5. De dorpsgenoten
Dik Trom kon het natuurlijk niet alleen. Om de lezers geboeid te houden had hij tal van bijfiguren nodig. Één van de opvallendste was Flipsen, de lokale veldwachter.
Daarbij kreeg Dik Trom versterking van zijn buurmeisje Anneke, zijn vriendjes, zijn tegenstrever Bruin Boon, de schooljuf, de dokter, zijn ouders en nog veel meer dorpsgenoten met een hoge amusementswaarde.
6. De navolgers
Dik Trom was de eerste kinderboekenheld die brak met de traditie van Brave Hendrik. Dat succes ging natuurlijk niet ongemerkt voorbij aan de collega-schrijvers van Kievit. Chris van Abkoude bedacht bijvoorbeeld Pietje Bell. Het eerste boek uit die serie verscheen in 1914.
En in 1923 verscheen Kruimeltje van dezelfde schrijver. Belhamels als deze deden Brave Hendrik snel voorgoed vergeten!
7. De boeken
Zes boeken stonden aan de basis van het succes van Dik Trom. Het zijn achtereenvolgens:
- Uit het leven van Dik Trom (1891)
- De zoon van Dik Trom (1907)
- Toen Dik Trom een jongen was (1912)
- Dik Trom en zijn Dorpsgenoten (1920)
- Het tweede boek van Dik Trom en zijn dorpsgenoten (1923)
- De avonturen van Dik Trom (1931)
Deze beleefden tot voor kort enorm veel herdrukken. Vandaar dat je er zoveel verschillende uitgaven van kan tegenkomen.
8. De films
Het succes van de boeken werd versterkt door de verschijning van allerlei films. Er bestaan nu zelfs meer films van Dik Trom dan boeken. In totaal zijn het er elf. De eerste draaide in 1937 en heette Uit het leven van Dik Trom.
9. Het Dik Trom Museum
De verhalen van Kievit en het belang van deze schrijver zijn nog lang niet vergeten. Het schooltje waar Kievit les gaf toen hij Dik Trom bedacht is inmiddels een kinderboekenmuseum. Het staat in Etersheim, Noord-Holland, en heet Het schooltje van Dik Trom.
10. De strips
Dick Matena maakte twee prachtige stripboeken met de avonturen van Dick Trom. Hij bleef trouw aan de oorspronkelijke verhalen van Kievit en aan die verrukkelijke illustraties van Braakensiek. Misschien heb je in de jaren negentig de voorpublicaties gelezen in het vrolijke weekblad Donald Duck.
11. Het standbeeld
Nico Onkenhout maakte een bronzen beeld van Dik Trom dat sinds 1973 op het marktplein in Hoofddorp staat.
12. De musical
In 2012 kwam er zelfs een heuse musical op de planken. Het verhaal gaat over de liefde van Dik Trom voor zijn blinde buurmeisje Nelly en zijn pogingen haar weer te laten zien. Liefhebbers herkennen dat verhaal waarschijnlijk nog uit het boek Dik Trom en zijn Dorpsgenoten.
Heb jij alle boeken van Dik Trom in verschillende drukken in je kast staan? Heet jijzelf Dik Trom? Heb je een favoriet Dik Trom-boek of lees je het nu voor aan je kinderen? Aarzel niet en laat het weten in een reactie!
Lees ook:
- Paul Biegel: 6 redenen waarom zijn boeken zo bijzonder waren
- Boeken van toen: 14 klassiekers die je vroeger gelezen hebt
- 12 meidenboeken die we verslonden (tot verdriet van onze leraren)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dik_Trom_(personage)
komt uit Hoofddorp