Action Man poppen: 6 redenen waarom ze zo geweldig waren

Door

Jitse De Graaf

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Action man speelgoed doos

De iets stoerdere, meer gespierde en mannelijke versie van de barbiepop. Juist, de Action Man. Waarschijnlijk had je er vroeger een hele verzameling van thuis liggen. Hier zes redenen waarom deze poppen zo geweldig waren.

Action Man poppen: het begin

De actiefiguren werden in het leven geroepen in het jaar 1966. Palitoy, de ontwikkelaar, begon in het Verenigd Koninkrijk en Australië, maar vergrootte al snel zijn blikveld. In 1984 moest Palitoy sluiten en stierf de Action Man even uit.

Action Man
Via: Action Man (cover)

Herinneringen aan Action Man poppen

Gelukkig was daar Hasbro die in 1993 de Action Man nieuw leven in blies, waardoor er een nieuwe generatie van de poppen kon genieten. Maar wat maakte dit speelgoed zo geweldig?

1. Mannelijk imago

Als je als man met poppen wilde spelen, werd je vroeger raar aangekeken als je een barbiepop uit je kast toverde. Daarom was de Action Man een heel goed alternatief. Alleen moest je hem dan niet zo aankleden als de pop hieronder natuurlijk.

Action man poppen speelgoed vroeger
Via: flickr.com | trash world, CC-NC

2. Doorbreken van standaard speelgoed

Vroeger was er duidelijk verschil tussen jongens- en meisjesspeelgoed. De jongens hadden autootjes en legergoederen. De meisjes hadden de barbiepoppen en keukentjes. Door de Action Man werd het standaard speelgoed nu een beetje doorbroken. Voortaan konden ook jongens met poppen spelen.

Action Man pop
Via: pixabay.com | ErikaWittlieb, CC

3. Gewelddadige fantasie op poppen uitvoeren

Wanneer je helemaal stond te koken van de woede kon je dat lekker afreageren op de poppen. Hierdoor deed je geen mensen pijn en konden de actiefiguren ook echt in actie komen. Een win-winsituatie dus, die wellicht werd opgestookt door de wilde commercials… 😉

4. Het verzamelen van filmhelden

Hoe leuk was het dat je al jouw filmhelden van het witte doek in minivorm op je eigen kamer had staan. Er ontstonden hele verzamelingen. Een ding was zeker: met de aanwezigheid van al die helden kwam je altijd veilig de nacht door.

ACtion man poppen speelgoed
Via: pxhere.com, CC

5. Therapeutische werking

Na een lange schooldag en de vele prikkels die daar aanwezig waren, was het altijd even lekker om thuis het hoofdje leeg te maken. Je liep je slaapkamer in, zag de poppen staan en begon direct ermee te spelen. Al je focus lag alleen nog maar bij die ene Action Man in je hand. Het was de beste manier om even je hoofd leeg te maken.

Action Man poppen: 6 redenen waarom ze zo geweldig waren
Via: giphy.com

6. Economische waarde

Had je ze maar nooit uit de verpakking gehaald… Anders had je nu een leuke winst kunnen maken op jouw verzameling. Sommigen zijn soms wel honderden euro’s waard. Zo werd er in januari nog een set voor meer dan €800,- verkocht.

Action man brandweerwagen
Via: Action Man (cover)

Jouw herinneringen?

Wat zijn jouw dierbare herinneringen aan je Action Man collectie? Laat het ons weten in de reacties onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Action Man poppen: 6 redenen waarom ze zo geweldig waren”

Plaats een reactie

Share to...