7. Oog voor details met Parker Jotter
Als je aan een filmproject van dit kaliber werkt, is oog voor detail uiteraard belangrijk. Dat Scorsese en zijn team dit als de besten weten mag niet verwonderen. De film speelt zich af in het jaar 1954.
In dat zelfde jaar kende de balpen haar wereldwijde doorbraak, dankzij de uitermate populaire pen van “Parker Jotter” die de tot dan normale vulpen verving. In Shutter Island schrijft DiCaprio zijn nota’s met, jawel, een balpen van Parker Jotter. Oog voor detail dus…

8. Een tegenstelling als water….
Dat water een belangrijke rol speelt in deze film lijkt misschien voor de hand liggend. We zitten nu eenmaal op een eiland en de constante regen draagt bij aan de visuele sfeer van de film. Maar er is meer aan de hand. Bij de ontknoping zal blijken dat agent Teddy Daniels en patiënt Andrew Laedis één en dezelfde zijn. Maar wist je dat doorheen de hele film het element water een hint in die richting is?
Andrew Laedis’ vrouw heeft haar kinderen verdronken waardoor Laedis een fobie voor water ontwikkeld heeft. Door tijdens de film constant slim gebruik te maken van water, symbool voor de bittere realiteit van Laedis, geeft Scorsese ons constant hints in die richting: regendruppels die het beeld van agent Teddy Daniels vertroebelen, patiënten die water drinken uit een onzichtbaar glas, de brekende golven in sleutel-scènes… Bekijk de film met deze insteek en je wordt van bij het begin ingelicht over de ware toedracht!
9. …en vuur
Als water doorheen de film symbool staat voor de harde realiteit van Andrew Laedis, staat vuur symbool voor de fantasiewereld van Teddy Daniels. Die gelooft namelijk dat zijn vrouw, Dolores Chanal, gestorven is door een brand. Het mag dus niet verwonderen dat telkens als vuur een belangrijke plaats heeft in een shot, er ook gehint wordt naar de fantasiewereld van Teddy Daniels.
Ook daar zit het hem in de details trouwens. Wist je dat je Teddy Daniels (een fervent roker) pas effectief een lucifer ziet gebruiken in de tweede helft van de film, als de personages van Teddy Daniels en Andrew Laedis in elkaar beginnen over te vloeien?
10. Luie en incompetente agenten
Van hints naar de ontknoping toe gesproken, ook de agenten / bewakers dienen diezelfde rol. In de realiteit zijn dit namelijk geen bewakers maar verplegers die Laedis in de gaten moeten houden tijdens zijn behandeling en gesprekken met zijn arts. Dit verklaart waarom de “agenten” bij het zoeken naar Rachel Solando gewoon wat zitten te niksen: ze zoeken eigenlijk helemaal niemand maar houden gewoon Laedis / Daniels in de gaten.
Viel het je trouwens ook op dat agent Chuck niet eens weet hoe hij zijn pistool uit het holster moet halen bij het overhandigen aan de “bewakers”. Dubieus voor een echte detective en dus één van de zovele hints naar de ware toedracht. Van agenten gesproken… Als Teddy Daniels patiënten interviewt zie je op de achtergrond telkens een agent (waarvan we intussen weten dat het eigenlijk verplegers zijn) als we een patiënt zien of als we Daniels zien. Maar als we Chuck zien, is er geen agent. Logisch, want die is zelf in realiteit deel van het ziekenhuis-team en heeft dus geen bewaking nodig.
11. Creatief met cijfers en letters
Wil je nog een hint die je misschien gemist had? Wat dacht je van de gebruikte namen: Edward (Teddy in het kort) Daniels en Andrew Laedis zijn anagrammen. Verschillende namen dus met dezelfde letters. Zeer toepasselijk, want zoals zal blijken twee namen voor één en dezelfde persoon. Hetzelfde geldt voor Rachel Solando en Dolores Chanal: ook dezelfde persoon dus.
Ver gezocht? Scorsese geeft je nochtans een knoert van een hint in de vorm van het briefje dat gevonden wordt in de kamer van Rachel: “The law of 4” verwijst naar die vier namen. Op datzelfde briefje staat ook: “Who is 67?”. Daniels kreeg te horen dat er 66 patiënten zijn, dus terechte vraag inderdaad: “Wie is nummer 67?”. Teddy zelf dus.
12. Hoofdpijn
Krijg jij intussen ook hoofdpijn van al die verborgen hints en bizarre plotwending in de film? Ook Teddy Daniels kreeg even last van migraine tijdens zijn avontuur. Daarom werd hem een rustplaats aangeboden… tussen de patiënten. Beetje bizar toch voor een agent die aan het werk is? Geen agent dus, maar gewoon een patiënt tussen de anderen. Maar dat wist je intussen dus al.

Shutter Island: wat is jouw favoriete moment?
De lijst met hints en tips rond de ware toedracht van het verhaal is bijna eindeloos. Misschien moet jij met deze insteek ook even de film opnieuw bekijken. Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete moment is van Shutter Island!
Lees ook:
- De 15 grappigste komedie films van de jaren 90
- Klassieke Westerns: 10 films die je nooit zal vergeten
- Herken jij deze 12 iconische en memorabele filmquotes nog?
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu