De dure Lingo-ballen en nog 5 leuke weetjes over Lingo

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

lingo eerste aflevering

Lingo is, of eigenlijk was, een iconisch programma op de Nederlandse tv. Reden te meer om eens in de wereld van Lingo te duiken en een aantal interessant feitjes voor je op een rij te zetten.

1. Het eerste woord

De eerste aflevering van Lingo, die uitgezonden werd op 5 januari 1989, werd geteisterd door technische problemen, waardoor de opnames een paar dagen uitgesteld moesten worden. Het eerste woord was ‘noest’. Het werd in twee pogingen geraden.

2. Lingo-records

Er zijn uiteraard ook genoeg records, zoals het hoogst gewonnen bedrag: dit was 35.000 Euro op 6 september 2013.

In de aflevering van 15 mei 2012 werden ook vele records verbroken. Zo werden de meeste zesletterwoorden in 2 minuut 30 seconden geraden (8 stuks) en werden er de meeste woorden in één ronde gespeeld, in totaal 15.

lingo records
Via: Lingo (capture)

3. Intro-tune van Lingo

De tune die werd gebruikt bij de intro van het programma is een bestaand nummer, Awesome van Network Music Ensemble, herken jij hem nog? Deze tune is ieder geval legendarisch in Nederland!

4. Historisch slechte score

Het duo Kris en Lars hadden een bijzonder lage score met 50 punten. Ze hadden grote moeite met het vormen van woorden met het juiste aantal letters. Ze gaven als reden dat ze vijfletterwoorden gewend waren.

Lingo televisie spel slechtste spelers
Via: Lingo (capture)

5. Het meest bizarre woord

Dit is misschien wel het meest teruggekeken fragment van Lingo, omdat deze speler geen idee heeft welk woord hij spelt. Dit moet je vooral gewoon even zelf kijken…

6. Prijs Lingo-ballen

Misschien dacht je, koopje die Lingo-ballen. Nou, mooi niet dus. De ballen kosten 150 (!) euro per stuk, zo maakte Lucille Werner bekend. Deze worden speciaal gemaakt in Amerika en ze moeten af en toe worden gewassen, omdat ze smerig worden van alle mensen die ze aanraken.

Daarnaast gaat het getalletje er langzaam vanaf en dan moet dit opnieuw gedrukt worden. Ook de rode en  groene ballen worden regelmatig opnieuw geverfd omdat er kleine scheurtjes in komen na verloop van tijd. De ballen bewaarden ze altijd in een kist als ze niet gebruikt werden.

lingo ballen
Via: Lingo (capture)

Jouw herinneringen aan Lingo?

Heb jij nog goede (of slechte) herinneringen aan Lingo? Laat het weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De dure Lingo-ballen en nog 5 leuke weetjes over Lingo”

Plaats een reactie

Share to...