Dit zijn de belangrijkste helden van Roald Dahl. Ken jij ze alle 10?

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Wij krijgen geen genoeg van de verhalen van Roald Dahl. Herken jij deze boeken nog?

5. Luke 

Luke heeft het beregezellig bij zijn oma. Zij is één van de liefste oude dametjes die je je kan voorstellen. Prachtige verhalen vertelt ze. Over heksen. Dat zijn de akeligste en gemeenste vrouwen die je je kan voostellen. Het ergste is dat ze echt blijken te bestaan. Ze hebben een enorme hekel aan kinderen, die ze het liefst in muizen willen omtoveren. Zal Luke dat lot ook wachten als hij een hele groep heksen voor zich ziet?    

De enge heksen waar Luke het tegen op moet nemen zie je in deze trailer van de spannende verfilming uit 2020:

6. James 

Die arme James heeft het wel heel erg zwaar bij zijn twee akelige tantes Spons en Spijker. De situatie lijkt uitzichtloos tot hij per ongeluk toverkracht geeft aan de perzikenboom bij zijn huis. De groei van een enorme perzik geeft een onverwachte wending aan zijn leven. En misschien nog wel spannender dan de perzik zijn de meegegroeide insecten die erin wonen. Dit blijken de reisgenoten voor een wonderlijke tocht in de perzik over het water en door de lucht. 

james en de reuzenperzik
Via: James en de Reuzenperzik (cover)

7. Daantje  

Daantje woont bij zijn vader, een automonteur. Hun huis staat naast een bos waar heel veel fazanten leven. Victor Hazell zet die uit voor de jacht. Deze Hazell is de eigenaar van het bos en hij is helemaal niet blij dat de vader van Daantje daar zijn fazanten stroopt. Lukt het Daantje en zijn vader om uit de vallen te blijven die Hazell heeft uitgezet om de stropers te vangen? 

Daantje wereldkampioen van Roald Dahl
Via: Daantje wereldkampioen (cover)

8. Sophie 

Sophie woont in een weeshuis. Als zij op een nacht uit het raam kijkt ziet zij een enorme reus die met een toeter dromen in de hoofden van kinderen blaast. Deze neemt haar mee naar het land van de reuzen. Even is Sophie bang dat de reus haar wil opeten, maar gelukkig eet hij alleen maar snoskommers. Maar andere reuzen hebben helaas andere culinaire voorkeuren; mensen.

De Grote Vriendelijke Reus (GVR) en Sophie bedenken samen een plan om een einde te maken aan deze gruwelijke eetgewoonte. Je kan de uitvoering ervan meemaken via het boek, een luisterboek, een film of een tekenfilm. Hieronder zie je Sophie in een Britse animatiefilm naar het boek van Roald Dahl uit 1989:

9. Meneer Hoppe 

Meneer Hoppe is heel verlegen. Dat zit hem behoorlijk in de weg, vooral omdat hij heel erg verliefd is op zijn onderbuurvrouw, mevrouw Zilver. Zij heeft helaas alleen maar oog voor haar schildpadje Rudi. Dat Rudi niet wil groeien maakt mevrouw Zilver heel erg ongelukkig. Meneer Hoppe krijgt daar lucht van en trekt zijn stoute schoenen aan.

Hij durft haar aan te spreken met de belofte dat hij weet hoe Rudi snel kan groeien. Die arme mevrouw Zilver heeft geen idee dat dit het begin is van een zwendelcampagne, waarbij Hoppe Rudi inwisselt voor een steeds grotere schildpad. Kan er met deze leugen ooit nog wel sprake zijn van echte liefde?  Dustin Hoffman speelt meneer Hoppe in de verfilming van Ieorg Idor uit 2015:

10. Joris 

Joris woont met zijn ouders op een boerderij. Helaas woont daar ook zijn vervelende oude tang van een oma. Het oude mens maakt hem bang en moppert voortdurend op hem. Daarom brouwt hij een toverdrank uit de raarste ingrediënten; motorolie, dierenmedicijnen, verf, schoonmaakmiddelen … Oma drinkt het en groeit tot ze zo groot wordt als een huis. Hoe moet dat aflopen?  

Joris Toverdrank Roald Dahl
Via: Joris Toverdrank (cover)

Wat waren jouw favoriete verhalen van Roald Dahl? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Dit zijn de belangrijkste helden van Roald Dahl. Ken jij ze alle 10?”

  1. Roald Dahl is een schrijver die nog steeds onderschat wordt.Hij weet jong en oud te boeien met zijn verrassende verhalen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...