Floris: 11 dingen die je over deze serie wil weten

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Rutger Hauer als Floris kasteel Doornenburg

7. Twee remakes van Floris

Iedere succesvolle productie vraagt om een vervolg. Zo ook Floris. Het eerste stamt al uit 1975. Deze Duitse televisieserie in kleur telt 19 afleveringen. De titel luidt Floris von Rosemund. Hauer is te zien in de titelrol, maar niet te beluisteren. Alles ist auf Deutsch nachsynchronisiert. Het tweede vervolg uit 2004 gaat over de kleinzoon van Floris en komt weer gewoon uit Nederland. Jean van de Velde is de regisseur van deze film, die ook fragmenten uit de oorspronkelijke serie bevat. Soeteman is verantwoordelijk voor het scenario.

8. Langspeelplaat, boeken en strips

Ook in 1969 bestond er geen succes zonder spin offs of merchandise. Floris verscheen onder andere als hoorspel op een langspeelplaat en als een serie van drie paperbacks met nieuwe avonturen. Vijftien stripverhalen completeren de avonturen van Floris. Een deel van deze verhalen is verwerkt in de Duitse televisieserie.

Via: Floris (cover)

9. Onvoltooide afleveringen

Twee afleveringen van Floris kwamen nooit af. De Stille Stroper was ooit bedoeld als zevende aflevering, maar meer dan een paar losse ongemonteerde scènes bestaan er niet van. Ook de dertiende aflevering, Het gericht, kwam nooit af. Er bestaat een versie die is gecompleteerd met door Gerrit Stapel getekende platen uit het stripverhaal. In 2016 is die voor het eerst vertoond op Kasteel Doornenburg. Rutger Hauer (op leeftijd) was daarbij.

10. Terug naar Floris

Paul Versteegen maakte in 1999 een documentaire over Floris met de titel De ridder en de Fakir. De belangrijkste betrokkenen kijken daarin terug naar de tijd dat ze de televisieserie maakten. Dat levert tal van leuke anekdotes op. Zo vertelt Rutger Hauer onder andere dat hij eigenlijk na acteur Carol van Herwijnen tweede keuze was voor de titelrol. Van Herwijnen kon zich echter niet voor lange tijd vastleggen. “Dat heeft mijn leven veranderd,” stelt Hauer droog vast. En even later over zijn succesvolle loopbaan als acteur: “Zonder Paul (Verhoeven) had ik het niet gered.” 

11.Kijken op Youtube!

Zin om alle avonturen van Floris opnieuw te beleven? Geen probleem! Je kan ze allemaal bekijken op YouTube. Zelfs de dertiende aflevering met stripplaatjes staat erbij. 

Kan jij na meer dan 50 jaar ook nog (of weer) helemaal enthousiast raken van Floris? Rende jij vroeger na de uitzending de straat op om Floris met je vriendjes en vriendinnetjes na te spelen? Laat het weten in een reactie!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...