Als je bent opgegroeid in de jaren 70 dan kun je je ongetwijfeld het leven van toen nog levendig herinneren. Zeker als het gaat om onderstaande gebeurtenissen! Geniet!
Een kind in de jaren 70
Als je kind was in de jaren 70, die alweer een flink aantal decennia achter ons liggen, dan had je op dat moment vast niet in de gaten dat er in die tien jaren heel erg veel gebeurde. Het leven was in die tijd een groot feest.
1. Schaatsen in de winter
De zomers waren warm en in de winter lag er altijd wel genoeg ijs om lekker met vriendjes en vriendinnetjes te gaan schaatsen. Iedereen was ook in het bezit van schaatsen, dat was de normaalste zaak van de wereld.
2. Sherry en Vermouth
Onze ouders hadden het gezellig met drankjes als Sherry en Vermouth en ze paften er, uiteraard zonder filter, vrolijk op los. Sigaretten stonden voor iedereen ‘voor het pakken’ op feestjes in glaasjes, direct naast het blokje kaas met een zilveruitje of een augurkje.
3. Oranje en paarse kleuren
Oranje en paars waren de hippe kleuren en die zag je dan ook overal in terug: op de muren, in kleding, maar ook als wc-bril en in de gordijnen.
Die laatste hadden vaak ook nog psychedelische dessins en als je er lang genoeg naar keek, werd je er, ook zonder wiet, een beetje draaierig van. In de woonkamer werd kleur gecombineerd met groene hangplanten, opgehangen in zelf gemacramede hangpotten aan een haakje in het plafond.
4. Nederland 1 & 2
In de jaren 70 heeft inmiddels ieder huishouden wel een televisie, met een bijbehorende antenne op het dak en natuurlijk met het hippe teletekst erop. Er waren nog niet heel veel uitzendingen, er waren ook maar twee zenders, maar voor de kinderen waren er op zowel de woensdag- als de zaterdagmiddag series als Hamelen, Pipo de Clown, Swiebertje en natuurlijk Stuif es in met Ria Breemer.
Op de zaterdagavond keek iedereen collectief naar Mies Bouman met Eén van de acht. Was je al een jaar of tien dan mocht je gebadderd en wel in je pyjama en met een bakje chips hiervoor opblijven. De kinderserie Q & Q was superspannend. Vooral de man in de witte regenjas bezorgde menige echte nachtmerries. In 1971 werd de eerste serie afleveringen van Te Land ter Zee en in de Lucht uitgezonden.
5. Spaghetti & Macaroni
Het is ongeveer zo halverwege de jaren 70 als de dagelijkse Hollandse pot van aardappelen, groente en vlees, uitbreiding krijgt. Menig moeder ontdekt de gemakkelijke Italiaanse keuken met spaghetti en macaroni en deze gerechten komen dan ook steeds vaker op tafel.
Dat geldt ook voor de fonduepan. Met een vorkje vlees bakken in vet, olie of bouillon, wordt de manier van eten bij feestelijke gelegenheden, zoals Kerstmis en Sinterklaas.
6. Autoloze zondag
In 1973, in de tijd van de oliecrisis, wordt de autoloze zondag ingevoerd. Acht zondagen mochten er geen auto’s de weg op en de snelweg werd een tijdelijk paradijs voor fietsers en rolschaatsers.
7. Disco en meer muziek
Abba, John Travolta met disco in Saturday Night Fever, maar ook punkmuziek doen hun intrede en de hitparade oftewel de Nederlandse Top 40, uitgezonden op vrijdagavond tussen 19 en 20 uur wordt het best beluisterde radioprogramma van die tijd.
In 1970 krijgen onze ouders een ware klap te verwerken, als Paul McCartney aankondigt dat The Beatles definitief uit elkaar gaan.
1970 is ook het jaar dat er voor het eerst een heus popfestival in het Kralingse Bos in Nederland plaatsvindt. Het duurt maar liefst drie dagen en er treden bands op als Santana en Pink Floyd.
Ook PinkPop kent dit jaar haar eerste editie, hier zien zo’n 10.000 liefhebbers optredens van onder meer Golden Earring en George Baker. En ook in 1970 vindt de eerste uitzending van Toppop plaats, direct gepresenteerd door Ad Visser en van ondersteunend ballet voorzien door Penny de Jager.
Helaas zijn er in 1970 ook twee overlijdens te betreuren van twee nu leden van de ’27 Club’: Jimi Hendrix op 18 september en Janis Joplin op 4 oktober. Op 3 juli 1971 volgt in dit rijtje Jim Morrison.
8. Voetbaltrauma
Het collectieve voetbaltrauma van Nederland dateert ook uit de jaren zeventig. De van Duitsland verloren WK finale in 1974 speelt ook nu nog steeds een rol, alhoewel de revanche al meerdere keren genomen is.
Ook de tweede poging om wereldkampioen voetbal te worden, ditmaal in 1978, strandt in de finale als we na verlenging met 3 – 1 verliezen van gastland Argentinië.
Gelukkig wint Feyenoord in 1970 wel als eerste Nederlandse club de Europacup I tegen het Schotse Celtic. Ajax herhaalt dit kunstje in 1971 door met 2 – 0 het Griekse Panathinaikos te verslaan en wint vervolgens ook in 1972 de Europacup 1 met een 2 – 0 winst op Internazionale uit Milaan.
Het wordt een beetje saai want ook in 1973 is het raak en verslaat Ajax deze keer Juventus met 1 – 0. In 1974 is er de eerste UEFA Cup winst. En het is Feyenoord die dit flikt door in twee wedstrijden Tottenham Hotspur de baas te zijn.
9. Rubik’s Cube
In 1974 komt hét speelgoed van de eeuw op de markt: de Rubik’s Cube. Deze kubus is bedacht door Ernö Rubik. Rubik had geen intentie om speelgoed te maken; hij wilde zijn eigen studenten een beter ruimtelijk inzicht geven en hij had geen idee hoe een succes zijn kubus zou worden; we hadden er allemaal wel eentje.
Hij vergat er dan ook wereldwijd octrooi op aan te vragen, dus rijk is hij er zelf niet van geworden. De kubus bestaat uit 27 blokken die in meer dan 43 triljoen combinaties gedraaid kunnen worden. Een kubus kan in twintig draaibewegingen worden opgelost.
Tegenwoordig worden er wereldrecords gehouden om de Rubik’s Cube zo snel mogelijk op te lossen. Het wereldrecord staat sinds 2018 op naam van de Chinees Yusheng Du, die maar 3,47 seconden nodig had om de kubus op te lossen.
Welke zaken herken jij?
Wij zijn benieuwd welke zaken jij herkent als kind in de jaren 70. Ontbreekt er nog iets in het rijtje? Laat het ons hieronder weten in een reactie!
Lees ook:
- The Flintstones: 12 zaken die alleen echte fans nog kennen
- 11 redenen waarom je poëziealbum vroeger zo leuk was
- Het geheim van Derrick: de 10 oorzaken voor zijn succes
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu