Gesloten dierentuinen: deze 15 dierenparken zijn helaas weg

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Gesloten dierentuinen vroeger

8. Grottenaquarium Valkenburg

Opgericht in 1954 en lange tijd een van de grootste toeristische attracties van Valkenburg. Er was een heel gangenstelsel waar veel vissen, reptielen en amfibieën te zien waren.

Grotten aquarium Valkenburg gesloten dierentuinen
Via: Wikimedia Commons | Romaine, CC

In dit filmpje zie je beelden van de grotten van Valkenburg. De grot waar de dieren in te zien waren is in 2014 definitief gesloten.

9. Haagse dierentuin

Een historische dierentuin. Deze dierentuin overleefde de twee wereldoorlogen, aangezien het park al in 1863 voor het eerst haar deuren opende. Het park sloot in 1943 en verhuisde ook de laatste olifant naar Artis. Tijdens de oorlog noemde de bewoners van Den Haag het terrein nog steeds ‘de dierentuin’, ook al was er geen dier meer te bekennen. Het hoofdgebouw is in 1968 gesloopt en het terrein is gebruikt voor een gebouw van de Rijkswaterstaat.

Op de beelden is te zien hoe het park werd verzorgd in de WO2. Deze man vierde zijn veertig jarige jubileum.

10. Kasteeltuinen Arcen

Een ware tuinbeleving waar ook verschillende diersoorten te bewonderen waren. Vandaar een plaats voor het park dat in 1975 gerestaureerd werd voor het publiek in deze lijst. Nog altijd is het open voor feesten en partijen. Het park zoals toen bekend sloot in 2012, maar sinds 2013 is het park weer open voor publiek. De tuinen zijn nog altijd allemaal te bewonderen.

11. Klants dierentuin

Een dierentuin en dressuurschool in één, van 1947 tot 1971. In dit park werden ware avonturiers opgeleid tot een van de gevaarlijkste beroepen, dompteurs. Dompteurs werken met roofdieren in het circus. De dierentuin verkocht ook dieren aan het circus. De roofdieren hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de thermale baden van Thermae, maar wie herinnert zich nog dat hier ooit een dressuurschool was?

Klants dierentuin dressuurschool
Via: Klants Dierentuin / Zoohistory

12. Labyrinth Boekelo

Het park dat in 2010 ineens geen dierenpark meer was, tot grote teleurstelling van de bezoekers. Het park opende in 2002 en was een waar belevingspark. Er waren alleen maar 5 diersoorten te zien. Daarom verhuisde de dieren in 2010 en werd het oude concept hervat, een natuurlijk speelpark.

Via: Zoo Labyrinth Boekelo

13. Het Tilburgs Dierenpark

Dit park werd in 1932 als huwelijkscadeau gegeven door Johan Burgers de oprichter van Burgers zoo aan zijn dochter en schoonzoon. Tot 1973 bleef het park open voor bezoekers, al kwam het park vlak na de oorlog in handen van een nieuwe eigenaar.

14. Tropisch oosten

In de achterhoek werd in 1952 een klein dierenpark geopend. Er waren speeltuinen en een restaurant. Het was dertig jaar lang een waar begrip in de Achterhoek. De vogels van het park werden naar een nieuwe verblijf overgebracht in Gouden Handen, omdat het park in 1981 sloot.

15. Zodiac Zoo

De voormalige eigenaar had meerdere parken, waaronder: Dierenpark Wissel, Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland. Zijn grootste wens was om het publiek bewust te maken van het belang van flora en fauna. Het park bood ook plekken voor stagiaires die dierenmanagement studeerde. Niet alle parken zijn gesloten. Overloon en Aqua zoo zijn nog open

De gemeente wilde helaas niet meewerken aan de uitbreidingen van het park, daarom sloten ze de deuren in 2012. De plannen waren al helemaal klaar. In de film hierboven zie je wat de plannen waren.

Jouw favoriete gesloten dierentuinen?

Wat was jouw favoriete dierenpark van het rijtje hierboven? Welk park bezoek je nu het liefst? Laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...