Via: youtube.com (capture) | Dutchurbanminer

7. Mini

Wie kent er nog die schattige kleine auto met toepasselijke naam Mini? Deze populaire auto had nogal wat namen, zoals de Austin Mini, Leyland Mini, Morris Mini Minor, Riley Elf en Rover Mini. Een van de bekendste uitvoering is de Mini Cooper, een lekker pittig karretje. Dat was de opgevoerde versie die veel harder kon dan de normale Mini. Destijds reden er nog heel wat Mini Coopertjes mee in races. Kun je dat voorstellen?

Auto vroeger mini cooper
Via: flickr.com | Andrew Bone, CC

8. Ford Escort

Dit is nou weer zo’n auto waar weinig spectaculairs over te melden valt. Een ideale gezinsauto voor die tijd en dus ook massaal verkocht. Eind jaren zestig kwam het model in de showroom, in het begin van de jaren tachtig kwam er een hele nieuwe versie: lekker hoekig. Mazda baseerde op deze auto nog het ontwerp voor de Mazda 323.

Via: marktplaats.nl | Hylke

9. DAF 66

De bijnaam van de in Nederland geproduceerde DAF was weinig complimenteus: truttenschudder met jarretel-aandrijving. Toch was dit Hollandse bakje de enige auto dankzij de revolutionaire automatische versnelling (‘Het Pientere Pookje’) de enige auto die net zo hard voor- als achteruit kon rijden. Een prima auto dus voor het Tros-televisieprogramma Achteruitrijden.

10. Honda Civic

Honda was al langer bekend als motorfabrikant, maar dat veranderde aan het einde van de jaren zeventig toen het de Honda Civic uitbracht. Het eerste model sloeg in Nederland en België niet zo aan, maar de tweede wel. Daar zat als een van de eerste auto’s een vijfde versnelling in. Kon je vader lekker stoer doorschakelen.

Honda Civic auto van vroeger
Via: Wikimedia Commons | IFCAR, CC

11. Datsun Cherry

Officieel heette de auto Datsun 100A, maar al gauw kende iedereen ‘m als Cherry. Het was een sportief modelletje, dat later werd omgedoopt in Nissan Cherry, omdat de fabrikant af wilde van verschillende merknamen.

Datsun Cherry oude auto oltimer
Via: flickr.com | harry_nl, CC-NC

12. Fiat 500

Denk je aan klassiek Italië, dan komt bijna automatische het liefste rugzakje van de weg in je op: de Fiat 500. Als je dit dropje ziet, dan kun je niet anders dan er een leuke koosnaam voor bedenken. Klein en ook licht waren ze. De eerste versies van de 500 wogen niet meer dan 500 kilo. Dat was dus wel even oppassen bij harde windvlagen. Maar als je er met z’n vieren in zat had je dat probleem wat minder.

Jouw favoriete auto’s van vroeger

In welke auto zat jij vroeger zelf op de achterbank? Of wat was jouw eerste karretje? Laat het weten in de reacties hieronder.

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

5 gedachten over “12 geweldige auto’s van vroeger die je als kind zag rijden”

 1. Een hele leuke site, maar laat er eens een redacteur naar kijken. Veel informatie klopt niet (bijv DAF 66, de foto is een DAF 750 of een Daffodil) of is zeer onvolledig (VW Kever: luchtgekoeld, Porsche en VW bus!!!).
  À propos: ik ben redacteur, zij het in ruste ?

  Beantwoorden
  • Dag Sam, allereerst dank voor je compliment en je reactie!

   Wat betreft de DAF 66, komt dit model degelijk voornamelijk voor in de bijgevoegde video. Uiteraard kunnen lijst en details altijd worden uitgebreid, maar voor een breed publiek is dat niet meteen nodig. Jij weet daar als redacteur, zij het in ruste, natuurlijk ook alles van! 😉

   Met nostalgische groet,
   Willem – Redactie Vroegert

   Beantwoorden
 2. Veel jongeren zijn niet bekend met deze 12 auto’s. Tegenwoordig hebben ze alleen interesse in moderne en snelle auto’s, terwijl de oude generatie deze klassiekers niet zijn vergeten. De kwaliteit en uitstraling van vroeger kom je in de huidige autowereld niet meer tegen. Een minpunt aan de auto’s van vroeger was wel dat het makkelijk was om in deze auto’s in te breken. Toen had je geen moderne beveiliging zoals dubbele autorisatie of startonderbreking.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer