Via: Postbank (L) / 3ES (R) (capture)

8. De Firato

Tegenwoordig is het heel makkelijk om op de hoogte te blijven van de laatste technologie, maar vroeger – voor het Internet – was dat toch een stuk lastiger. Dus alle nerds gingen naar de Firato. Dat was gaaf want je kon de nieuwste snufjes niet alleen zien maar ook aanraken.

In de tijd van de kleurentelevisie was dat natuurlijk helemaal top. Maar ook later genoten nog veel bezoekers van de laatste innovaties, totdat het feest eind jaren 90 afgelopen was. Leuk weetje: Robert ten Brink maakte er zijn presentatiedebuut.

9. Giroblauw, past bij jou

Een andere verdwenen bank is de Postbank. Sinds 2009 zijn ze opgegaan in de ING, maar vroeger waren ze vooral bekend om hun blauwe pasjes. John Cleese wilde graag weten wat wij Nederlanders eigenlijk van die pasjes vonden.

10. Tulip computers

Nederland was vroeger veelvuldig z’n tijd vooruit door de nieuwe uitvindingen van bijvoorbeeld Philips. Tulip Computers was ook zo’n bedrijf. Ze begonnen in 1979 met IBM clonen, maar in 1983 kwam dan toch de enige echte Tulip computer op de markt.

Omdat die computer beter was dan de clonen, werd het bedrijf snel een van de grootste computerverkopers van Nederland en de Benelux. Tulip kwam met een standaardinstallatie van Windows en had een USB aansluiting op het moederbord, wat voor die tijd uniek was. In 2009 viel uiteindelijk het doek voor dit Nederlandse bedrijf.

Via: Tulip (capture)

11. Laser Computers

Ook Laser Computers timmerde flink aan de weg. Of zou dat door Katja Schuurman komen?

12. Herschi

Dit bedrijf uit Nederland bracht in de jaren 80 verschillende frisdranken op de markt. Later gingen ze verder onder Bavaria en weer later onder de vlag van Hero. De naam Herschi staat voor oprichter Herman Schiffers.

13. 3ES

3ES was de goedkopere versie van Herschi en dat proefde je. Grappig detail: de naam 3ES stond voor Frans, Piet en Jan Swinkels, 3 x een S dus.

Via: 3ES (capture)

Herinner jij je deze merken nog?

Natuurlijk mag Nederlandse ‘social network’ niet ontbreken! (zie #17) Meer verdwenen merken op de volgende pagina!

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

26 gedachten over “Ook deze 19 nostalgische merken zijn verdwenen maar niet vergeten”

  1. Lila Pauzes van Milka, Tjolk chocolademelk en van die snoepjes met de vieze namen zoals: mierenzeikers, riooldrap, smultietjes, vieze luiers en meeuwenflatsen.

    Beantwoorden
  2. Sinds een tijdje bestaat hyves weer, alleen dan onder de naam hyven. Je kan er echter niks mee. Alleen een account aanmaken, verder niks. Misschien je personlijke pagina stylen, maar niet meer dan dat.

    Beantwoorden
  3. Ken je feiten, Herschi werdt eerst over genomen door de Hero en later door Bavaria. Bavaria heeft Herschi overgenomen om het marktaandeel van hun 3es te vergroten.Ik Zou zeggen bavaria was bij je leest gebleven i.p.v. een goed merk (Herschi) om zeep te helpen!

    Beantwoorden
  4. Als schoolreisje gingen we naar de firato ,dat was niet cultureel genoeg dus eerst naar anne frank museum,daarna dus firato.begin jaren 80

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer