14 mierzoete 80’s liedjes die Valentijnsdag nostalgisch maken

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Woohoo, Valentijnsdag staat weer voor de deur. In jaren 80 en 90 maakte je dan natuurlijk een mixtape voor je grote liefde. Een cassettebandje vol liedjes die helemaal op jouw crush van toepassing waren. Uren en uren werden besteed aan het selecteren van de liedjes, het bepalen van de juiste volgorde, het opnemen (“Oh nee, het cassettebandje is net ‘op’ tijdens het mooiste stukje van het liedje!”) en het versieren van het hoesje. Ware kunstwerkjes waren het!

Deze 80’s-songs horen op je Valentijnsdag-mixtape!

In de jaren 80 hadden we natuurlijk coole Nederpop bands als Doe Maar, maar grossierden artiesten ook in romantische liefdesliedjes, de een nog zoetsappiger dan de ander. Voor deze nostalgische duik in de jaren 80 hebben we daarom een lijst met mierzoete liefdesliedjes gemaakt, speciaal voor jou en je Valentijn. Een soort mixtape dus, maar dan anders.

mixtape Valentijnsdag
Via: flickr.com | Barb Crawford, CC

1. Kylie Minogue & Jason Donovan – Especially For You

Kylie Minogue en Jason Donovan waren in de jaren ’80 allebei hofleveranciers van suikerzoete liefdesliedjes. Dit duet van het tweetal is daar de overtreffende trap van, het glazuur springt bijna van je tanden! Kylie en Jason kenden elkaar van de set van de Australische soapserie “Neighbours”. Beiden verlieten de serie om zich te concentreren op een carrière in de muziek en hadden drie jaar lang een relatie. Toen Kylie Jason verliet voor INXS-zanger Michael Hutchence brak ze niet alleen met Jason maar ook met haar super brave imago. Maar in deze video van “Especially For You” was er nog geen vuiltje aan de lucht. Wel een enorme donzige suikerspin-roze wolk.

https://www.youtube.com/watch?v=W85De8ZueTU

2. Richard Marx – Right Here Waiting For You

Richard Marx werd op zijn zeventiende ontdekt door Lionel Richie (die komen we verderop in de lijst nog tegen) en deed de backing vocals voor een aantal nummers van Lionel. Richard schreef “Right Here Waiting For You” als liefdesbrief voor zijn vriendin Cyntha Rodes die op dat moment voor filmopnames in Zuid-Afrika was. Ze waren niet getrouwd en omdat zijn visa geweigerd werd kon hij haar niet opzoeken. Hij schreef het in nummer in twintig minuten en stuurde het per post naar haar toe. Het werd zijn grootste hit en ook in Nederland kwam het nummer hoog in de hitlijsten. Grappig detail: Hij had het lied aan Barbra Streisand laten horen, maar zij wilde het alleen zingen als de tekst werd aangepast, want “I’m not going to be right here waiting for anybody”. You rock Barbra!

3. New Kids On The Block – I’ll Be Loving You (Forever)

Donnie Wahlberg was het eerste lid van boyband New Kids On The Block. Hij werd ontdekt tijdens een talentenjacht. Donnie vroeg zijn broer Mark Wahlberg, beste vriend Danny en voormalige klasgenoten Jordan en Jonathan om ook mee te doen. Voordat de opnames begonnen verliet Mark de band en kwam de destijds twaalfjarige Joey erbij. Ze werden super populair en bijna ieder tienermeisje had hun posters op haar slaapkamer hanger. In 1991 stonden de NKOTB bovenaan de lijst met bestbetaalde artiesten, nog boven Madonna, Prince en Michael Jackson. En die Mark heeft het eigenlijk ook niet zo slecht bekeken, want die heeft nog steeds een succesvolle acteercarrière!

4. Michael Bolton – How Am I Supposed To Live Without You

We kennen Michael Bolton allemaal als die langharige zanger van romantische ballads. Maar wist je dat hij, voordat hij een wereldwijde nummer één hit scoorde met “How Am I Supposed To Live Without You”, zanger was van een rockband? En dat hij met deze band (Blackjack) in het voorprogramma stond van Ozzy Osbourne? Er gaan zelfs geruchten dat hij in 1983 tevergeefs auditie deed als leadzanger bij Black Sabbath, maar dat heeft hij altijd ontkend. De switch naar zoete popmuziek legde hem geen windeieren: in totaal verkocht Bolton wereldwijd meer dan 75 miljoen albums, had hij 8 top 10 albums en 2 nummer 1 hits in Amerika.

5. Michael Jackson & Siedah Garrett – I Just Can’t Stop Loving You

Voor dit duet had de King of Pop Barbra Streisand en Whitney Houston gevraagd, maar beiden hadden vriendelijk bedankt. Last minute werd Siedah Garrett, die co-writer was van het nummer “Man In The Mirror” op het album, gevraagd het duet samen met Michael te zingen. “I Just Can’t Stop Loving You” was de eerste van vijf nummer één hits van het album. En wij luisteren er nog steeds graag naar. Vooral op Valentijnsdag!

“I just Can’t Stop Loving You” was de eerste single van Michael Jackson’s album “Bad”. Had jij die plaat ook liggen thuis?

14 mierzoete 80's liedjes die Valentijnsdag nostalgisch maken
Via: Wikimedia Commons | Epic, CC

Had je de Spaanstalige versie ‘Todo Mi Amor Eres Tu’ al eens gehoord?

https://www.youtube.com/watch?v=SNY3tDGxeCM

6. Madonna – Crazy For You

“Crazy For You”was geschreven voor de soundtrack van worstelfilm “Vision Quest” waarin Madonna zelf een kleine rol speelde. De schrijvers van het nummer vonden Madonna eigenlijk niet zo geschikt, want ze had destijds pas één plaat uit en was niet zo bekend. Toen de film uiteindelijk in 1985 uitkwam was Madonna dankzij haar tweede album “Like A Virgin” al wereldwijd bekend. En na een aantal up-tempo nummers was dit haar eerste ballad die op single uitkwam. Ze nam de vocals voor het nummer op in één take en de single werd genomineerd voor een Grammy voor Best Female Pop Vocal Performance. Die werd uiteindelijk gewonnen door Whitney Houston met “Saving All My Love”. “Crazy For You” was zo’n hit dat de film in een aantal landen niet als “Vision Quest” maar als “Crazy For You” werd uitgebracht.

7. Glory Of Love – Peter Cetera

Peter Cetera was tot 1985 zanger bij de band Chicago. Hij had al eens een soloalbum uitgebracht en in 1986 bracht hij zijn tweede soloalbum “Solitude/Solitude” uit. Het nummer “Glory of Love” van dat album werd een megagrote hit. Peter schreef het eigenlijk voor de film Rocky IV, maar het werd uiteindelijk gebruikt voor Karate Kid II. Geniet van de videoclip vol scènes uit de film!

We hebben nog 7 liedjes om heerlijk bij weg te zwijmelen op Valentijnsdag. Een duet met een actieheld, een leraar die valt op een studente en die zanger uit Hawaï met die witte blouse die je op het strand wandelend laat weten dat hij altijd van je zal blijven houden… Benieuwd wie dat zijn? Kijk op de volgende pagina!

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...