Verdwenen producten innovaties vroeger

Via: Wikimedia Commons | Brusselsshrek / Museo8bits (L) / Rama (R), CC

7. De wekkerradio

De meeste mensen zetten tegenwoordig hun wekker op hun telefoon. Een lekker rustig deuntje naar keuze om mee wakker te worden. Toch kan ik me nog goed herinneren dat ik door de schreeuwende stem van Giel Beelen wakker werd gemaakt als ik naar school ging.

Radiowekker vroeger
Via: flickr.com | Sean MacEntee, CC

Dat was in ieder geval al een stuk cooler dan het oldschool alarm van mijn vader. Een alarm waar iedereen chagrijnig van opstond. Toen ik de snooze button had ontdekt, kwam ik regelmatig te laat en daarom kreeg ik die ontzettend irritante radio op wielen die wegreed: clocky.

8. Aibo

Een hond die niet uitgelaten hoeft te worden en ook niet overal poept en plast. De Sony Aibo was een absolute innovatie voor iedereen die een hond wilde, maar alleen de lusten en niet de lasten. Dat hij niet heel knuffelbaar was, vergeten we even voor het gemak.

Robot hond speelgoed vroeger
Via: pexels.com | Brett Jordan, CC

9. De Penniemaat

Deze uitvinding heeft er absoluut voor gezorgd dat ik mijn Gameboy Color kon kopen: de Penniemaat. Inmiddels is hij vervangen voor een Pinniemaat. Warme herinneringen koester ik aan deze spaarpot met ingebouwde rekenmachine. En ik kreeg mijn allereerste bankpas!

Via: marktplaats.nl

10. De Fax

Toen ik zei dat dit ding uitgestorven was, werd ik overspoeld met kritiek. Blijkbaar wordt het in sommige branches nog veel gebruikt, maar als ik op een businesscard een faxnummer zie staan, val ik stijl achterover. Naar mijn mening is dit absoluut een innovatie die eruit is geconcurreerd door de moderne tijd.

Fax verdwenen producten innovaties vroeger
Via: flickr.com | Yortw, CC

Waarom een document naar iemand faxen? Je kan het toch makkelijk appen of mailen. Waarom wordt hij nog gebruikt? Omdat een fax een legale status heeft en een email blijkbaar niet.

11. Het digitale fotolijstje

Thuis hadden we hem niet, want mijn ouders waren van de oldschool plakboeken. Toch zag je in een hoop huishouden het digital fotolijstje op de kast staan. Wat nou selectie maken van de vakantiefoto’s? Gewoon allemaal in het lijstje voorbij laten komen!

12. Een floppy

Nu gebruik je al bijna geen USB sticks meer, omdat je alles in een gedeelde map zet op je Chromebook, mailt vanaf je smartphone of airdropt naar een andere iPhone of Mac.

Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn boekverslagen en werkstukken op een Floppy gingen. Die leverde ik dan weer in bij de juf inclusief het prachtige WordArt dat ik had gebruikt. Erg lang mocht je werkstuk niet zijn, want voor je het wist zat je Floppy vol.

floppy disk
Via: pixabay.com | MichaelTampakakis, CC

13. De pager

Piep, piep. Het teken dat ik naar binnen moest komen om te eten. Waar mijn moeder vroeger altijd een typerend fluitje voor gebruikte, werd op een gegeven moment de pager gebruikt. Absoluut handig om snel een signaal te sturen.

14. Digitale videocamera, maar dan beweegelijk

Tegenwoordig zit digitaal foto’s maken allemaal in één. Dat was vroeger wel anders. Zelf heb ik nog video’s die gemaakt zijn met een camera waar je een bandje in deed.

Baanbrekend was het zeker toen je direct je video kon terugkijken en je jezelf niet meer in allerlei bochten hoefde te wringen, omdat de camera heel bewegelijk was.

We hebben nog een laatste pagina voor je! Kende je dat coole kijk-speelgoed nog? (zie 15.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer