De val van de muur: 15 herinneringen aan de Berlijnse muur

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

8. De demonstratie op Alexanderplatz (november 1989)

Weren er een half miljoen mensen? Waren het er een miljoen? Niemand wist het, maar duidelijk was dat het aantal enorm was. En de Oost-Duitse staatstelevisie zond het life uit!

“Ihr seid nicht allein, wir stehen an eurer Seite. Wir sind und bleiben eine Nation, und wir gehören zusammen.”

Helmut Kohl, bondskanselier BRD in 1989

9. De optochten naar de grens (november 1989)

Partijlid Günther Schabowski kondigde aan dat de burgers van de DDR vrij mochten reizen. Per ongeluk zei hij dat het per direct was: “Sofort. Unverzüglich.”

Dolenthousiast renden de Oost-Duitsers naar de grensovergangen. Niet veel later gingen de slagbomen open. West-Duitsers stonden klaar met bubbeltjeswijn. Oost-Duitsers stroomden eropaf. Het feest kon beginnen. Zelfs grenswachten en politieagenten raakten geëmotioneerd …

10. Het 10-puntenplan (november 1989)

Het was een kwestie van slechts enkele weken. Zo snel maakte Bondskanselier Helmut Kohl zijn 10-puntenplan voor de hereniging van Duitsland bekend. Nog geen maand later trad de Oost-Duitse communistische partijtop af en riepen de demonstranten in Leipzig om hereniging.

Via: pxfuel.com, CC

11. Opening van de Brandenburger Tor (december 1989)

Alleen voetgangers mochten erdoor. Toch was het een historisch moment toen de eerste Duitsers onbelemmerd deze weg mochten bewandelen van het oosten naar het westen en vice versa.

12. De bestorming van de Stasi-centrale (januari 1990)

Jarenlang hield de Stasi de Oost-Duitse bevolking in de gaten. Ze luisterden af, verhoorden en arresteerden. Buitensporige straffen volgden daarop. Om te voorkomen dat deze gehate organisatie alle bewijsstukken zou vernietigen bestormden 2000 mensen de Stasi-centrale.

13. Vrije verkiezingen (maart 1990)

Eindelijk waren er vrije verkiezingen in de DDR. Lothar de Maizière van de Ost-CDU werd de eerste (en enige) minister-president van de DDR die vrije verkiezingen won. Langzaamaan schikte heel Europa zich in de nieuwe situatie. Daar was hier en daar best nog wat Duitse overtuigingskracht voor nodig.

“We do not want a united Germany.”

Margaret Thatcher, minister president van het Verenigd Koninkrijk in 1989
Via: pxfuel.com, CC

14. De afbraak van de muur (juni 1990)

De figuurlijke val van de muur vond plaats in 1989. Toen ontstond vrij verkeer van oost naar west. De definitieve fysieke afbraak liet daarna nog bijna een jaar op zich wachten.

Sommige delen van de Berlijnse muur staan er zelfs nu nog! Gelukkig is dat slechts bij wijze van monument. Het is een plek voor herinnering en graffiti.

Via: pxfuel.com, CC

15. De hereniging (augustus 1990)

Een jaar na de Pan-Europese Picknick hief de DDR zichzelf op. Het land besloot per oktober toe te treden tot de BRD. De hereniging was daarmee een feit.

Herinner jij je de val van muur nog?

Heimwee naar de DDR? Was jij in Berlijn tijdens die bijzondere momenten? Wil je nog iets toevoegen aan de hierboven beschreven gebeurtenissen? Aarzel niet en laat het weten met een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...