Ieder jaar is het weer zover… 1 april! Sommigen broeden alweer enige tijd op de perfecte grap. Bedrijven doen daar gelukkig ook aan mee en dat levert dan vaak de meest hilarische 1 april grappen op!

Kikker in je bil…

Op 1 april moet je altijd weer oppassen om niet in de maling genomen te worden. Over de totstandkoming van de aprilgrap, het Franse “poisson d’avril, of het Engelse “April Fool’s Day” is nog onduidelijkheid.

Sommige bronnen wijzen op verandering naar de Gregoriaanse kalender, waardoor Nieuwjaar van 1 april naar 1 januari verplaatst werd. Mensen die dit vergaten organiseerden of kwamen opdagen op, niet bestaande Nieuwjaarsfeesten.

Er zijn ook bronnen die duiden op het parodiëren van geestelijken (“Holland’s Next valse Paus / Bisschop”) en natuurlijk kan de bekende spreuk “Op 1 april verloor Alva zijn bril”, de dag waarop Den Briel ingenomen werd, niet ontbreken.

1 april grappen

Alhoewel het historisch besef mooi is, blijven de 1 april grappen natuurlijk het allerleukste. Een traditie, die al begint bij de kleinste kinderen en zich doorzet naar vrienden en collega’s en voor alle leeftijden.

Op 1 april nemen we elkaar in de maling, wel op een leuke manier en daarbij worden scheetkussens, schoenveters of zout (in de suikerpot) niet geweerd…

Hier een paar kleine klassieke voorbeelden, met natuurlijk ook legendarische 1 april grap met bloem in de föhn!

De beste 1 april grappen van bedrijven

Natuurlijk maken bedrijven ook gebruik van deze traditie. Op 1 april verschijnen er opeens meer persberichten dan normaal. Verdacht zou je zeggen… en dat klopt ook!

Of het nu gaat om een simpele poging om mensen aan het lachen te krijgen, of het een slimme marketingtruc is, maakt eigenlijk niet uit. Wij hebben weer wat om over te praten en te lachen…

Hier de beste 1 april grappen die bedrijven vroeger hebben verzonnen op een rijtje!

  • In 1960 kondigde het toenmalige NOS aan de dat de Toren van Pisa was omgevallen.
  • In 1969 kondigde NOS aan dat er controle zou komen voor zwartkijkers en met een scanner langs de huizen zou worden gereden. De ‘controleur’ gaf aan dat hij niet verwachtte dat mensen aluminiumfolie om hun tv zouden wikkelen om deze ‘onzichtbaar’ te maken voor de scanner, waarna de volgende dag het aluminiumfolie was uitverkocht…
  • In 1983 kondigde het Jeugdjournaal invoering van belasting op zakgeld voor kinderen aan.

In 1998 kondigde Burger King de ‘linkshandige” Whopper aan.

Tijdens de internet/technologie bubbel in 2001 bestelden veel mensen, zonder dat ze iets van de organisatie wisten, aandelen van het verzonnen technologiebedrijf “F/Rite Air”, oftewel… gebakken lucht!

In 2004 deed het Jeugdjournaal het dunnetjes over met de aankondiging dat premier Balkenende mee zou spelen in de nieuwste Harry Potter

In 2012 verontschuldigde IKEA zich en kondigde aan alle foutieve linkshandige sleuteltjes terug te roepen

Dat bedrijven goed meedoen met de 1-april traditie, bewijst ook Google. Eerder hadden ze al aangegeven een Research centrum op de maan te open, namelijk G.C.H.E.E.S.E., waar ze gaan experimenteren met een high-density high-delivery hosting oftewel HiDeHiDeHo.  IN 2010 introduceerde ze de volgende app om dieren te vertalen:

https://youtu.be/3I24bSteJpw

In 2012 had Google een nieuwe grap: Google Maps op de ouderwetse Nintento…

In 2014 hebben grote bedrijven ook hun best gedaan. De “David Hasselhoff Photobomb App” of de eetbare Pizzadoos zijn prachtige voorbeelden:

https://youtu.be/GyeX-Aev_EA

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer