90’s muziek: deze jaren 90 hits maken je meteen nostalgisch

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Muziek en nostalgie zijn twee dingen die bij elkaar passen als Ying en Yang. Bij 90’s muziek en het is dat niet anders, misschien is het zelfs meer. Er blijft iets speciaals aan die hits uit de jaren 90, velen beweren zelfs, dat het het mooiste tijdperk qua muziek was…

90’s muziek is episch

Iedereen heeft wel bepaalde nummers waar hij/zij een speciale herinnering aan heeft. Zodra dat nummer op de radio gedraaid wordt, krijg je spontaan kriebels in je buik en kan je je geluk niet meer op. Bij 90’s kids is dat misschien wel elke 90’s hit…

Wat had de jaren 90 veel muziek voor ons in petto en wat was deze muziek goed. Wereldhits, die je kon meezingen of meedansen en nog steeds, ruim 30 jaar later, super populair zijn. Wat een tijd, nietwaar?

90's muziek Rabo top 40 hits jaren 90
Via: Rabo Top 40 (cover)

23 jaren 90 hits

We hebben enkele nostalgische nummers uit de jaren 90, noem het gerust klassiekers, in een briljante lijst gezet. Welk van onderstaande nummers maakt jou het meest nostalgisch of missen we juist? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Oasis – Wonderwall

Misschien is het wel uitgegroeid tot HET bekendste gitaar lied ooit, want iedereen die maar een beetje gitaar speelt, kan dit (of moet dit kunnen). Maar wat een hit was en is dit! De Engelse rockband Oasis bracht deze klassieker van op-en-top 90’s hit uit in 1995.

2. Massive Attack – Unfinished Sympathy

Melancholisch, maar met vette beat en prachtige strijkers omgeven: deze hit uit 1991 van Massive Attack was onderdeel van een nieuwe muzikale beweging: triphop.

Een prachtige hit, waar alle details kloppen. Prachtige stem, zoals gezegd de machtige strijkers, maar ook de slagklokken bij de drums. Heerlijk…

3. Smashing Pumpkins – 1979

Alhoewel het in Nederland en België bij een beperkte notering bleef, is en blijft dit ook een klassieker voor de alternatieve rock scene. Het nummer uit 1996 wordt gekenmerkt door de unieke gitaar loops.

4. Britney Spears – Sometimes

Natuurlijk is Britney Spears’ hit …Baby One More Time haar bekendste hit, ook als 90’s muziek. Toch is Sometimes als haar nummer (en hit) misschien wel specialer.

Britney Spears Sometimes 90s hits jaren 90
Via: Britney Spears – Sometimes (capture)

Iedereen dacht dat Britney een one day wonder zou worden met haar eerste grote song. Haar tweede nummer bewees in 1999 het tegendeel.

Ook Sometimes haalde in Nederland en België nummer 1 en net als haar eerste hit vele weken. Klasse dus en misschien daarom wel specialer dan het schoolmeisje…

5. Natalie Imbruglia – Torn

Het is 1997 als Natalie Imbruglia het lied Torn uitbrengt als debuutsingle voor haar nieuwe album. En dat heeft ze geweten. Het nummer bestormde de charts over de gehele wereld. Met recht een 90’s klassieker…

Wist jij dit grappige weetje over Torn al?

6. Volumia – Afscheid

Zowel in Vlaanderen als Nederland ging Afscheid als een trein. Volumia!, de band van o.a. Xander de Buisonjé bracht de jaren 90 hit uit in 1998. Grappig deed het lied het in België nog beter dan in Nederland!

7. The Offspring – Self Esteem

In de eeuwige tweestrijd tussen de kakkers, gabbers en skaters / alto’s, was dit definitief een troef voor de laatste groep. Hard, ruig en met teksten “I may be dumb, but I’m not a dweeb” en topnummer uit 1994…

The Offspring Self Esteem jaren 90 hits 90's
Via: The Offspring – Self Esteem (capture)

Het begin was al om hard mee te schreeuwen… wat een nostalgie!

8. TLC – No Scrubs

Een scrub was iemand, die z’n leven niet op orde heeft. De girlband TLC zong erover en bracht in 1999 de bekende single No Scrubs uit. In zowel Nederland als België scoorde dit een top-3 notering!

9. Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Het is 1991 als grunge band Nirvana met lead zanger Kurt Cobain, hun grootste hit (ooit) uitbrengen en doorbreken bij het mainstream publiek. In vele opzichten een bijzondere hit, waarbij het rauwe het tot absolute wereldhit schopte.

Kurt Cobain Nirvana Nevermind optreden unplugged
Via: youtube.com (capture) | nirvana

Smells Like Teen Spirit was het openingsnummer van hun succesvolle CD: Nevermind.

10. Supergrass – Alright

Gewoon weer zo’n heerlijk zomers 90’s nummer, dat je waarschijnlijk wat vergeten was. Echte Britpop! Uitgebracht in 1995 scoorde in het Nederland niet meteen groots; het haalde helaas net de tipparade.

Toch is het lied erna wel populair geworden, misschien wel door de verschijning in de film Clueless met Alicia Siverstone…

11. Whitney Houston – I Will Always Love You

Ok, deze is net (als Nirvana’s hit) een beetje voor de hand liggend en minder uit het oog (of oor) verloren gegaan. Een ongelooflijke 90’s hit uit 1992, maar deze hoor je nog genoeg op radio of tv… Maar wat een stem!

Méér 90’s hits…

We hebben nog veel meer hits uit de jaren 90 voor. Sterker nog, enkele van de grootste hits moeten nog komen. Wat dacht je van Blackstreet (zie 12.) of Puff Daddy (zie 23.)?!

Geniet dus snel verder op de volgende pagina!

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...