EK 1988: zo werd Nederland Europees kampioen voetbal

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

EK 1988

5. Een dubbeltje op zijn kant

Na Engeland leek het vanzelfsprekend dat er wel even gewonnen zou worden van Ierland. Tenminste, zo dachten de Nederlandse supporters. Het Nederlands elftal zelf wist wel beter. De spelers leken nog niet helemaal zeker van hun zaak toen ze in de aanloop naar de wedstrijd poseerden voor de groepsfoto.

Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

De Ieren hadden net als Nederland gewonnen van Engeland. Bovendien hadden ze gelijk gespeeld tegen de Sovjet-Unie. Het team bleek dus een levensgevaarlijke outsider. Op het moment van de wedstrijd was hun uitgangspositie zelfs beter dan die van Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=ndM9N5zqHMg

Nederland kroop door het oog van de naald. Bijna ging het mis. Wisselspeler Wim Kieft maakte pas in de 82e minuut het verlossende doelpunt. En wat voor één! Met het hoofd toucheerde hij een bal met topspin van Ronald Koeman. De bal rolde zo raar richting het doel dat er voor de Ierse keeper geen houden meer aan was. Kieft werd voor Nederland de redder van het toernooi.

Via: Nationaal Archief | Molendijk, Bart / Anefo, CC

6. De halve finale

Na het mirakel tegen Ierland trof Nederland torenhoog favoriet en gastland Duitsland in halve finale. Het stadion in Hamburg kleurde deels oranje. Na twee onterecht toegekende strafschoppen stond het 1-1. Tot de 89e minuut leek de verlenging onvermijdelijk. Maar toen ….

Spits Van Basten schoof de bal prachtig in het net na een geniale pass van Jan Wouters. De middenvelder besliste zo met zijn feilloze spelinzicht en precieze voorzet het lot voor de Duitsers.

Via: Nationaal Archief | Molendijk, Bart / Anefo, CC

7. De finale

Heel Nederland was blij; want het trauma van de verloren finale op het WK 1974 leek in 90 minuten weggepoetst. Duitsland was verslagen! Het toernooi was al geslaagd. Winst in de finale zou alleen maar de kers op de taart zijn. Nederland moest nota bene tegen de Sovjet-Unie, het land dat dit EK al een keer van Nederland gewonnen had.

https://www.youtube.com/watch?v=p5HjU4JacRs

Het was in deze wedstrijd dat Gullit en Van Basten hun uitzonderlijke klasse lieten blijken. Gullit plaatste voor de rust met het hoofd vanuit een corner de bal in het doel. Van Basten maakte één van de mooiste goals van zijn carrière toen hij vanaf de zijkant meedogenloos hard intikte. Nederland kampioen!

8. De zegetocht

Nederland vierde zoals het nog nooit had gevierd. Snelwegen raakten verstopt en woonboten bezweken onder hossende supporters. Het werd een gigantisch volksfeest om nooit te vergeten.

Tot in de hoogste kringen werd er in de vreugde gedeeld.

Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, CC

9. De herinnering

Jarenlang kon Nederland met voldoening terugkijken op het toernooi. Ieder lustrum werd gevierd. Enthousiaste fans herinnerden Wim Kieft tot het einde der tijden aan zijn bijzondere doelpunt tegen Ierland. De finalegoal van Van Basten beleefde talloze herhalingen. Talkshows en interviewprogramma´s konden eeuwig terugblikken met betrokken spelers.

Neutrale toeschouwers in het buitenland konden overigens ook tot in lengte van jaren genieten van het geweldige voetbal dat Nederland in het EK 1988 neerzette. Ook daar bleef lang aandacht bestaan voor één van de beste nationale voetbalteams ooit en de prachtprestatie die het leverde.

Jouw herinneringen aan EK 1988

Was jij aanwezig bij één of meerdere wedstrijden in 1988? Heb je bijzondere herinneringen aan het toernooi? Is er één doelpunt dat jij het allermooiste vond? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...