Via: Postbank (L) / 3ES (R) (capture)

Soms gaat verandering razendsnel. Vooral merken hebben daar voortdurend last van. Zo zoek je nog de Negerzoenen van Buys en zo heten ze ineens Zoenen (dat was overigens een publiciteitsstunt van Buys zelf). Ook is er De Kijkshop die haar deuren sloot. Herinner jij je deze verdwenen merken nog?

19 verdwenen merken

Onderstaande verdwenen merken kennen we waarschijnlijk allemaal nog wel, maar helaas… ze zijn compleet uit het straatbeeld verdwenen en dat vinden wij jammer. Daarom een nieuwe ode aan de verdwenen, maar nog niet vergeten merken.

1. Flevohof

Vroeger had je de dag van je leven bij de Flevohof. Tegenwoordig is het een attractiepark geworden en heet het Walibi Holland.

2. AC Restaurants

Recent zijn ook de AC restaurants het slachtoffer geworden van die sterk veranderende markt. Jumbo heeft het laatste filiaal opgekocht om er een La Place (het enige winstgevende onderdeel van de V&D) van te maken. Oorspronkelijk was AC een bedrijf van de Albert Heijn. Vandaar de afkorting AC, wat stond voor Albert’s Corner.

verdwenen merken
Via: Wikimedia Commons, M.Minderhoud, CC

3. Postbus 51

Sinds 2012 houdt de Rijksoverheid ons over van alles op de hoogte via hun eigen website, maar vroeger gebeurde dat via de spotjes van Postbus 51:

Via: youtube.com (capture) | VerdwenenMerken

En die spotjes waren een stuk leuker dan nu:

4. De Bondsspaarbank

Wie spaarde er niet bij de bank met de S? In ieder geval Huub Stapel wel. Goeie bank. Ook een van de verdwenen merken.

5. RVS Verzekeringen

En wie kent deze verzekeringsmaatschappij niet? RVS (Rotterdamse Verzekering Sociëteiten), opgericht in 1883, deed eerst in begrafenissen. Later breidde het pakket uit met levensverzekeringen en ziekenfondsen.

Tegenwoordig is het bedrijf opgegaan in Nationale Nederlanden. Johnny Kraaijkamp Jr. laat zien waar de RVS vooral om bekend stond: het persoonlijk langsgaan bij de mensen.

6. Buckler

Eerlijk is eerlijk, dit merk bestaat nog wel maar is al een tijdje niet meer verkrijgbaar in Nederland. Het biertje werd in 1988 geïntroduceerd en in 1993 weer door Heineken van de markt gehaald. Dit alcoholvrije biertje werd vooral door Youp van ’t Hek door de mangel gehaald.

Volgens velen is dit een van de redenen waarom het bier niet goed liep. Het kon natuurlijk ook komen omdat niet veel later het erg populaire Amstel Malt op de markt kwam. Hoe dan ook, Youp veroorzaakte wel een echte Buckler-affaire. Het is jammer voor het merk maar de sketch is wel erg vermakelijk.

7. Arbeidsbureau

Je wilde er eigenlijk helemaal niet zijn, maar het was altijd beter dan buiten de stoep warm houden.

Nog meer verdwenen merken…

Ken je die oer-Hollandse computers nog? (zie #11) We gaan verder met nog meer verdwenen merken op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

26 gedachten over “Ook deze 19 nostalgische merken zijn verdwenen maar niet vergeten”

 1. Lila Pauzes van Milka, Tjolk chocolademelk en van die snoepjes met de vieze namen zoals: mierenzeikers, riooldrap, smultietjes, vieze luiers en meeuwenflatsen.

  Beantwoorden
 2. Sinds een tijdje bestaat hyves weer, alleen dan onder de naam hyven. Je kan er echter niks mee. Alleen een account aanmaken, verder niks. Misschien je personlijke pagina stylen, maar niet meer dan dat.

  Beantwoorden
 3. Ken je feiten, Herschi werdt eerst over genomen door de Hero en later door Bavaria. Bavaria heeft Herschi overgenomen om het marktaandeel van hun 3es te vergroten.Ik Zou zeggen bavaria was bij je leest gebleven i.p.v. een goed merk (Herschi) om zeep te helpen!

  Beantwoorden
 4. Als schoolreisje gingen we naar de firato ,dat was niet cultureel genoeg dus eerst naar anne frank museum,daarna dus firato.begin jaren 80

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer