De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc

Door

Micki Bosma

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Zoekmachine computer vroeger google

Van muziek downloaden, CD’s branden en het knallen van floppy disks in de drive, tot urenlang verslaafd oude spelletjes van vroeger, zoals Solitaire en Mijnenveger, spelen.

Herbeleef het plezier (en de frustraties) van het begin van het internet tijdperk en de computer vroeger.

De frustraties en charmes van het vroege internet

We kunnen een computer en zeker het internet niet meer wegdenken uit ons leven. Wat zouden we zonder moeten? Razendsnelle verbinding, alle kennis binnen handbereik, maar zo is het natuurlijk niet altijd geweest.

Het gebruik van de computer vroeger, zelfs voor het internet, was vaak een feestje, maar er waren zeker ook frustraties! 

Computer games 90s
Via: flickr.com | visual velocity pc, CC

Inbelverbinding 

Kun jij het geluid van de inbelverbinding ook nog voor je halen als de dag van gister? Dat we door dat penetrante, krakende, schelle geluid geen gehoorproblemen hebben opgelopen is bijna onmogelijk.

“Ouderwetse” schermtijd

Het fenomeen schermtijd is echt niet ineens ontstaan sinds de Smartphones en iPads. Eigenlijk had je vroeger ook al strenge restricties als het ging om die kostbare tijd achter de computer. Maximaal een uurtje voor plezier en iets langer als je een belangrijk werkstuk moest maken voor school. 

computer hyves
Via: flickr.com | Jennie Robinson Faber, CC

Had je meerdere broers en zussen en maar één computer in huis? Ai, dan werd je tijd nog korter, want ook zij moesten natuurlijk aan de beurt komen!

Oude spelletjes van vroeger

De computer spellen waren vroeger geniaal. Op Spele.nl kon je uit de meest onzinnige spelletjes kiezen waar je urenlang plezier van had. En ohh, laten we Rollercoaster Tycoon en De Sims niet vergeten.

Wat een nostalgie die computerspelletjes van vroeger

RollerCoaster Tycoon spel
Via: RollerCoaster Tycoon (cover)

Deze 25 dingen deed jij op de computer vroeger

Je sociale contacten onderhouden via CU2, uren peinzen over een creatieve status op MSN, iedere week een nieuwe screensaver uitzoeken. Het gebruik van de computer was een en al plezier en ontspanning.

Konden we maar even terug naar die goeie ouwe jaren 90 of jaren 00!

Jouw beste computer memories. Wat zat jij altijd achter het scherm uit te spoken? Welke van onderstaande zaken deed jij vroeger op de PC?

Deel je computer bezigheden van toen in een reactie onderin!

1. Hyves

Tikken, porren, high fives geven, inbreken op elkaars profiel, en natuurlijk je ‘wie-wat-waar’ updaten. Wat deed je eigenlijk niet op Hyves?

Websites van vroeger hyves
Via Hyves.nl (screenshot)

2. MSN-en

Online, offline, online, offline. Met dit trucje dacht je wel even de aandacht te kunnen trekken van jouw crush, in de hoop dat hij of zij een gesprekje zou starten op MSN.

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc
Via: flickr.com | Ebruli, CC

Jij en je vrienden hadden natuurlijk de meest briljante MSN-namen:

(·.¸¸.·´´¯··..· BrEeZahHhH LoVe Yaaa ·.¸¸.·´´¯··..·)

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc
Via: MSN (capture)

3. Partypeeps 2000

Met Partypeeps 2000, ook wel afgekort als PP2G, waren we allemaal webdesigners. Via ingewikkelde HTML-codes kon je de fonts en kleuren aanpassen en nieuwe afbeeldingen toevoegen.

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc
Via partypeepz.nl (screenshot)

4. Muziek downloaden

Het duurde even (lees: eeuwen), maar dan had je ook wat! Muziek downloaden via Limewire, Napster of Kazaa voelde echt stoer. Je moest het alleen wel even onder de knie krijgen én een hoop geduld hebben.

Downloaden internet muziek computer vroeger langzaam
Via: reddit.com

5. Online spelletjes spelen

Wie kent die oude spelletjes van vroeger niet? Op sites als Spele.nl konden we ons uren vermaken, want het aanbod was enorm! Van puzzelspelletjes, zoals Mahjong, tot spannende actie spelletjes.

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc
Via: spele.nl (capture)

6. Chatrooms

Alle hippe sites hadden wel een chatroom waar je je kon aanmelden. Chatten met mensen die je niet kent was de normaalste zaak van de wereld. Wat zal daar ge-catfished zijn!

chat on virgin america.
Via: flickr.com | Moka Pantages (embed)

7. E-mailen

Hele levens updates naar je tante in Groningen sturen, of naar je beste vriend of vriendin. E-mailen duurde bijna net zo lang als het volschrijven van drie A4’tjes. Maar dat had natuurlijk alles te maken met onze trage type skills.

25 dingen die je op je PC deed - brief
Via: unsplash.com | Castorly Stock, CC

8. Het leed dat blind typen heet

Speaking of which… Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar blind typen was vroeger echt een kriem! Dus, moest je op typcursus. Op de computer, buiten je klas op de gang, ploeteren om dat toetsenboord een beetje onder controle te krijgen.

Keyboard indicatoren
Via: flickr.com | Chris Betcher (edit), CC

9. CD’s branden

Je eigen CD’s branden… Hartstikke illegaal, maar who cares? Het scheelde je weer een tripje naar de Free Record Shop en je hield je zakgeld mooi in je zak! Meer geld voor je Discman

25 dingen die je op de PC deed - cd's
Via: pixabay.com | Paulina101, CC

10. The Sims

Dit spel was toch wel een hoogtepunt uit je jeugd. Huizen bouwen en inrichten, werk zoeken, cheatcodes gebruiken voor meer geld, mensen in leven houden en baby’s maken (ja ja, dat laatste kon ook).

Sims 2 bed
Via: youtube.com (capture) | The Sims

11. PowerPoint presentaties maken

Naast het versturen van e-mails, is het maken van PowerPoint presentaties een van de weinige dingen van deze lijst waar je tegenwoordig nog weleens mee te maken hebt.

PowerPoint
Via: flickr.com | SNT Brugge (embed)

12. Rollercoaster Tycoon

Naast The Sims was Rollercoaster Tycoon toch ook wel een favoriet hoor! Je eigen attractiepark bouwen en managen. Ge-wel-dig! 

Rollercoaster tycoon games
Via: Rollercoaster Tycoon (capture)

13. CU2

Ook met CU2 moest je werken met ingewikkelde HTML-codes om je pagina een beetje aantrekkelijk te maken. Lieve berichtjes van je beste vrienden, leuke foto’s, het was eigenlijk een online poëziealbum voor pubers en tieners.

25 dingen die je op je PC deed - HTML codes
Via: unsplash.com | Markus Spiske, CC

14. Windows Media Player

Films kijken vanuit je bureaustoel op het kleine scherm van de Windows Media Player. Bak popcorn erbij, op play drukken en achterover leunen! Deed jij dit ook?

25 dingen die je op de PC deed - film kijken
Via: flickr.com | amanda, CC

15. Tekenen met Paint

Was het verveling of gewoon een uiting van je artistieke aard? Met Paint kon je knippen, plakken, kleuren en weer uitgummen. Kortom, je kon je creativiteit hier he-le-maal laten gaan!

paint
Via: Paint | Windows 95 (capture)

16. Screensavers kiezen

Je nieuwe screensaver instellen was een heel ding. Uren zoeken naar dé perfecte achtergrond.
Helemaal tof: bewegende 3D teksten of een slideshow van je eigen afbeeldingen en foto’s!

17. Solitaire spelen

De perfecte bezigheid als je toch moest wachten tot je muziek klaar was met downloaden. Of gewoon omdat je het een leuk spel vond. En dan dat ultieme hoogtepunt als je had gewonnen!

18. Mijnenveger

Dit spelletje was zo eigenlijk saai, dat het gewoon leuk en verslavend werd. Iemand in de zaal die écht wist hoe je dit moest spelen? Wel een klassieker hoor, als je het ons vraagt!

mijnenveger
Via: Wikimedia Commons | Tornado0910, CC

🎯 Leuke speeltip: zonder Windows 95 kun je Mijnenveger online spelen!

19. Floppy disk

iCloud en AirDrop? Nee joh, als je vroeger iets moest overzetten naar een andere computer gebruikte je natuurlijk gewoon een floppy disk. Bijna net zo makkelijk en snel… Ach, we wisten niet beter.

25 dingen die je op de PC deed - floppy
Via: pexels.com | S J, CC

20. Need for Speed

Dit spannende racespel was een en al spektakel! En je was pas echt een grote speler als je ook een race stuur had, mét voetpedalen.

Need for Speed spel vroeger computer
Via: Need for Speed (capture)

21. WordArt

De titelpagina van je werkstuk of verslag werd toch wel echt een stuk mooier door WordArt. De keuze uit talloze verschillende lettervormen, mét of zonder schaduw.

25 dingen die je op je PC deed WordArt
Via: youtube.com (capture) | E max Computer learning, Assamese

22. Virussen bestrijden

Met al die sites die je bezocht, liep je hier en daar nog wel eens een virusje op. Daarom moest je toch af en toe met lichte tegenzin die virusscanner laten lopen, om te voorkomen dat die hele computer (weer) vastliep.

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc
Via: Clam AV (capture)

23. Startpagina.nl

“Hey Google!” was toen nog een ver-van-je-bedshow, dus moest je het doen met Startpagina.nl. Dé site waar je zogenaamd ALLES op kon vinden.

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc

24. Surfen op het internet

Websites bezoeken, nieuwsartikelen lezen, je ging achter je computer zitten en wist van tevoren niet waar je terecht zou komen. Wat is het toch geweldig, dat wereldwijde web!

Internet jaren 80 www World Wide Web 80's
Via: pixabay.com | TheDigitalArtist, CC

25. Webcammen

Je deed niet zoveel (beetje MSN’en) en je zei natuurlijk al helemaal niks! Maar het was toch stoer om jezelf zo te zien zitten met je Von Dutch petje op.

webcam msn
Via: flickr.com | Agustin Diaz, CC

26. Lekker spelen met Clippy

We kunnen natuurlijk geen nostalgische computer bezigheden van vroeger bespreken zonder Clippy.

Clippy was je assistent in Microsoft Office. Moest je iets schrijven in Word, dan kwam Clippy, de paperclip alweer om de hoek met handige tips.

Je kon ook op Clippy zelf clicken, dan gebeurde er altijd wel iets grappigs…

De computer vroeger: deze 25 dingen deed je op je pc

Jouw hoogtepunten en herinneringen

Wat waren jouw hoogtepunten van het vroege internet, je leukste herinneringen aan de computer en welke oude spelletjes van vroeger heb jij wel honderd keer uitgespeeld?

Deel je geweldige herinneringen aan het computeren van vroeger in reactie onderin. Ook als we nog belangrijke zaken vergeten zijn!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...