George Harrison: zijn 10 beste songs van The Beatles

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Beatles George Harrison muziek songs

5. Within You Without You (1967)

Op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band etaleert Harrison zijn fascinatie voor Indiase muziek nog meer dan voorheen. Naast de Sitar horen we ook een tanpura, een sarangi en een tabla. Nieuwsgierig naar al die exotische instrumenten? Kijk en luister dan vooral even naar dit filmpje waarin je ze kan zien en horen. Het is een bijzonder natuurgetrouwe cover van het nummer. Compleet met symphonieorkest!

With our love, we could save the world.

George Harrison

6. While my Guitar Gently Weeps (1968)

Geloof het of niet, maar dit is een B-kantje. Ob-La-Di, Ob-La-Da staat op de A-kant. Belachelijk natuurlijk. Inmiddels geniet dit nummer faam als één van de beste nummers van The Beatles. Mede dankzij Eric Clapton overigens. Deze fenomenale gitarist staat Harrison bij in de vormgeving van het nummer.

En die prachtige gitaarsolo? Die is van Mister Slowhand zelf. Geloof je dat niet? Kijk en luister dan naar dit optreden voor de Prince’s Trust uit 1987. Ringo Star, Jeff Lynne, Elton John, Phil Collins en Mark King (Level 42) spelen ook mee.

7. Here Comes The Sun (1969)

Harrison is alle paperassen en accountants rond The Beatles helemaal zat. Daarom gaat hij op bezoek bij zijn vriend Clapton. Even uitblazen. Hij leent één van de aanwezige gitaren en loopt er mee de tuin in. Daar componeert hij binnen mum van tijd deze klassieker. Inclusief dat geweldige introotje. Tip: stel dit liedje in op je wekker. Je weet dan zeker dat je een heerlijk dag in het verschiet hebt. 

I wanted to be successful, not famous.

George Harrison

8. Something (1969)

Dit is een heuse nummer-1 hit. De eerste van The Beatles die niet van Lennon en McCartney komt. Je vindt deze gevoelige lovesong ieder jaar in de bovenste helft van de Top 2000.

Er bestaan talloze coverversies, onder andere van Frank Sinatra, Elvis Presley, Joe Cocker, Ray Charles, Shirley Bassey en Julio Iglesias. Harrison zelf vindt die van James Brown de beste.    

9. Old Brown Shoe (1969)

Harrison zingt en speelt gitaar op deze B-kant van The Ballad of John and Yoko. Hij staat niet op één van de laatste albums van The Beatles. Je vindt deze song daarentegen op de blauwe verzamelaar 1967-1970.

Voor de echte liefhebbers plaatsen wij hier een opname met de gescheiden sporen. Zo kan je heel goed horen wat de afzonderlijke bijdrage van ieder bandlid is. 

10. I Me Mine (1970)

De tekst gaat over het ego en heeft een spiritueel karakter. Ook gaat het over de verzuring binnen de band en het uiteenvallen ervan. In dat opzicht is het opvallend dat I Me Mine het laatste nummer is dat John, Paul, George en Ringo samen opnemen. Ooit. Daarna is het definitief afgelopen. Voor altijd. Het nummer staat op de elpee Let It Be.

The biggest break in my career was getting into the Beatles in 1962. The second biggest break since then is getting out of them.

George Harrison
Via: The Beatles / Let It Be (cover)

I Me Mine is ook de titel van de biografie van George Harrison uit 1980.

Via: George Harrison / I Me Mine (cover)

Natuurlijk kan het lied I Me Mine hieronder niet ontbreken!

George Harrison: wat is jouw favoriete song?

Niet alle 22 nummers van George Harrison voor de Beatles staan hier genoemd. Wil jij de aandacht vestigen op één van die andere 12 songs? Of heb jij een bijzondere herinnering aan de muziek George Harrison? Aarzel niet en laat hieronder een reactie achter!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...