George Michael Wham!

Via: Wikimedia Commons | Wham! - Wake Me Up Before You Go-Go, CC

George Michael is ons alweer vele jaren geleden ontvallen – om precies te zijn op 25 december 2016 – maar zijn muziek leeft in onze hoofden nog steeds voort en George als persoon ook. Ondanks dat er veel over George bekend is, zijn er vast nog wel zaken die je niet van hem wist, we delen er hier een aantal met je!

George Michael: superster uit de 80’s en 90’s

Zanger, songwriter en producer, maar vooral een icoon. Er zijn maar een handvol artiesten zo succesvol als George Michael. Mede door zijn extreme populariteit in de jaren 80 en 90, toen muziek nog op MTV en TMF te zien was, verkocht hij meer dan 120 miljoen platen.

Via: Wham! – Last Christmas (capture)

George Michael is geboren in 1963 te East Finchley in Engeland en was al vroeg met muziek bezig en richtte in 1981 (op 18-jarige leeftijd) zijn eerste succesvolle band op.

Van bandlid naar soloartiest

Wham!, zoals zijn band met Andrew Ridgeley heette, was een groot succes. Ze haalden nummer 1 hits in zowel thuisland Engeland, als in muziekwalhalla VS. Elke hit van de groep kwam samen met een opmerkelijke videoclip.

De vrijf grootste hits van Wham! waren:

Young Guns – 1982
Wake me up before you go-go – 1984
Freedom – 1984
Last Christmas – 1984
I’m you man – 1985

Na Wham! ging het solo verder voor George en dat legde hem bepaald geen windeieren. Zijn eerste hits waren bijna allemaal een wereldhit, te beginnen met Careless Whisper en gevolgd door o.a. A different Corner, Faith en zijn duet met Elton John: Don’t let the sun go down on me.

Homoseksualiteit en HIV / AIDS

Hij uitte zich nooit over zijn geaardheid, maar in 1998 kwam George Michael publiek uit de kast (zijn vrienden wisten al van zijn seksualiteit). Zelfs hiervoor, maar met name ook hierna maakt hij zich sterk voor LGBT rechten en doet meerdere grote liefdadigheidsdonaties voor HIV / AIDS.

Donaties is overigens iets, wat steeds terugkomt in het leven en carrière van George Michael: hij gaf veel aan goede doelen. Van Band Aid tot Childline. George was een gul persoon met het hart op de juiste plaats… een voorbeeld voor velen!

Te vroeg gegaan…

Een van de grootste artiesten van de jaren 80 en 90 is in 2016, op 53-jarige leeftijd, veel te vroeg heengegaan. George Michael overleed op Eerste Kerstdag in zijn slaap aan een combinatie van complicaties, die een natuurlijke aanleiding hadden.

George Michael ouder
Via: George Michael – White Light (capture)

17 onbekende George Michael weetjes

We staan nog even wat langer stil bij deze megaster en hebben wat interessante weetjes over George Michael opgezocht. Wist jij de volgende zaken al?

1. George heet eigenlijk Georgios

George Michael is niet de echte naam van de zanger. Hij is op 25 juni 1963 geboren als Georgios Kyriacos Panagiotou. Zijn vader is van Grieks-Cypriotische afkomst en zijn moeder is een Engelse. Georgios was de middelste van drie kinderen, hij had twee zussen: Yioda en Melanie. Helaas is ook Melanie overleden en wel in 2019.

George vond z’n originele naam te intimiderend en minder geschikt voor het grote publiek.

Via: George Michael – Youtube

2. Zijn eerste band: The Executive

George begint zijn muziekcarrière in een heuse Ska-band: The Executive, waarin ook zijn beste vriend Andrew Ridgeley speelt, degene met wie hij in 1981 Wham! opricht.

3. Wham! helemaal geen lang leven beschoren…

Alhoewel het lijkt of de band Wham! decennialang bestaan heeft, is dit in werkelijkheid maar vijf jaar geweest; van 1981 tot 1986. In deze periode hebben wel heel veel hits het levenslicht gezien. Denk maar eens aan Young guns, Club Tropicana, Wake me up before you go go, Careless Whisper en de kersthit aller tijden: Last Christmas.

4. George zingt mee op Nikita van Elton John

Elton John en George Michael zijn en blijven dit ook zolang George leeft, hele goede vrienden en ze zingen af en toe samen. Iedereen kent natuurlijk Don’t let the sun go down on us.

Wat velen niet weten is dat George de achtergrondzang van een van Eltons grootste hits Nikita voor zijn rekening heeft genomen.

5. The Edge of heaven: afscheidshit van Wham!

In 1986 besluiten George en Andrew om met WHAM te stoppen en zich beiden te richten op een solocarrière. The final is hun laatste album en The Edge of heaven wordt hun afscheidshit. Ze geven op 28 juni 1986 een afscheidsconcert in een uitverkocht (72.000 mensen) Wembley Stadium.

6. Eerste Grammy-award ontvangt?

Twee jaar na het stoppen met Wham zingt George in 1988 een duet met Aretha Franklin: I knew you were waiting. Hiervoor ontvangt hij zijn eerste van twee Grammy-awards. Grammy-awards zijn niet zijn enige prijzen. Zo wint hij meerdere keren een Brit award en vier keer de MTV-video award.

7. De meest gedraaide artiest in Engeland

George wordt door de Britse Radio Academy uitgeroepen tot meest gedraaide artiest in de periode tussen 1984 en 2004. In deze periode verkoopt hij ook meer dan 100 miljoen albums.

George Michael weetjes
Via: Wikimedia Commons | University of Houston Digital Library, CC

8. Eerste solo-album Faith veel stof doet opwaaien?

Het nummer I want your se-x van zijn eerste solo-album Faith, wordt geboycot in een aantal landen, vanwege het controversiële onderwerp. George zal later zeggen dat het nummer niet bedoeld was als pleit voor seks met Jan en alleman, maar juist voor exclusieve seks tussen twee personen.

Dit zingt hij ook in de regel: “se-x is best when it’s one on one”.

9. Freedom ’90: een remake

Het nummer Freedom van Wham! lijkt niet echt op Freedom ’90. Toch beweert George dat het hier om een echte remake gaat. In de videoclip is hij zelf niet te zien. Het nummer wordt geplaybackt door bekende fotomodellen, als Linda Evangelista, Naomi Campbell en Cindy Crawford.

Méér George Michael weetjes…

We zijn er nog niet en hebben nog interessante weetjes over George Michael op de volgende pagina. Wist jij het van zijn coming out? (zie 12.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer