pizzadoos maken VAN korst…

“Why think outside the box – when you can eat it?”

Domino’s
1 april grappen: 12 streken die bedrijven vroeger uithaalden
Via: Domino’s

Jouw favoriete 1 april grappen?

Natuurlijk hebben we maar een selectie gemaakt uit vele goede 1 april grappen. Welke vond jij het beste of kun jij je er nog eentje herinneringen, die hier zeker thuishoort?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...