Zoekmachine computer vroeger google

Via: Wikimedia Commons | Spacekid, CC (edit)

Tegenwoordig kunnen we ons geen tijd meer voorstellen zonder zoekmachine. Zoek je een nieuw product, het antwoord op een vraag of de route naar dat nieuwe restaurant: de zoekmachine helpt je daarbij. Maar welke zoekmachines waren er vroeger eigenlijk allemaal?

Tijd om herinneringen op te halen!

websites vroeger en nu

Zoekmachines

De manier waarop zoekmachines werken is flink veranderd in de afgelopen jaren. Er zijn veel nieuwe functies en mogelijkheden bijgekomen. Ook zijn er verdienmodellen toegevoegd, maar toch vind je nog steeds wat je zoekt. En veel meer.

In dit artikel een overzicht van zoekmachines die de al tientallen jaren hebben overleefd. Maar er zijn ook de nodige diensten die het niet gered hebben over overgenomen zijn. Hoe dan ook: herinneringen ophalen!

Jouw favoriete zoekmachine? Met welke nostalgische zoekmachine ging jij aan de slag en wat was jouw favoriet? Misschien hebben we er nog eentje over het hoofd gezien…

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Google: de definitie van zoeken

Tegenwoordig hoor je de term ‘Googlen’ bijna dagelijks en is de kans groot dat dit jouw meest gebruikte zoekmachine is.

Google begon natuurlijk op het spreekwoordelijke zolderkamertje en is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Natuurlijk doen zet dat nog steeds met de zoekmachine, maar tegenwoordig zijn diensten als Google Maps niet meer weg te denken.

Google 1997 zoekmachines
Via: Google.com (capture)

Sterker nog, Google is ook in de hardware gestapt. Natuurlijk is de Chromecast een bekend apparaatje, maar ook op smartphone-gebied heeft de zoekgigant veel bereikt. Denk onder andere aan het besturingssysteem Android, maar ook eigen smartphones. Zo hadden we ooit de Nexus-serie die opgevolgd werd door de Pixel. Inmiddels zijn we ook hier al een aantal generaties telefoons verder. Benieuwd naar hun nieuwste toestel, check dan deze Google Pixel 7 review.

Tegenwoordig is Google (in Europa) de grootste zoekmachine. De oprichting vond plaats in 1998, dat is al heel wat jaren geleden en nog gebruik je waarschijnlijk elke dag Google-diensten.

Laten we nu wat verder het verleden in duiken.

2. Ilse: zoekmachine van Nederlandse bodem

Vroeger, toen op elke PC startpagina.nl de startpagina was. In die tijd zochten ook veel Nederlanders met Ilse de zoekmachine.

Leuk feitje: Ilse is eerder opgericht dan Google en wel in 1996 door een toen 20-jarige Nederland. In de jaren daarna was dit een veelgebruikte zoekmachine, vooral door de integratie met de mateloos populaire Startpagina-site.

Alhoewel je Ilse nog steeds kunt bezoeken, is het geen zoekmachine meer. Er worden nu zoekopdrachten uitgevoerd door… Google.

3. Altavista, Yahoo en Compaq

Altavista werd nog eerder opgericht: in 1995. Toen nog als onderdeel van de Digital Equipment Corporation. Vervolgens ging de zoekmachine samenwerken met Yahoo waarna deze aan Compaq werd verkocht.

Na nog een aantal wisselingen van eigenaar, werd de ooit zo populaire zoekmachine in 2014 uit de lucht gehaald.

Ik herinneren me nog dat ik zelf Altavista wel vaker gebruikte vroeger, vooral als het om Engelstalige content ging.

Altavista windows 95 vroeger
Via: altavista.com (capture)

4. Lycos: de allereerste zoekmachine

Hoe verder in het lijstje, hoe ouder. Lycos ekn je misschien niet meer, maar toch was het de eerste zoekmachine. De oprichting vond plaats in 1994.

Deze internationale zoekmachine was de allereerste en zou net voor de dot-com bubbel begin 2000 verkocht worden voor maar liefst 12,5 miljard dollar. Een ongekend bedrag.

Toch bestaat het merk Lycos nog steeds, maar ligt de focus niet meer echt op zoeken. Er worden nog veel andere diensten aangeboden, waaronder hardware. In 2018 ondergingen ze ook een naamsverandering naar Brightcom Group.

5. Live Search, Windows Search, MSN Search en Bing

Ook al heeft deze zoekmachine veel namen gehad, Mircosoft was altijd de eigenaar.

In 1998 werd MSN Search gelanceerd, die toen nog resultaten toonde van andere zoekmachines. De naam zal je ongetwijfeld bekend voorkomen van de bekende MSN Messenger.

In 2006 werd MSN Search vervangen door Windows Live Search, de basis van de huidige zoekmachine. Tegenwoordig wordt deze Bing genoemd en is het een veelgebruikte zoekdienst wereldwijd.

MSN zoekmachine
Via: MSN (capture)

Nog meer tech-nostalgie?

Natuurlijk zijn zoekmachines steeds verder ontwikkeld in de afgelopen jaren. Dat blijkt ook uit onderstaande tech-producten, die danwel niet meer bestaan, of een flinke ontwikkeling hebben doorgemaakt.


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer