Verdwenen maar niet vergeten: 19 merken van vroeger

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

26

Laatste update:

26

Soms gaat verandering razendsnel. Vooral merken hebben daar voortdurend last van. Zo zoek je nog de Negerzoenen van Buys en zo heten ze ineens Zoenen (dat was overigens een publiciteitsstunt van Buys zelf). Ook is er De Kijkshop die haar deuren sloot.

Herinner jij je deze verdwenen merken nog?

19 verdwenen merken

Onderstaande verdwenen merken kennen we waarschijnlijk allemaal nog wel, maar helaas… ze zijn compleet uit het straatbeeld verdwenen en dat vinden wij jammer. Daarom een nieuwe ode aan de verdwenen, maar nog niet vergeten merken.

Welke verdwenen merken ken jij nog? Welke van onderstaande producten of organisatie heb jij vroeger nog gebruikt? Heb je misschien nog leuke en passende aanvulling op onze lijst?

Deel jouw favoriete verdwenen merken in een reactie onderin!

1. Flevohof

Vroeger had je de dag van je leven bij de Flevohof. Tegenwoordig is het een attractiepark geworden en heet het Walibi Holland.

2. AC Restaurants

Recent zijn ook de AC restaurants het slachtoffer geworden van die sterk veranderende markt. Jumbo heeft het laatste filiaal opgekocht om er een La Place (het enige winstgevende onderdeel van de V&D) van te maken.

Oorspronkelijk was AC een bedrijf van de Albert Heijn. Vandaar de afkorting AC, wat stond voor Albert’s Corner.

verdwenen merken
Via: Wikimedia Commons, M.Minderhoud, CC

3. Postbus 51

Sinds 2012 houdt de Rijksoverheid ons over van alles op de hoogte via hun eigen website, maar vroeger gebeurde dat via de spotjes van Postbus 51:

Via: youtube.com (capture) | VerdwenenMerken

En die spotjes waren een stuk leuker dan nu:

4. De Bondsspaarbank

Wie spaarde er niet bij de bank met de S? In ieder geval Huub Stapel wel. Goeie bank. Ook een van de verdwenen merken.

5. RVS Verzekeringen

En wie kent deze verzekeringsmaatschappij niet? RVS (Rotterdamse Verzekering Sociëteiten), opgericht in 1883, deed eerst in begrafenissen. Later breidde het pakket uit met levensverzekeringen en ziekenfondsen.

Tegenwoordig is het bedrijf opgegaan in Nationale Nederlanden. Johnny Kraaijkamp Jr. laat zien waar de RVS vooral om bekend stond: het persoonlijk langsgaan bij de mensen.

6. Buckler

Eerlijk is eerlijk, dit merk bestaat nog wel maar is al een tijdje niet meer verkrijgbaar in Nederland. Het biertje werd in 1988 geïntroduceerd en in 1993 weer door Heineken van de markt gehaald. Dit alcoholvrije biertje werd vooral door Youp van ’t Hek door de mangel gehaald.

Volgens velen is dit een van de redenen waarom het bier niet goed liep. Het kon natuurlijk ook komen omdat niet veel later het erg populaire Amstel Malt op de markt kwam. Hoe dan ook, Youp veroorzaakte wel een echte Buckler-affaire. Het is jammer voor het merk maar de sketch is wel erg vermakelijk.

7. Arbeidsbureau

Je wilde er eigenlijk helemaal niet zijn, maar het was altijd beter dan buiten de stoep warm houden.

8. De Firato

Tegenwoordig is het heel makkelijk om op de hoogte te blijven van de laatste technologie, maar vroeger – voor het Internet – was dat toch een stuk lastiger. Dus alle nerds gingen naar de Firato. Dat was gaaf want je kon de nieuwste snufjes niet alleen zien maar ook aanraken.

In de tijd van de kleurentelevisie was dat natuurlijk helemaal top. Maar ook later genoten nog veel bezoekers van de laatste innovaties, totdat het feest eind jaren 90 afgelopen was. Leuk weetje: Robert ten Brink maakte er zijn presentatiedebuut.

9. Giroblauw, past bij jou

Een andere verdwenen bank is de Postbank. Sinds 2009 zijn ze opgegaan in de ING, maar vroeger waren ze vooral bekend om hun blauwe pasjes en natuurlijk die bekende banken gadgets.

John Cleese wilde graag weten wat wij Nederlanders eigenlijk van die pasjes vonden.

10. Tulip computers

Nederland was vroeger veelvuldig z’n tijd vooruit door de nieuwe uitvindingen van bijvoorbeeld Philips. Tulip Computers was ook zo’n bedrijf. Ze begonnen in 1979 met IBM clonen, maar in 1983 kwam dan toch de enige echte Tulip computer op de markt.

Omdat die computer beter was dan de clonen, werd het bedrijf snel een van de grootste computerverkopers van Nederland en de Benelux. Tulip kwam met een standaardinstallatie van Windows en had een USB aansluiting op het moederbord, wat voor die tijd uniek was. In 2009 viel uiteindelijk het doek voor dit Nederlandse bedrijf.

Via: Tulip (capture)

11. Laser Computers

Ook Laser Computers timmerde flink aan de weg. Of zou dat door Katja Schuurman komen?

12. Herschi

Dit bedrijf uit Nederland bracht in de jaren 80 verschillende frisdranken op de markt. Later gingen ze verder onder Bavaria en weer later onder de vlag van Hero. De naam Herschi staat voor oprichter Herman Schiffers.

13. 3ES

3ES was de goedkopere versie van Herschi en dat proefde je. Grappig detail: de naam 3ES stond voor Frans, Piet en Jan Swinkels, 3 x een S dus.

Via: 3ES (capture)

14. Menken van Grieken

Wat zou een kenner nou het lekkerst vinden? Bij Menken van Grieken wisten ze dat wel. Uiteindelijk werd dit bedrijf opgeslokt door zuivelgigant Campina Melkunie, waarmee de laatste zelfstandige dagverse-melkfabriek van Nederland uit het straatbeeld verdween.

15. IKON

IKON, Interkerkelijke Omroep Nederland, was een omroep die aangeboden werd door zeven kerkgenootschappen. Zij boden ook andere diensten aan zoals Teletekst, de IKON-krant en Internet. Maar ze zijn werden vooral bekend geworden door hun inzamelingsactie Wilde Ganzen.

16. Land van Ooit

Het Land van Ooit werd in 1989 opgericht door Marc Taminiau, die daarvoor directeur was bij de Efteling. De bekendste uitspraak van het park was dat in het Land van Ooit de kinderen de baas waren.

In tegenstelling tot de Efteling lag de nadruk in het park vooral op theater, maar vanwege tegenvallende bezoekersaantallen waren er in de loop der jaren toch wat ‘snelle’ attracties bijgekomen. Het mocht echter niet baten, want in 2007 ging het park helaas failliet.

17. Hyves

Natuurlijk kent iedereen Hyves nog wel. Toch? Niet? In 2004 lanceerde drie Nederlandse ondernemers de website Smartphone.com. Smartphone gebruikers konden via deze website foto’s delen en goedkoper sms’en.

Omdat het sociaal netwerken in Amerika booming business bleek, werd de website al snel omgedoopt tot Hyves en begon de indrukwekkende opmars van het eerste Nederlandse sociale netwerk, met in de hoogtijdagen ruim 10 miljoen gebruikers. 

Via: Hyves.nl (capture)

Helaas moest Hyves december 2013 stoppen vanwege hevige concurrentie van Facebook. Nu kun je er alleen nog spelletjes spelen en naar onderstaande reclame kijken.

18. Megapool

Willem van Hanegem kocht het liefst z’n spullen bij de Megapool, maar dat mocht niet baten want ook dit bedrijf bestaat niet meer.

19. YOR

Nog even een smakelijke afsluiter: YOR.  ‘Bah wat lekker!’

Verdwenen merken

Dit was ‘m weer. Welke verdwenen merken mis jij vandaag soms nog? Graag lezen we jullie suggesties of herinneringen in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

26 gedachten over “Verdwenen maar niet vergeten: 19 merken van vroeger”

  1. Lila Pauzes van Milka, Tjolk chocolademelk en van die snoepjes met de vieze namen zoals: mierenzeikers, riooldrap, smultietjes, vieze luiers en meeuwenflatsen.

    Beantwoorden
  2. Sinds een tijdje bestaat hyves weer, alleen dan onder de naam hyven. Je kan er echter niks mee. Alleen een account aanmaken, verder niks. Misschien je personlijke pagina stylen, maar niet meer dan dat.

    Beantwoorden
  3. Ken je feiten, Herschi werdt eerst over genomen door de Hero en later door Bavaria. Bavaria heeft Herschi overgenomen om het marktaandeel van hun 3es te vergroten.Ik Zou zeggen bavaria was bij je leest gebleven i.p.v. een goed merk (Herschi) om zeep te helpen!

    Beantwoorden
  4. Als schoolreisje gingen we naar de firato ,dat was niet cultureel genoeg dus eerst naar anne frank museum,daarna dus firato.begin jaren 80

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...