Natuurlijk was er de verplichte boekenlijst Nederlands, maar eigenlijk lazen wij meiden toch liever wat anders. In plaats van over Eline Vere, lazen we liever over de Dolle Tweeling. En de mysteries van De Grote 7 waren toch wat toegankelijker dan De Aanslag. In tegenstelling tot de standaard schoolboeken leraren verafschuwden al die meidenboeken over tweelingen, drielingen, paarden, honden en kostscholen. Maar wij verslonden ze in grote aantallen. Ken jij deze 12 boeken nog?
1. De Dolle Tweeling (Enid Blyton)
Over tweelingen viel heel wat te lezen vroeger. De Dolle Tweeling Pat en Ann zaten samen op kostschool waar ze leuke en spannende avonturen beleefden. Kostscholen waren per definitie altijd veel leuker dan onze gewone, saaie scholen. Enid Blyton werd niet echt geroemd om haar literaire gaven. Maar daar hadden wij lak aan. Daarom komt ze later in de lijst nog een paar keer terug.
2. De Olijke Tweeling (Arja Peters)
Nog een tweeling en dit keer helemaal Nederlands. Ellis en Thelma Bongerds hebben ook nog tweelingbroertjes. Hun moeder is overleden en ze werkten de kinderjuffrouwen die hun vader inhuurden vakkundig weer weg tot er een hele lieve vrouw verscheen: tante Betty. De reeks is eindeloos en werd na het overlijden van Arja Peters voortgezet door andere auteurs. Onnodig te zeggen dat recensenten gruwelden van de stereotypen en oppervlakkigheid in deze verhalen. Maar ja, van het eerste deel zijn wel 40 drukken verschenen.
3. Nancy Drew (Carolyn Keene)
Ja, voor de TV serie en de film waren er al de boeken. Deze serie, houd je vast, startte al in 1930! De jonge, vrouwelijke detective werd razend populair. In Nederland verschenen de boeken in opvallende oranje kaften. Alleen al van de oorspronkelijke serie zijn 175 titels verschenen. Je zou denken dat auteur Carolyn Keene steenrijk is geworden, maar Carolyn Keene bestaat niet. Het is de naam waaronder vele ghostwriters de serie schrijven.
4. De Zwarte hengst (Walter Farley)
Er konden natuurlijk nooit genoeg paarden in een boek zitten. De Zwarte Hengst was een Amerikaanse serie die ook jaren heeft doorgelopen. Omdat paarden eigenlijk niet zo oud worden maakten we in de loop der tijd ook kennis met de zoon van de Zwarte Hengst. Het oorspronkelijke verhaal gaat over een jongen die met een totaal onhandelbare hengst op een onbewoond eiland belandt en daar langzaam het vertrouwen van het paard weet te winnen.
5. Pitty (Enid Blyton)
Ja, daar is Enid Blyton nog een keer. Zij heeft zo veel boeken geschreven dat je er je hele jeugdjaren mee kon vullen. Pitty was ook een kostschoolverhaal en deze zesdelige serie verhaalt over Pitty Rivers carrière op Malory Towers. In elk volgend deel zat Pitty weer een klas hoger en we werden met haar volwassen hoewel de meesten van ons dat moesten doen zonder Franse mademoiselles, de prachtige kust van Cornwall waar Malory Towers lag en alle avonturen die Pitty beleefde. Dat ze toch nog haar diploma haalde was eigenlijk best een wonder want zoveel werd er niet geleerd.
6. Pippi Langkous (Astrid Lindgren)
Vergeet de TV serie, wij lazen liever de vrolijke, fleurige boeken over het oersterke en onafhankelijke meisje. Omdat Pippi overal was, op TV, in strips, in films, zou je denken dat de boekenserie uit vele delen bestaat. Maar er zijn maar drie boeken over Pippi verschenen. Maar die stonden dan wel in elke meidenboekenkast.
Lees ook: 10 wijze lessen die ‘Pippi Langkous’ je vroeger leerde!
Kijk snel verder op pagina 2! Kende jij nummer 8 nog?
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu