12 meidenboeken die we verslonden (tot verdriet van onze leraren)

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

7. Trebizon serie (Anne Digby)

Nog zo’n kostschool serie. En wat voor een kostschool. Op Trebizon werd echt alleen maar gesport en andere leuke dingen gedaan. De school leek prachtig met grote woningen verspreid over een groen terrein dat verder gevuld was met zwembaden, tennisbanen en ander leuks. Natuurlijk lag de school aan een prachtige baai want waar anders zou een school moeten liggen?  In de Trebizon serie volgen we Rebecca Mason, een meisje met een groot talent voor tennissen, en haar vriendinnen Tish Anderson en Susan Murdoch tot in hun vijfde leerjaar. Er zijn veertien delen en in 2016 en 2017 werden de delen opnieuw uitgegeven.

Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

8. Sweet Valley High (Francine Pascal)

Deze Amerikaanse boekenserie bestaande uit maar liefst 603 delen speelde niet op een kostschool maar was voor veel lezeressen evengoed een droom. In de boeken wordt de tweeling Jessica en Elizabeth Wakefield gevolgd tijdens hun verblijf op Sweet Valley High. De tweeling komt uit een rijk gezin en hun dagelijkse leven stak schril af bij die van de doorsnee Nederlandse scholiere. De boekenserie kende vele spin-offs en ook een TV serie. Dat kon Francine Pascal niet allemaal alleen dus er werkten vele ghostwriters voor haar.

9. De Vijf/ De Grote 7 (Enid Blyton)

Enid Blyton schreef meer dan alleen kostschoolverhalen. Ze schreef ook hele series boeken over groepen kinderen die allerlei spannende mysteries oplosten. Twee van die series waren De Vijf (waarvan het vijfde lid de hond Timmy was) en De Grote 7. Onnodig te zeggen dat dit ook, volgens de recensenten dan, geen literaire pareltjes waren. Maar wij lazen ze desondanks toch met veel plezier.

10. Het Kleine Huis (Laura Ingalls Wilder)

Voor degenen die niet naar kostschool wilden en die geen mysteries wilden oplossen was er Het Kleine Huis serie. Uiteindelijk kon het min of meer echt gebeurde leven van Laura Ingalls Wilder gemakkelijk meten met welke kostschool dan ook. De avonturen van de pioniersdochter waren spannend en romantisch en veel meisjes wilden graag hun fiets inruilen voor een huifkar. Al generaties lang staan deze boeken in de boekenkast en worden gelezen en herlezen door vele vrouwen.

Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

11. Snuf de Hond (Piet Prins)

Voor de wat jongensachtige meiden was er een mooi alternatief voor alle paardenavonturen: Snuf de hond. Snuf is een Nederlandse herdershond die vanaf de tweede wereldoorlog met zijn baasje Tom vele avonturen beleeft. Over deze slimme viervoeter zijn ook vier films verschenen.

Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

12. Manege Picadero (Heleen Taselaar)

Negen delen telde deze serie die zich afspeelde rond de manege van de familie van Dalsum. Het eerste deel gaat over de oudste dochter Sylvie die verliefd wordt op Antal. Er zullen nog vele romances opbloeien op de manege. Elk boekje kende wat dat betreft een standaard opbouw. Maar dat maakte niet uit want er kwamen paarden in voor en flink wat romantiek dus dat was altijd goed.

Lees ook: Deze 12 boeken MOESTEN we vroeger op school lezen. Ken jij ze nog?

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...