Herinner jij je deze 12 zaken aan het studentenleven nog?

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Het studentenleven vroeger herinneringen

Dagen gevuld met colleges volgen, studeren, feesten en nieuwe vrienden maken. Het studentenleven was een tijd van vrijheid, zelfontdekking en natuurlijk onvergetelijke herinneringen. In dit artikel blikken we terug op deze typerende herinneringen…

Welke herken jij nog uit je eigen studentenleven?

Het studentenleven

Ah, het studentenleven. Misschien is het wel iets waar je af en toe nog met weemoed aan terug denkt. Dit werd niet voor niets de mooiste tijd van je leven genoemd. Zo zelfstandig en toch werd er nog niet al te veel van je verwacht. Je mocht nog fouten maken. Sterker nog: dat werd van je verwacht.

Ondertussen kreeg je steeds meer verantwoordelijkheid en lukte het je uiteindelijk om je vleugels te spreiden naar de volwassenwereld. Misschien lijkt deze tijd wel heel lang geleden, dus hoog tijd voor een trip down memory lane…

Herinner jij je deze 12 zaken aan het studentenleven nog?
Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC Via: flickr.com | Martijn van Exel, CC Via: pixabay.com | FelixMittermeier, CC

Mooie anekdotes…

Het studentenleven zat vol met typische gebruiken, gewoontes en natuurlijk hilarische en soms gênante anekdotes.

Van de studentenverenigingen tot de eindeloze kopjes goedkope koffie, en van de onvermijdelijke fietsendiefstallen tot de iconische studentenkamers die eerder een bonte verzameling van tweedehands meubels en wasgoed leken dan een plek om te wonen.

Het zijn deze momenten die het studentenleven zo bijzonder maken en die we ons nog jaren later herinneren.

Studenten corps haar kapsel Feuten serie
Via: Feuten / Pupkin Film / BNN (capture)

12 geweldige herinneringen

In dit artikel nemen we een trip down memory lane en halen we 12 herkenbare en typerende herinneringen aan het studentenleven op.

Van de eerste keer op kamers gaan, die verschrikkelijke tentamens, tot het behalen van dat felbegeerde diploma, we hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Dus ga er lekker voor zitten, pak een ouderwetse kop slechte koffie (of een goedkoop biertje) erbij en laat je meenemen naar die goede oude studententijd.

Was jij vroeger ook student? Heb je vroeger gestudeerd en ben je wellicht ook op kamers / kot gegaan? Hopelijk herken je nog een aantal van onderstaande zaken, maar we zijn ook benieuwd naar jouw herinneringen…

Deel jouw typerende momenten als student in een reactie onderin!

1. de goedkoopste opties in de supermarkt

“Eet je wel voldoende groente en fruit?” Met die woorden verliet je het ouderlijk huis om op kamers te gaan. Hoewel je je ouders verzekerde dat je echt gezond zou blijven eten, was dat uiteindelijk allesbehalve waard. Gezond eten? Welnee! Goedkoop, daar ging het om.

Als dat betekende dat je uiteindelijk de week doorkwam op voorverpakte noodles, drie dagen lang spaghetti uit blik of tosti’s en natuurlijk goedkoop bier kopen, dan was dat maar zo. Als je nu in de supermarkt loopt en langs deze producten loopt, overvalt je direct een gevoel van nostalgie.

Herinner jij je deze 12 zaken aan het studentenleven nog?
Via: flickr.com | Wendelin Jacober, CC

🍕 Had je honger? Dit waren de studentengerechten die je op tafel zette

2. Studeren = Op je tenen lopen

Behaalde je jouw middelbare school diploma nog met twee vingers in de neus? Dan merkte je die eerste weken op de hogeschool of de universiteit toch wel dat dit geheel andere koek is. Niet alleen werkt het leersysteem heel anders, ook het niveau lag veel hoger.

Je voelde je ongelooflijk overweldigd die eerste weken. Misschien had je zelfs de eerste maanden geen enkel idee wat je aan het doen was. Gelukkig merkte je ook dat je vanzelf weer in het ritme kwam en het uiteindelijk steeds makkelijker werd om mee te komen met de rest. Wennen was het wel.

Examen tentamen vroeger studeren
Via: flickr.com | jpellgen (@1179_jp), CC-NC

3. Tot in de late uurtjes bezig

We kennen het allemaal wel: de nachten waarop je doorhaalde om te studeren voor een tentamen. De stapels boeken, aantekeningen en natuurlijk de vele koppen koffie of energiedrankjes. Het is een periode van stress, maar ook van trots als je uiteindelijk dat tentamen haalt.

