Het waargebeurde verhaal achter dit oude Titanic-koppel is tranentrekkend

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Door

Ruud Caris

Laatste update:

3

Titanic Ida Isidor Strauss

Bijna niemand is op de hoogte van dit ongelooflijk mooie, maar tranentrekkende verhaal van het oude knuffelende koppel in Titanic. Prachtig en hartverscheurend als je het verhaal kent van Rosalie Ida en Isidor Strauss…

Het oude koppeltje in Titanic

Pas als je echt goed oplet in films en vervolgens op onderzoek uitgaat, kom je tot de meest briljante details, maar ook droevige feiten. Zo hebben we al vele artikelen geschreven over de meest uiteenlopende film- of serie-weetjes van o.a. The Gladiator of The Fresh Prince of Bel-air.

Nu willen we graag een hartverscheurend Titanic-weetje met je delen. Het betreft dit lieve knuffelende oude stelletjes, dat aan het eind van de film sterft.

Het waargebeurde verhaal achter dit oude Titanic-koppel is tranentrekkend
Via: giphy.com / Titanic (capture)

Ida en Isidor Strauss

Het knuffelende stelletje dat op een bed in de koude Titanic ligt, terwijl het schip langzaam zinkt, is helaas onderdeel van de serie waargebeurde feiten van de film. Het betreft namelijk Ida en Isidor Strauss, die hun laatste momenten omhelzend doorbrachten terwijl het water hun cabine bereikte. Zij waren eersteklas reizigers van de noodlottige Titanic.

Het waargebeurde verhaal achter dit oude Titanic-koppel is tranentrekkend
Via: Wikimedia Commons, Onbekende auteur, CC

Succesvol en waardig

Deze twee reizigers hadden niet zomaar eersteklas kaartjes voor de luxe Titanic. Ze waren één van de rijkste koppels aan boord en hadden een van de mooiste cabines. Isidor was namelijk succesvol zakenman en mede-eigenaar van Macy’s (een tot op heden reusachtig Amerikaans warenhuisketen). Bovendien zat hij in het Amerikaanse Congress namens de Democratische partij.

Maar naast hun rijkdom hadden Ida en Isidor iets waardoor ze hopelijk nog het langst worden herinnerd: ze waren ontzettend waardig en moedig…

macys amerika bedrijf
Via: Wikimedia Commons | Mike Strand, CC

Wat er op de Titanic gebeurde

Natuurlijk weet iedereen wat er op RMS Titanic gebeurde na de verschrikkelijke botsing met een ijsberg. Waar de evacuatie op gang werd gebracht, kregen eersteklasreizigers voorrang op reddingsboten.

Ida en Isidor waren dus van een plaats verzekerd om het zinkende schip te verlaten. Echter, Isidor weigerde een reddingsboot te betreden: hij vond dat vrouwen en kinderen meer recht hadden op een plaats…

Het waargebeurde verhaal achter dit oude Titanic-koppel is tranentrekkend
Via: giphy.com

Laatste woorden van het koppel

Alhoewel Isidor zijn vrouw vroeg plaats te nemen in de reddingsboot, wilde Ida op haar beurt bij haar man blijven. Met als gevolg dat het oude koppel als één van de laatsten op de Titanic overbleven. Getuigen hebben haar enkele prachtige woorden horen zeggen aan haar man.

We hebben zovele jaren samen geleefd. Waar jij heen gaat, ga ik heen…

Hun laatste moment…

Nadat een vriend op een later moment aangaf een plek te reserveren in een van de overige reddingsboten, gaf Isidor aan niet eerder te willen dan de andere mannen. Ida gaf vervolgens haar plek en mantel af aan Ellen Bird, haar huishulp, wat aangaf dat ze ervan uitging deze niet meer nodig te hebben. Het koppel is als laatst op het dek gezien, elkaar innig omarmend. Getuigen noemden het een uiterst bijzondere tentoonstelling van liefde en toewijding”.

titanic
Via: Titanic (capture)

Filmscène uit Titanic

Alhoewel het eerdere beeld van het koppel in bed niet geheel zeker is, staat het waardige en liefdevolle samenzijn tot het laatste moment wel vast. Er is zelfs een (achteraf verwijderde) scene aan het voorval met de reddingsboten gewijd. Deze bekijk je hier.

Kende jij dit emotionele verhaal al?

Wij zijn onder de indruk van de moed en liefde van deze twee mensen, Ida en Isidor Strauss. Tot op heden en hopelijk nog erg lang een mooie inspiratie voor velen. Laat in de comments hieronder weten, wat jij vind van hun daad.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Het waargebeurde verhaal achter dit oude Titanic-koppel is tranentrekkend”

  1. Heel mooi verhaal …
    Familie van me heeft ook in de echt Titanic gezeten. Maar niet in de eerste klas . Je kan deze ook nagaan. Amandine vanovermeere. Is mijn grootmoeder haar grootmoeder …

    Beantwoorden
  2. Bij Macy’s in New York is er een plakette voor hen. Vroeger hing deze marmeren plaat bij de hoofdingang, maar na de verbouwing in het kantoor. Wij w]vroegen ernaar en mochten bij uitzondering een foto in het kantoor maken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...