George Michael weetjes: deze 17 zaken wist je nog niet

Door

Mariët Jonkhout

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

George Michael Wham!

George Michael is ons alweer vele jaren geleden ontvallen – om precies te zijn op 25 december 2016 – maar zijn muziek leeft in onze hoofden nog steeds voort en George als persoon ook.

Ondanks dat er veel over George bekend is, zijn er vast nog wel zaken die je niet van hem wist, we delen er hier een aantal met je!

George Michael: 80’s en 90’s superster

Zanger, songwriter en producer, maar vooral een icoon. Er zijn maar een handvol artiesten zo succesvol als George Michael. Mede door zijn extreme populariteit in de jaren 80 en 90, toen muziek nog op MTV en TMF te zien was, verkocht hij meer dan 120 miljoen platen.

George Michael weetjes: deze 17 zaken wist je nog niet
Via: Wham! – Last Christmas (capture)

George Michael is geboren in 1963 te East Finchley in Engeland en was al vroeg met muziek bezig en richtte in 1981 (op 18-jarige leeftijd) zijn eerste succesvolle band op.

Van bandlid naar soloartiest

Wham!, zoals zijn band met Andrew Ridgeley heette, was een groot succes. Ze haalden nummer 1 hits in zowel thuisland Engeland, als in muziekwalhalla VS. Elke hit van de groep kwam samen met een opmerkelijke videoclip.

De vrijf grootste hits van Wham! waren:

  • Young Guns – 1982
  • Wake me up before you go-go – 1984
  • Freedom – 1984
  • Last Christmas – 1984
  • I’m you man – 1985

Na Wham! ging het solo verder voor George en dat legde hem bepaald geen windeieren. Zijn eerste hits waren bijna allemaal een wereldhit, te beginnen met Careless Whisper en gevolgd door o.a. A different Corner, Faith en zijn duet met Elton John: Don’t let the sun go down on me.

Homoseksualiteit en HIV / AIDS

Hij uitte zich nooit over zijn geaardheid, maar in 1998 kwam George Michael publiek uit de kast (zijn vrienden wisten al van zijn seksualiteit). Zelfs hiervoor, maar met name ook hierna maakt hij zich sterk voor LGBT rechten en doet meerdere grote liefdadigheidsdonaties voor HIV / AIDS.

Donaties is overigens iets, wat steeds terugkomt in het leven en carrière van George Michael: hij gaf veel aan goede doelen. Van Band Aid tot Childline. George was een gul persoon met het hart op de juiste plaats… een voorbeeld voor velen!

Te vroeg gegaan…

Een van de grootste artiesten van de jaren 80 en 90 is in 2016, op 53-jarige leeftijd, veel te vroeg heengegaan. George Michael overleed op Eerste Kerstdag in zijn slaap aan een combinatie van complicaties, die een natuurlijke aanleiding hadden.

George Michael ouder
Via: George Michael – White Light (capture)

17 onbekende George Michael weetjes

We staan nog even wat langer stil bij deze megaster en hebben wat interessante weetjes over George Michael opgezocht. Wist jij de volgende zaken al?

Was een jij George Michael fan? Luisterde jij vroeger (en nog steeds) naar liedjes van deze superster en kende je deze weetjes al? Heb je misschien zelf nog een leuke toevoeging?

Deel jouw herinneringen aan of weetjes over George Michael in een reactie onderin!

1. George heet eigenlijk Georgios

George Michael is niet de echte naam van de zanger. Hij is op 25 juni 1963 geboren als Georgios Kyriacos Panagiotou. Zijn vader is van Grieks-Cypriotische afkomst en zijn moeder is een Engelse. Georgios was de middelste van drie kinderen, hij had twee zussen: Yioda en Melanie. Helaas is ook Melanie overleden en wel in 2019.

George vond z’n originele naam te intimiderend en minder geschikt voor het grote publiek.

George Michael weetjes: deze 17 zaken wist je nog niet
Via: George Michael – Youtube

2. Zijn eerste band: The Executive

George begint zijn muziekcarrière in een heuse Ska-band: The Executive, waarin ook zijn beste vriend Andrew Ridgeley speelt, degene met wie hij in 1981 Wham! opricht.

3. Wham! helemaal geen lang leven beschoren…

Alhoewel het lijkt of de band Wham! decennialang bestaan heeft, is dit in werkelijkheid maar vijf jaar geweest; van 1981 tot 1986. In deze periode hebben wel heel veel hits het levenslicht gezien.

Denk maar eens aan Young guns, Club Tropicana, Wake me up before you go go, Careless Whisper en de kersthit aller tijden: Last Christmas.

4. George zingt mee op Nikita van Elton John

Elton John en George Michael zijn en blijven dit ook zolang George leeft, hele goede vrienden en ze zingen af en toe samen. Iedereen kent natuurlijk Don’t let the sun go down on us.

Wat velen niet weten is dat George de achtergrondzang van een van Eltons grootste hits Nikita voor zijn rekening heeft genomen.

5. The Edge of heaven: afscheidshit van Wham!

In 1986 besluiten George en Andrew om met WHAM te stoppen en zich beiden te richten op een solocarrière. The final is hun laatste album en The Edge of heaven wordt hun afscheidshit.

Ze geven op 28 juni 1986 een afscheidsconcert in een uitverkocht (72.000 mensen) Wembley Stadium.

6. Eerste Grammy-award ontvangt?

Twee jaar na het stoppen met Wham zingt George in 1988 een duet met Aretha Franklin: I knew you were waiting. Hiervoor ontvangt hij zijn eerste van twee Grammy-awards. Grammy-awards zijn niet zijn enige prijzen. Zo wint hij meerdere keren een Brit award en vier keer de MTV-video award.

7. De meest gedraaide artiest in Engeland

George wordt door de Britse Radio Academy uitgeroepen tot meest gedraaide artiest in de periode tussen 1984 en 2004. In deze periode verkoopt hij ook meer dan 100 miljoen albums.

George Michael weetjes
Via: Wikimedia Commons | University of Houston Digital Library, CC

8. Eerste solo-album Faith veel stof doet opwaaien?

Het nummer I want your se-x van zijn eerste solo-album Faith, wordt geboycot in een aantal landen, vanwege het controversiële onderwerp. George zal later zeggen dat het nummer niet bedoeld was als pleit voor seks met Jan en alleman, maar juist voor exclusieve seks tussen twee personen.

Dit zingt hij ook in de regel: “se-x is best when it’s one on one”.

9. Freedom ’90: een remake

Het nummer Freedom van Wham! lijkt niet echt op Freedom ’90. Toch beweert George dat het hier om een echte remake gaat. In de videoclip is hij zelf niet te zien. Het nummer wordt geplaybackt door bekende fotomodellen, als Linda Evangelista, Naomi Campbell en Cindy Crawford.

10. Privé niet altijd de wind…

Nadat in november 1991 zijn goede vriend Freddie Mercury sterft aan AIDS, blijkt ook de grote liefde van George Anselmo Feleppa aan AIDS te lijden. Hij sterft in maart 1993 aan een aan AIDS gerelateerde hersenbloeding. Dit slaat een krater in het hart van George waar hij nooit meer overheen zal komen.

Hij wordt zwaar depressief en komt pas in november 1994 met een nieuwe hit: Jesus to a child, een ode aan Anselmo.

11. Rechtszaak tegen Sony

Nadat George wilde breken met zijn stijl en image als sekssymbool, maakte hij het album Listen without prejudice dat door Sony wordt geproduceerd. Omdat hij vindt dat Sony zijn plaat niet goed promoot, spant hij bij het opperste gerechtshof in Londen een rechtszaak aan om zijn contract te laten ontbinden.

Hij verliest en moet 4 miljoen euro betalen. Zijn contract loopt door tot 2003, maar George geeft aan nooit meer voor Sony te willen werken en nog liever te stoppen met zijn carrière.

