Batman films: deze 5 klassiekers moet je echt gezien hebben

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The batman films klassiekers

7. Batman and Robin (1997)

Mr. Freeze en Poison Ivy willen de wereld overnemen. Batman, Robin en Batgirl proberen dat te verhinderen in een film die te lollig is om nog te kunnen boeien. Zelfs hoofdrolspeler George Clooney kan de matige kwaliteit van de film niet verhullen.

Het gevolg is dat Warner Brothers de serie vroegtijdig stopt en deel vijf – Batman Unchained – niet meer in productie neemt. De herstart laat op zich wachten tot 2005.  

8. Batman: Mask of Phantasm (1993)

Bruce Wayne stapt in het huwelijksbootje terwijl de gevaarlijkste criminelen van Gotham City stuk voor stuk het loodje leggen. De publieke opinie dreigt zich ondertussen tegen de man met de cape te keren. Is hij verantwoordelijk voor al die doden? Niet onbelangrijk: Dit is een tekenfilm die zich afspeelt in de jaren ‘40. 

9. Batman Begins (2005)

In dit eerste deel van een trilogie zien we hoe Bruce Wayne tot zijn angstaanjagende alter ego komt en wie hem daarbij helpen; zijn butler Alfred en technisch expert Lucius Fox. Ontwikkelt hij zich snel genoeg om groot gevaar voor Gotham City af te wenden?   

10. The Dark Knight (2008)

Net als Batman serieus overweegt om zijn cape aan de wilgen te hangen, verschijnt er een nieuwe crimineel in Gotham City. Het is The Joker.

Angstaanjagender dan ooit, vooral omdat de creatie van chaos zijn enige doel lijkt. Hij stapelt ramp op ramp en dwingt crimefighters tot lastige ethische keuzes. Een meeslepende keten van actie en geweld is het gevolg.

11. The Dark Knight Rises (2012)

Dit is het slot van de trilogie van regisseur Christopher Nolan met Christian Bale als Batman. Batman lijkt verdwenen, verteerd door schuldgevoel over gedane zaken die geen keer nemen.

Hoe moet het nou verder met Gotham City als een geraffineerde inbreker en een meedogenloze terrorist de hele stad in ongekende ellende storten? Gaat Batman een strijd aan die zelfs voor hem te groot is om te kunnen winnen? 

12. Batman: The Killing Joke (2016)

Deze bewerking van een bekend stripalbum is een tekenfilm. Hij brengt de opkomst van The Joker in beeld. Het knappe tekenwerk alleen al is een reden om deze film te bekijken. Hetzelfde geldt voor het bijzondere einde en het uitmuntende werk van de stemacteurs. 

13. Batman V Superman: Dawn of Justice (2016)

Schurk Lex Luthor voedt met succes het wantrouwen tussen de twee superhelden. Een akelige strijd op leven en dood is het gevolg. Batman is menselijk. Superman niet, maar hij heeft wel een zwakke plek: Kryptoniet. Betekent dit dat één van de twee het veld moet ruimen? Het heeft er alle schijn van …  

14. Justice League (2017)

Dit is het vervolg op Dawn of Justice. Batman en Wonder Woman rekruteren nieuwe teamleden om gezamenlijk de aarde redden in een strijd tegen een oeroude buitenaardse kracht die de ecologie van de hele planeet naar zijn hand wil zetten. De grote vraag is natuurlijk of het lukt om – Let op: SPOILER – Superman te reanimeren. 

15. The Lego Batman Movie (2017)

Met Lego kan je alles maken. Ook een batcave en een batmobiel. Er bestaan hele dozen vol Batman items, compleet met minifigs van alle vrienden en vijanden. Een Lego movie kon dus niet uitblijven. HIj is geschikt voor de hele familie en staat bol van humor en actie. Batman blijkt een soft spot te hebben en breekt met zijn imago als duistere knorrepot. Alle clichés vliegen aan diggelen. Erg leuk.

16. Zack Snyder’s Justice League (2021)

De oorspronkelijke Justice League is geen commercieel succes. Volgens fans komt dat doordat regisseur Zack Snyder tijdens de productie de handdoek in de ring moest gooien. Dit is zijn herbewerking. De film is er inderdaad stukken van opgeknapt.

17. The Batman (2022)

The Riddler is een seriemoordenaar die mysterieuze aanwijzingen achterlaat. Speciaal voor Batman. Als de superheld op onderzoek uitgaat, blijkt er een link te bestaan met zijn eigen traumatische verleden. Regisseur Matt Reeves is gek op films van Alfred Hitchcock en liefhebbers zien dat terug in The Batman.

De top-5 Batman films

En wat zijn nou de vijf klassiekers die je gezien moet hebben?

1. The Dark Knight

Dit is een meeslepend epos over de een balanceeract op de lijn tussen goed en kwaad. Zelfs zonder de meesterlijke interpretatie van Heath Ledger als The Joker blijft er een ijzersterke duistere thriller over. Ook als je een hekel hebt aan Batman is dit een film die je gezien moet hebben.

The Dark Knight
Via: The Dark Knight (cover)

2. The Lego Batman Movie

Waar de meeste Batman films elkaar proberen te overtreffen in duister geweld, biedt deze uitzondering de broodnodige luchtigheid en humor. Vooral als de andere actiethrillers je naar de keel grijpen, is deze versie een verademing.

The Lego Batman movie
Via: The Lego Batman Movie (cover)

3. The Dark Knight Rises

Deze film verlegt grenzen. Niet langer betreft het zoals gebruikelijk in superheldenfilms een strijd tussen individuen. Dit gaat over een hele samenleving die ontwricht dreigt te raken. Epischer kan het niet worden.

The Dark Knight Rises
Via: The Dark Knight Rises (cover)

4. The Batman

Reuzeknap zoals deze film zelfs na de trilogie van Christopher Nolan nog iets weet toe te voegen aan het verhaal rond Batman. In dit geval blijkt de vleermuisman ook een heel verdienstelijke detective. Maar dan wel weer één van het duistere gewelddadige soort. 

The Batman
Via: The Batman (cover)

5. Batman: Mask of Phantasm

Meer dan iedere andere film herinnert deze ons aan de oorsprong van Batman; een getekende held uit de jaren ‘40. En dat zonder pretentieuze psychologische beschouwingen. Gewoon lekker nostalgisch.

Batman Mask of Phantasm
Via: Batman Mask of Phantasm (cover)

Wat is jouw favoriete Batman film?

Ben jij het helemaal niet eens met deze lijst? Vind jij andere films beter? Of lees je liever de oorspronkelijke strips? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...