Marti Pellow: zo gaat het nu met de Wet Wet Wet zanger

Door

Mariët Jonkhout

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Een man om bij weg te zwijmelen, met prachtige bruine ogen, een heerlijk Schots accent en met een prachtige stem; Marti Pellow, de leadzanger van de legendarische Schotse popgroep uit de jaren 80 en 90 ‘Wet Wet Wet’.

Wie geen poster boven het bed had hangen in zijn of haar jaren 90 kamer, had toch in ieder geval een of meer singels of albums in de kast staan. Welke radiozender je ook aan had staan, Marti en zijn band kwamen dagelijks meerdere keren voorbij.

Wet Wet Wet Marti Pellow
Via: Wet Wet Wet (capture)

We zijn benieuwd hoe het anno 2022 met hem gaat. Zingt hij nog steeds en is hij het aanzien nog steeds meer dan waard? We zochten het voor je uit…

Terug in de tijd: Wet Wet Wet

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Marti Pellow is, ondanks zijn inmiddels 57 jaar, nog steeds een stuk van de bovenste plank, waar je graag eens een beschuitje mee zou willen eten.

Als je een blik werpt op zijn fotogalerie op zijn eigen website, dan is het nog steeds smullen geblazen en met zijn muziekcarrière loopt het ook beslist niet slecht.

Maar daar komen we verderop op terug; eerst gaan we even terug in de tijd.

Marti Pellow Wet Wet Wet
Via: Wet Wet Wet – Goodnight Girl (capture)

Marti Pellow = Mark McLachlan

Marti Pellow heeft niet altijd Marti Pellow geheten. De eerste achttien jaar van zijn bestaan, ging hij door het leven onder de naam Mark McLachlan.

Pas toen hij met zijn schoolband de Vortex Motion in 1982 bekendheid kreeg, besloot hij zijn naam te veranderen en wel van Mark in een verkorting van zijn bijnaam ‘Smarty’ en in de meisjesnaam van zijn moeder: Pellow.

Zijn naam was niet het enige wat hij veranderde; ook de band kreeg een andere naam, namelijk Wet Wet Wet, een regel uit een liedje van de toen zeer bekende Engelse popgroep Scritti Polity; uit Getting, Having, Holding.

Grappig is dat in die bewuste regel maar twee keer het woord Wet voorkomt, volgens Marti ‘bekte’ drie keer Wet beter, dus vandaar…

A man loves a woman (loves a woman)
He is jealous (jealous, jealous, jealous)
Baby, when a man loves a woman
It’s the language of getting, having and holding
Baby, well you know that it’s
Just like a great nation (great nation)
It’s so bound to type up on the…
Typed-up on the wall
It’s tired of joking – wet, wet with tears
So sad, yeah

Scritti Polity – Getting, Having, Holding

“Waarom geen schilder?”

Marti wist al sinds zijn zevende dat hij zanger wilde worden en dat muziek maken zijn toekomst moest worden. Toen hij dit aan zijn vader vertelde, was deze echter hevig geschokt. Zulke vreemde toekomstplannen, die konden alleen bedacht zijn terwijl zijn zoon onder invloed van iets verkeerds.

Hij vond dat zijn zoon een vak moest leren en dan het liefst iets richting bouw, omdat iedereen in de familie hierin werk had gevonden. Uiteindelijk begon Marti, toen nog Mark, na zijn middelbareschooltijd aan een opleiding tot schilder.

Wet Wet Wet Marti Pellow Angels Eyes
Via: Wet Wet Wet (capture)

Marvin Gay

Marti was dus al vanaf zijn zevende gebiologeerd door muziek en dat had hij niet van een vreemde. Zijn moeder luisterde naar platen van Marvin Gay, Sam Cooke, maar ook van Hal David en hierdoor werd Marti geraakt door soulmuziek.

Hij zei dan ook steeds: “this is my vocation in life, this is what I want to be“. En zo geschiedde.

Whishing I was lucky

Na de eerste jaren met Wet Wet Wet voornamelijk covers gezongen te hebben, is in 1987 de eerste echte wereldwijde hit een feit; Whishing I was Lucky, de lead-single van het eerste album Popped in, Souled Out.

Dit album was voor zeshonderd Pond opgenomen in een studio in Edinburgh. ‘Wishing I was lucky‘ bereikt in Nederland de 26ste plaats in de Top 40. Ook hun eerste hit in Nederland en België stond op dit album.

Angel Eyes bereikte de nummer 2 positie in de Nederlandse Top 40 en stond maar liefst 13 weken in de lijst.

Hierna gaat het snel voor de band. Ze scoorden een hit met een Beatles-nummer en er volgenden verschillende nieuwe albums. In 1988 kwam het succesvolle The Memphis Sessions uit, gevolgd door Holding back the river in 1989.

Goodnight Girl

Enkele jaren later, 1992 om precies te zijn, kwam Wet Wet Wet met een nieuw album: Hight on the Happy Side. Opnieuw een groot succes met, waaronder met de hit Goodnight Girl, waar ze eindelijk een nummer 1-hit mee kregen in hun thuisland, het Verenigd Koninkrijk.

Hier de geweldige clip, waarin Marti Pellow schitterde met z’n eveneens kenmerkende lange haren:

Hun grootste hit: Love is all around

Na alle successen zou hun grootste hit nog komen. Het is inmiddels 1994 en ze mogen de soundtrack voor de film ‘4 Weddings and a Funeral‘ zingen.

Het nummer kwam binnen op nummer 1 in de Engelse Charts en bleef daar vervolgens vijftien weken lang staan, wat nog steeds de op één na langste Britse positie aller tijden is. Het is alleen verslagen door Bryan Adams met ‘Everything I Do, I Do It for You‘, dat in 1991 16 weken op nummer één stond.

Love is all around‘ is trouwens een cover van een nummer van ‘The Troggs‘ uit 1967.

De vijftien weken nummer 1 zijn inmiddels wel geëvenaard door Drake’s ‘One Dance’ in 2016. Tijdens deze vijftien weken hebben sommige radiostations het nummer zelfs verboden, omdat veel luisteraars het zat waren steeds maar naar het nummer te moeten luisteren.

Wet Wet Wet: stop en weer door

In 1997 besluit Marti Wet Wet Wet te verlaten en aandacht te besteden aan zijn solocarrière. De reden hiervoor is dat de bandleden het oneens worden over het uitbetalen van de royalties van alle albums.

De drummer van de band, Tommy Cunningham, was het niet eens dat hij minder betaald kreeg dan de rest. De band blijft wel optreden, zij het met andere leden, maar heeft niet zoveel succes.

Marti Pellow Wet Wet Wet yesterday
Via: Wet Wet Wet – Yesterday (capture)

In maart 2004 komt de band echter weer in originele samenstelling bijeen en er worden ook weer albums gemaakt. Uiteindelijk besluit Marti in 2017 definitief te stoppen met de band en hij wordt zowel musicalster als solo-artiest.

Wet Wet Wet is tot op heden nog steeds actief als band!

Hoe gaat het nu met Marti Pellow?

Marti is alweer een aantal jaar actief als solo-artiest en als musicalster, onder andere op Broadway. Zijn solocarrière startte hij echter al in 2001 toen hij zijn debuut solo-album ‘Smile’ lanceerde. De hit Close to you wordt een bescheiden succes.

Marti maakt uitstapjes richting Jazz, treedt op in clubs en speelt in 2008 en 2009 een belangrijke rol in de musical Witches of Eastwick. Hij speelt vervolgens een rol in Chess, in Jekyll & hyde, in Jeff Waynes’ War of the world en last but not least een rol als Che Quevara in Evita.

Laten we nog een keer terugkijken hoe Marti er ook alweer uitzag:

Wet Wet Wet Marti Pellow Angels Eyes
Via: Wet Wet Wet (capture)

Eileen Catterson

Voor wie nog hoop had op een leuke gatthering met Marti Pellow in de hoop hem alsnog aan de haak te slaan, komt helaas bedrogen uit. Marti is al meer dan twintig jaar samen met de 52-jarige, voormalig Miss Schotland, Eileen Catterson.

Eileen wilde na haar kroning tot Miss Schotland in 1987 meedoen aan de Miss Universe verkiezing, maar was te jong en werd uitgesloten van deelname.

Corona en verder

Toen in 2020 corona uitbrak en de wereld een tijdje ‘on hold’ kwam te staan, heeft Marti een aantal ‘Lockdown-zangsessies’ opgenomen om geld op te halen voor de zorg aan coronapatiënten.

In dezelfde periode bracht hij ook een nieuw album uit: ‘Stargazer’, waarvan ook een single is uitgebracht: ‘These are the days’.

Nog wat heerlijk beeldmateriaal

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Marti Pellow, die ook op zijn 57ste met recht nog een ‘hunk’ genoemd mag worden, laten we hier nog een aantal mooie plaatjes van hem zien. Geniet!

Lachen kan Marti nog steeds als geen ander. Dit Schotse vrolijkheid zit er dus nog goed in!

En nog steeds is Marti volop te zien, daar waar hij hoort: op het podium…

Jouw herinneringen aan Marti en Wet Wet Wet

Hopelijk vond je het leuk om Marti Pellow weer eens terug te zien. Zo vaak kom je hem en z’n oude band Wet Wet Wet niet meer tegen op podia of televisie in Nederland of België. Wat is jouw leukste herinnering aan Marti of Wet Wet Wet? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...