Vroegert jaartallen jaar 1993 gebeurtenissen

Via: Wikimedia Commons | PH2 Mark Kettenhofen, PD (L) / Jurassic Park (capture) (R)

4. De scheiding van Tsjecho-Slowakije

Sommige scheidingen zijn pijnlijk. Anderen stonden in de sterren geschreven. Hoe de scheiding tussen Tsjechië en Slowakije verliep, weten enkel de inwoners. Het gebeurde in 1993. Praag werd de hoofdstad van Tsjechië, en Bratislava die van Slowakije. Europa was een land rijker.

TsjechoslowakijeKaart 1993
Via: Wikimedia Commons | Erwin1990, PD

5. Richard Gere + Cindy Crawford

Wie in 1993 mee was, wist dat Richard Gere en Cindy Crawford hét koppel van het moment waren. Ze trouwden in 1991, maar scheidden alweer in 1995. De Brangelina van de 90ies.

Cindy Crawford says ex-husband Richard Gere is like a stranger

6. Ondertussen scoort Haddaway een monsterhit

Zoals eerder al vermeld was 1993 een productief jaar voor de muziekindustrie. Madonna, Meat Loaf, UB40, Whitney Houston,… Maar ook Haddaway scoorde met de hit ‘What is Love’. Weet je niet meer precies wie Haddaway is? Dat is niet zo vreemd. Eigenlijk waren ze een van de vele one hit wonders van de jaren ’90. Luister eventjes naar het nummer en het komt allemaal terug!

7. Waco: wat weet je er nog van?

Iedereen kent het verhaal wel min of meer. In de Amerikaanse stad was er een sekte genaamd Branch Davidians. In 1993 kwamen ze in het middelpunt van de aandacht te staan. De FBI bestormde de het gebouw van de sekte. Er gingen geruchten dat er kindermisbruik zou gebeuren en dat ze illegale wapens hadden. Tijdens de inval van de FBI brak er een brand uit. Veel sekteleden kwam om. Anderen pleegden zelfmoord. In totaal stierven 76 sekteleden, waaronder 28 kinderen. Daar ken je Waco van.

Waco sekte 1993
Via: Wikimedia Commons | FBI, PD

8. Prison break: de bende Haemers ontsnapt

In België ontstaat er paniek wanneer de leden van de bende Haemers ontsnappen. In de jaren ’80 pleegde deze Brusselse criminele bende gewelddadige overvallen. Patrick Haemers is de spilfiguur. Daarnaast is er ook Philippe Lacroix en Basri Bajrami. De laatste twee ontsnappen in 1993 uit de gevangenis. Niet veel later pleegt Patrick Haemers zelfmoord.

Via: VTM / youtube.com (capture) | Bende van Nijvel

9. Het einde van de apartheid!

Een grote stap in de wereldgeschiedenis: op 18 november 1993 wordt in Zuid-Afrika een nieuwe grondwet goedgekeurd. Deze rekent definitief en permanent af met het Apartheidsregime. Dit was absoluut een historisch moment! Heb je dit bewust meegemaakt, of er enkel achteraf in de les over geleerd? Vandaag weten we dat dit moment leidde tot het presidentschap van Nelson Mandela.

Nelson Mandela Apartheid 1993 speech
Via: youtube.com (capture) | Kevin Harris

Jouw herinneringen aan 1993?

Welke onvergetelijke herinneringen heb jij aan het jaar 1993? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

5 gedachten over “1993: dit gebeurde er, de hoogtepunten van het jaar”

 1. Rene Klijn is inderdaad in 1993 overleden. Maar die beroemde uitzending bij Paul de Leeuw met liedje Mr. Blue was november 1992.

  Beantwoorden
  • En in 1993 ging The Phantom of the Opera in première! In (destijds) VSB Circustheater in Scheveningen. Met Henk Poort en Joke de Kruijf!
   Helaas speelde hij voor mijn geboorte in Nederland:(

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer