Wist jij dit ook over clown Bassie (van Adriaan)?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

Clown Bassie

Clown Bassie was voor iedereen een kinderheld. Je zult je vast wel nog veel films herinneren van deze clowns. Wat waren dit toch mooie tijden. Op vrijdag 17 september 2021 is Bas van Toor 86 jaar geworden. Wij genieten nog altijd van deze man!

Clown Bassie (van Adriaan)

Wij hebben een overzicht gemaakt van feiten die jij waarschijnlijk nooit geweten heb over Bassie. Nummer 6 kan wel eens erg onverwacht komen, van onze altijd lachende jeugdvriend.

Clown Bassie en Adriaan
Via: Wikimedia Commons | Hullie, PD

1. Zo komt Clown Bassie aan zijn naam

Onze vrolijke clown Bassie heet eigenlijk Bas van Toor. Iedereen vond Bas een klein mannetje en daarom gingen heel veel mensen hem Basje of Bassie noemen. Deze naam hebben ze altijd aangehouden.

Wist jij dit ook over clown Bassie (van Adriaan)?
Via: youtube.com (capture) | Bassie & Adriaan Channel

2. Bassie had een dubbelrol

Bassie en Adriaan hadden niet extreem veel geld toen ze begonnen. Daarom werd er op veel dingen bezuinigd. Om die reden speelde Bassie ook de rol van boef ‘Vlugge Japie‘.

Vlugge Japie Bassie Adriaan
Via: Bassie en Adriaan (capture)

Zo konden ze besparen op personeelskosten. Geweldig toch?!

Bassie en Adriaan Bas van Toor
Via: Bassie & Adriaan (capture)

3. Bassie is niet altijd een clown geweest

Je zult het misschien niet verwachten, maar Bassie is niet altijd een clown geweest. Hij was vroeger namelijk acrobaat in een circus. Later deed hij samen met zijn broer Adriaan een act.

4. Bassie is ooit weggelopen van huis

Toen Bas 18 jaar oud was is hij weggelopen van huis. Hij wilde namelijk voor een tijd in het circus werken. Zelfs zijn familie wist niet dat hij daar ging werken. Toen hij weer thuis kwam na een paar maanden, had hij aan zijn moeder beloofd om niet meer zomaar weg te lopen van huis.

5. Kan Bassie zelf tegen een grapje?

Ook bij Bassie word wel eens een grap uitgehaald. In Bananaspit doet iemand net of ze zijn hele show hebben gejat. Uiteindelijk blijkt Bassie zelf ook wel tegen een grapje te kunnen.

6. Ook Bassie zag het leven soms niet meer zitten

Jij zult het waarschijnlijk niet verwachten van de bijna altijd vrolijke clown, maar Bassie had zijn euthanasiepapieren al getekend omdat het niet goed ging met zijn gezondheid.

7. Een realitysoap over Bassie?

TV-producenten wilde een realitysoap maken over het leven van Bassie, maar dit wilde hij zelf niet. Zijn reactie hierop was: “Kom maar gezellig naar het theater of kijk naar mij op televisie.” Bassie houdt en hield zijn privéleven graag gescheiden. Wel kwam glamourfotograaf Joop van Tellingen (overleden in 2012) vaak bij hem thuis, maar meer als vriend en niet als paparazzo.

Bas van Toor Bassie & Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

8. Bassie vond werken in zijn eigen circus niet altijd leuk

Zoals je misschien wel weet, hebben Bassie en Adriaan vroeger een eigen circus gehad. Maar Bassie vond het niet altijd even leuk om in dit circus te werken. Hij voelde zich opgesloten tussen de hekken van het circus.

9. Bassie had echt ruzie met de Baron

In de films konden Bassie en Adriaan nooit goed opschieten met de Baron. Dit was ook na de opnames. Ze hebben namelijk jarenlang ruzie gehad. De Baron vond namelijk dat hij te weinig betaald heeft gekregen voor zijn rol. Of ze nog ruzie hebben, is niet bekend.

De Baron Bassie en Adriaan Paul van Gorcum
Via: Bassie & Adriaan (capture)

10. Clown Bassie was in het echt ook onhandig

Bassie deed altijd of hij onhandig was, maar tijdens de opnames was die dat ook echt. Hij is meerdere keren gevallen waarbij hij ook echt dingen gebroken heeft.

Via: Wikipedia en clownbassie.nl

Jouw herinneringen aan clown Bassie?

De nostalgische herinneringen aan deze clown zullen vast nooit verloren gaan. Drommels, wat blijft het toch een bijzondere man. Wat vond jij het leukste aan deze jeugdheld? Laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Wist jij dit ook over clown Bassie (van Adriaan)?”

  1. Bassie en Adriaan zijn nog steeds geweldig. Sinds ik de dvd’s heb van de films,kijken/keken mijn kinderen er ook naar. Ze deden hen zelfs na,zo grappig om te zien

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...