De nachten dat je nog even doorhaalde om voor dat tentamen te studeren staan echter nog goed in je geheugen gegrift. Helemaal als je huisgenoot in de ochtend zo’n foto maakte…

Het studentenleven studeren tot in de nacht moe slapen
Via: depositphotos.com

4. De eerste keer op kamers…

De eerste keer op kamers gaan is een memorabel moment. Eindelijk weg van huis, zelf koken, schoonmaken en natuurlijk de vrijheid om te doen en laten wat je wilt.

Het is de tijd van IKEA-meubels in elkaar zetten, tweedehands spullen verzamelen en leren omgaan met je gekke huisgenoten, die daarna je beste vrienden werden…

Herinner jij je deze 12 zaken aan het studentenleven nog?
Via: flickr.com | Steven Saus, CC

🏠 Lees verder over die typerende herinneringen aan op kamers gaan

5. Opruimen? Wat is dat?! 

Lukte het jou ook altijd maar net om je bed te vinden tussen alle rommel? Dan heten we je welkom in het echte studentenleven. Er waren maar weinig studentenkamers die echt op orde zijn.

Naast alle drukte van school, studeren, werken en je sociale leven is het geen wonder dat er weinig tijd overbleef om op te ruimen. Dus nee, je was zeker niet de enige die soms wekenlang in een enorme rommel sliep.

Het goede nieuws was dat jij ook vaak de enige was die een systeem in die rommel kon ontdekken. Meestal lukte het je dan toch om je spullen te vinden.

Kamer broer zus rotzooi
Via: flickr.com | Luca Masters, CC

6. Feestjes en borrels…

Het studentenleven staat ook bekend om zijn feestjes en borrels. Van de introductieweek tot de wekelijkse borrels van de studentenvereniging, het is een tijd van nieuwe mensen ontmoeten, dansen en natuurlijk een biertje drinken…

Feest!
Via: flickr.com | atr75 (embed)

7. De cheap vakanties…

Als student had je nooit veel geld, maar wilde je wel de wereld ontdekken. Dit resulteerde in goedkope vakanties, waarbij je met vrienden in een tentje op de camping stond of met de trein of bus door Europa reisde en in cheap hostels of een vervallen appartement verbleef…

Het was een tijd van avontuur en nieuwe plekken ontdekken, maar wel zo goedkoop mogelijk…

2004 SALOU ESPAGNE CARS SOLMAR TOURS BELGIQUE (2)
Via: flickr.com | michel tinnirello (embed)

🚍 Lees ook verder over die goedkope strandvakantie van vroeger

8. De vervloekte fietsendiefstallen

Helaas was het een bekend fenomeen onder studenten: de fietsendiefstallen. Het was bijna een soort van initiatie ritueel. Je leerde om altijd je fiets op slot te zetten en hoopte dat hij er de volgende dag nog stond.

Het was een periode van frustratie, maar ook van geluk… als je fiets er nog stond!

Herinner jij je deze 12 zaken aan het studentenleven nog?
Bron: speurders.nl

9. De bibliotheek als tweede huis

In tentamenperiodes lijkt de bibliotheek wel je tweede huis. Urenlang zit je daar, omringd door stapels boeken en medestudenten, in de hoop alle stof in je hoofd te krijgen.

Het is een plek van concentratie, maar ook van afleiding als je even kletst met een studiegenoot of weer uren rondom de koffieautomaat hangt. Je leefde nota bene op goedkope koffie…

Koffieautomaat
Via: flickr.com | Punctography (embed)

10. De vele bijbaantjes

Ook je bijbaantjes waren een essentieel onderdeel van het studentenleven. Van de horeca of kledingwinkels tot de supermarkt. Het was een tijd van hard werken voor dat extra zakgeld.

Natuurlijk een periode van leren wat werken is, maar ook van vriendschappen sluiten met collega’s.

Afwassen restaurant bijbaantje vroeger
Via: Wikimedia Commons | Artaxerxes, CC

💪 Over werk gesproken: bekijk de 12 bijbaantjes van vroeger

11. De introductieweek

De introductieweek was voor veel studenten de start van hun studentenleven. Een week vol activiteiten, nieuwe mensen ontmoeten en natuurlijk de stad waar je gaat studeren ontdekken.

Het is een tijd van spanning en opwinding voor wat komen ging en laat ik eerlijk zijn: het was een bijzonder heftige week. Je ouders moesten eens weten…

Het studentenleven introductieweek intro
Via: Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC

12. Het behalen van je diploma!

En dan is daar eindelijk het moment waar je zo hard voor hebt gewerkt: het behalen van je diploma. Net als bij je rijbewijs, was het een periode van trots, opluchting en natuurlijk de viering van het feit dat je het hebt gehaald.

Het was de afsluiting van een bijzondere tijd en het begin van een nieuwe fase in je leven.

Diploma uitreiking zus
Via: depositphotos.com

JOuw herinneringen?

Hopelijk hebben we weer wat leuke herinneringen aan het studentenleven naar boven gehaald. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw eigen typerende momenten als student.

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...