12. In 1997 uit de kast

Alhoewel het jarenlang een publiek geheim was, kwam George pas in 1997 openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. Blijkbaar heeft hij zijn geaardheid deels voor z’n ouders verzwegen.

Een half jaar hierna wordt hij in een openbaar toilet in Beverly Hills gearresteerd vanwege een ontuchtige handeling met, naar wat later blijkt, een undercover agent. Hij krijgt een boete van 500 dollar, 80 uur taakstraf en moest psychische hulp zoeken.

George Michael
Via: George Michael – Father Figure (capture)

13. Outside als parodie

Na openlijk aan de schandpaal genageld te zijn na zijn arrestatie, besluit George om een lied te schrijven over het gebeurde. Het wordt Outside, waarin hij te zien is in een politie-uniform.

En nadat hij zelf jarenlang erg onduidelijk was over zijn geaardheid, wordt hij een belangrijke voorvechter van homorechten.

14. Een tracheostomie…

Naast dat George meerdere keren leed aan depressies moest hij meerdere keren concerten afzeggen vanwege virusinfecties en een longontsteking die hem bijna het leven kostte. Hij kreeg uiteindelijk een tracheostomie (ademhalingsbuis via de keel) om zijn leven te redden.

In 2003 loopt hij ook nog eens hoofdletsel op bij een auto-ongeluk door het gebruik van verdovende middelen, waarvoor hij 8 weken gevangenisstraf krijgt.

15. George overlijdt op eerste kerstdag 2016

Op eerste kerstdag 2016 treft zijn partner George levenloos aan in bed. George blijkt dan al even te zijn overleden. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfmoord vanwege een gecompliceerde rouwstoornis (PGD), maar later blijkt dat een verdikte hartspier in combinatie met een ontsteking van zijn hartzakje en leververvetting gezorgd hebben voor een natuurlijke dood.

George Michael ouder
Via: George Michael – White Light (capture)

16. Later begraven…

Omdat langere tijd niet duidelijk is wat de precieze doodsoorzaak van George is, volgt een zeer uitgebreide autopsie. Dit betekent dat hij pas ruim drie maanden na zijn overlijden op 25-12-2016, dus op 29-03-2017 begraven wordt op Highgate Cemetary in Londen.

Hij wordt bij zijn moeder Lesley begraven die is overleden in 1997.

Graf George Michael overleden
Via: Wikimedia Commons | Simon Edwards Esq, CC

17. in 2022 geeft Sony Older 2022 uit

In het najaar van 2022 zal platenmaatschappy Sony het album Older 2022 uitgeven. Dit album is inmiddels in pre-order te bestellen via de officiële George Michael Website: georgemichael.com.

Veelgestelde vragen

Hier nog enkele veelgestelde vragen over George Michael.

Wanneer is George Michael geboren?

George Michael is geboren op 25 juni 1963 in het Britse East Finchley, Middlesex.

Wat is de echte naam van George Michael?

De echte naam van George Michael is Georgios Kyriacos Panayiotou. Hij veranderde zijn naam, omdat deze iets gemakkelijker te onthouden (en uit te spreken) was.

Wanneer kwam George Michael uit de kast?

George Michael kwam in 1997 uit kast. Tot zijn coming-out liet hij zich niet publiekelijk uit over zijn seksuele geaardheid, maar zijn directe vrienden waren hier al wel van op de hoogte.

Wie was de vader van George Michael?

De vader van George Michael was Jack Panos (geboren als Kyriacos Panayiotou). Hij was een Grieks-Cypriotische immigrant en bezat enkele restaurants.

Waar is het graf van George Michael?

George Michael is op 25 december 2016 overleden in Goring-on-Thames. Toch werd hij pas op 29 maart 2017 begraven, na uitvoerige onderzoeken naar de doodsoorzaak. George Michael ligt begraven op de Highgat Cemetery in Londen en is bij zijn moeder begraven.

Jouw George Michael herinneringen?

Wat was jouw favoriete hit van deze meesterlijke artiest of wat herinner jij je nog het meest aan George Michael? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...