tekenfilm muizen bekende muizen

Via: Dumbo / Pinky and the Brain / Loony Tunes (capture)

9. Speedy Gonzales

De snelste muis van Mexico is inmiddels bijna bejaard. Even lijkt hij een langzame dood te sterven, omdat critici vinden dat de tekenfilmpjes van Looney Tunes Mexicanen negatief stereotypeert als luie aan alcohol verslaafde rokkenjagers.

Gelukkig eindigt deze discussie met de conclusie dat Speedy zelf met zijn sportieve gedrag en vlugge geest een heel positief beeld neerzet: “¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba!”

10. Mighty Mouse

Hij begint zijn loopbaan als Super Mouse, maar later wordt hij Mighty Mouse. De tekenfilms dateren uit de jaren ’40 en ’50. Er bestaan ook tal van stripboeken met dit figuurtje.

11. Pinky & The Brain

The Brain wil de wereld overnemen en wordt daarin bijgestaan door de niet al te snuggere Pinky. Gelukkig draait iedere poging van de laboratoriummuizen uit op een faliekante mislukking. Steven Spielberg is de producent van deze dolkomische tekenfilmserie uit de jaren ’90.

12. Bikermice from Mars

Drie buitenaardse muizen beschermen de aarde tegen andere aliens vanuit een garage. Net als Pinky and The Brain stamt deze animatieserie oorspronkelijk uit de jaren ’90. Het vervolg komt uit in 2006. Naast de DVD’s bestaan er ook strips en videogames voor Nintendo DS en PlayStation 2.

13. Itchy

Itchy & Scratchy is een tekenfilm in een tekenfilm. Iedereen die sinds 1989 regelmatig naar The Simpsons kijkt weet dat het geweld in Tom & Jerry niets voorstelt in verhouding tot de wreedheden die de muis Itchy botviert op de kat Scratchy. De familie Simpson kan er hartelijk om lachen.

14. Geronimo Stilton

Sinds 2009 bestaat er een tekenfilmreeks die is gebaseerd op de populaire kinderboekenreeks. De hoofdpersoon is net als in de boeken een angstige muis die steeds maar weer betrokken raakt bij gevaarlijke avonturen.

15. Fievel

Don Bluth – ook bekend van Platvoet en zijn vriendjes – regisseert de oorspronkelijk succesfilm uit 1986. In Nederland kennen we die onder de titel Een avontuur met staartje. Oorspronkelijk heet hij An American Tail.

Er komen tal van sequals en spin-offs, maar die zijn minder succesvol dan de knap gemaakte originele film, waarin de meesterhand van Bluth duidelijk herkenbaar is.

16. Tom & Pieter

Deze muizen debuteren in de Disneyfilm Cinderella uit 1950. Daar heten ze oorspronkelijk Jac en Gus. Misschien kan jij je nog wel herinneren dat je verhalen met hen las in ons eigen vrolijke weekblad Donald Duck. Gelukkig maar dat ze langs die weg een tweede leven kregen, want dit duo is veel te leuk voor een eenmalig bijrolletje.

Jouw favoriete tekenfilm muizen

Ken jij nog meer muizen die in tekenfilms schitteren of figureren? Heb jij een absolute favoriet? Aarzel niet en laat het weten in een reactie!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer