Als kind had je geen verplichtingen. Behalve tijdens etenstijd, dan moest je bord leeg. Soms was dat een ware strijd tussen jou en die berg groenten, die je absoluut NIET lustte. Er waren namelijk een heleboel dingen die je liever niet at…
Dingen die je niet lustte
Je smaakzin, oftewel je gustatief vermogen, ontwikkelt zich in de loop der tijd. Je krijgt immers steeds meer ervaring met de vijf verschillende fundamentele smaken.
Maar je bent niet alleen beter in staat een smaak te analyseren, het kan ook simpelweg zijn, dat je deze anders gaat waarderen. Benieuwd of je deze 9 zaken inmiddels lekkerder vindt dan vroeger.
1. Zwarte koffie
Zo zwart als inkt, modder, en het gat naar de onderwereld. Koffie stond voor jou als kind op nummer 1 van je vieze dingen-lijst. Je lustte het niet en begreep niet dat iemand ervan kon genieten.
Het bittere aroma alleen al bracht je in een staat van pure misselijkheid. Tot je op een dag een slokje nam van een latte macchiato of koffie verkeerd. Mmm, niet slecht, een beetje zoals mokka ijs.
Nu verlang je iedere ochtend naar een lekkere koffie om je dag te starten.
2. Olijven
Er zijn dingen die je moet leren eten, zoals groente en fruit en daaronder ook: olijven. Deze volkswijsheid klopt in veel gevallen. Ook jij wist als kind niet wat je van olijven moest maken. Ze smaken een beetje bitter en een beetje zuur.
Je besloot olijven zo veel mogelijk te vermijden in je leven. Gek toch, hoe zoiets dan op latere leeftijd plots heerlijk kan smaken. Bij een aperitiefje bijvoorbeeld.
3. Pompelmoes / grapefruit
Je moeder snijdt fruit, jij steekt gewoon je hand uit en eet wat er in dat vuistje belandt. Tot je plots iets ontzettend bitter proeft. De moeder der bittere vruchten: de pompelmoes (ook wel grapefruit). Deze vrucht heeft wellicht veel kindergezichtjes zuur doen vertrekken.
Verdacht stuk fruit ook, vermomd als een appelsien. Lust jij ondertussen al pompelmoes?
4. Bier!
Als kind lustte je geen bier, godzijdank. Stiekem had je wel eens een slokje genomen van het biertje van je vader of moeder, om dit dan met veel walging weg te spoelen met water. Hoe beviel dat eerste biertje je later?
Veel mensen moeten het echt leren drinken. Vandaar dat tieners vooral Bacardi, Flugel, Passoa en Boswandeling drinken, je weet wel die drankjes van vroeger…
5. Spruiten
Het is een cliché, maar kinderen eten niet graag spruitjes. Net zoals zuurkool en broccoli. De groene groente heeft een ontzettend sterke smaak. Van de geur alleen al moest je als kind kokhalzen. Vandaag besef je hoe gezond ze zijn.
6. Augurken
Die augurk tussen je hamburger van de McDonald’s moest je er altijd tussenuit halen. Dat glibberige ding lustte je als kind absoluut niet.
Deze is te leuk om achter te houden:
7. Franse kazen
Stinkkazen, nog zo iets dat je als kind niet kon vatten. Waarom zou je iets eten dat ruikt naar zweetvoeten? Voor veel kinderen is de smaak veel te straf, maar Franse kazen zijn nochtans een delicatesse.
Vandaag heb je respect voor deze delicatesse. Je eet ze (veel te) graag. Met wijn… veel wijn!
8. Witlo(o)f
Witlof (witloof in België) met ham en kaas uit de oven, een heerlijk winters gerecht dat je als kind met lange tanden op at. De witlof was helaas veel te overheersend en bitter, en de structuur veel te slap en glad, alsof je een lamme kikker naar binnen slurpt.
9. Mosselen
Mosselen zijn een heikel punt. Sommige kinderen eten ze maar al te graag, terwijl anderen moord en brand schreeuwen wanneer ze een pot mosselen krijgen voorgeschoteld.
Het grote probleem met de mossel is ook dat het één geheel is.
Wat lustte jij als kind NIET?
Is er iets dat niet in het lijstje staat wat je als kind absoluut niet lustte, maar vandaag wel graag eet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!
Lees ook:
- De 10 grootste vergeten ergernissen van de basisschool
- 17 nostalgische ijsjes die je sowieso nog herkent van vroeger
- Vieze dingen: 11 smerige zaken die je (vooral) als kind deed
- Kind in de jaren 70? Dan herken je deze 9 zaken zeker
als wat we daarvoor GEGETEN hadden…
Haha nou op 1 ding na lust ik nog steeds deze dingen niet ???
Tomaten! Nu wel.
Bruine, paarse, groene bonen nog steeds niet bah
Gortepap, gruwelijk. Ik heb vroeger ooit tot 20.00 uur ’s avonds aan tafel gezeten (we aten standaard om 17.30 uur) omdat ik perse die gortepap op moest eten van m”n vader. Ik was ontzettend blij dat hij om 20.00 uur weg moest en m’n bord (zo ging dat toen, we kregen ons toetje in hetzelfde bord als wat we daarvoor heten hadden, ook al zo vies maar wel begrijpelijk in een groot gezin) leeg kon kieperen in de afvalemmer.
rabarber, vind ik nog steeds niet te eten.