13 simulation games die je vroeger op de pc speelde

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Simulation games simulatiegames computer spel simcity sim sim tower

In de jaren 90 en de jaren 2000 kwamen er tientallen legendarische simulation games uit. Veel van deze spellen zijn anno vandaag nog springlevend dankzij remasters en sequels.

In dit artikel nemen we je mee op een tijdreis langs de allerbeste simulator games uit je jeugd.

Simulation games: een korte geschiedenis

Het simulatiegenre is al sinds begin jaren 90 populair onder pc-gamers. Bijna iedereen die van gamen hield, heeft wel ervaring met één van de vele subgenres die dit speltype rijk is. ????

LAN party computer spelen gamen
Via: SRF (capture)

Misschien was je verzot op building simulators games, sportsimulators, tycoon games of oorlogssimulators. Of misschien was je juist fan van het ‘god game’-genre, waarvan The Sims natuurlijk het bekendste voorbeeld is.

Jouw favoriete simulatie game? Benieuwd of je onderstaande games nog kent van vroeger. Natuurlijk willen we ook weten wat jouw favoriet was!

Laat het weten in een reactie onderin!

Hoewel simulator games onze huiskamers pas in de jaren 90 veroverden, waren ze al in de jaren 80 al populair in arcades. Het simulatiespel Space Tactics uit 1981 is daar een goed voorbeeld van, en ook games zoals Space Harrier, After Burner, Fortune Builder en Hang-On waren geliefd in de eighties.

Voor veel mensen is de release van Sim City in het jaar 1989 echter de start van het era van simulation games voor de pc. De opkomst van Sim City liep simultaan aan de opkomst van de personal computer, waardoor Sim City al snel een populaire game werd in de huiskamers.

Ook de zogenaamde tycoon spellen waren in de jaren 90 en 2000 enorm populair. We hebben daar zelfs een apart artikel aan gewijd op Vroegert.

Bekijk het hier: 17 oldschool tycoon spellen die je vroeger speelde op pc.

Deze simulation games hebben we allemaal gespeeld

Hieronder vind je een overzicht van 13 simulatie games die we allemaal hebben gespeeld in onze jeugd.

1. Sid Meier’s Civilisation

In 1991 kwam de turn-based strategy game Sid Meier’s Civilisation uit. Deze simulatiegame werd ontwikkeld door MicroProse en draaide destijds nog op het besturingsprogramma MS DOS.

Civilization simulation games
Via: Sid Meier’s Civilisation (cover)

In dit epische spel nam je de leiding over een beschaving en probeerde je die over de koers van duizenden jaren te ontwikkelen. Dat bereikte je door steden te bouwen, ontdekkingsreizigers op pad te sturen, handel te drijven en oorlog te voeren. ⚔️

Civilisation is vandaag de dag nog steeds een populaire spellenfranchise. In 2019 kwam het geliefde Civilisation VI: Gathering Storm uit en er volgden ook diverse spin-offs, waaronder Alpha Centauri en Colonization.

Sid Meier's Civilisation
Via: Sid Meier’s Civilisation (capture)

2. Championship Manager / CM 01/02

Voor de voetballiefhebbers, waren de Championship Manager-spellen een echte life changer. De eerste versie kwam al uit rond 1993, maar Championship Manager maakte pas écht een klapper in het jaar 2001, toen CM 01/02 op de markt kwam.

Dit spel heeft vandaag de dag nog altijd een enorme cult following. Er zijn tientallen fora op internet waar fans van dit spel tactieken bespreken en managementstrategieën delen. Waaronder op Reddit. ⚽

Championship Manager 01/02 simulation games
Via: CM 01/02 (cover)

Speelde jij dit spel vroeger ook? Dan weet je ongetwijfeld nog hoe je zat te nagelbijten als je in de 89e minuut op 1-1 stond en de tegenstander een penalty kreeg. Of als je eindelijk de Champions League-finale haalde, maar je vlak voor tijd een doelpunt achter kwam.

CM 01/02 was zo’n game waardoor je de tijd vergat en de avonden na schooltijd voorbijvlogen.

cm0102
Via: CM 01/02 (capture)

3. Age of Empires 2

Misschien wel de allerbekendste strategy-game in het sim-genre is Age of Empires 2. Van deze absolute klassieker kwam recent nog een remaster uit die te koop is op Steam. Maar voor de nostalgieliefhebbers is de oude versie van AOE2 natuurlijk de enige échte.

In dit unieke spel nam je de leiding over een beschaving en hielp je hen met het ontwikkelen van hun architectuur, hun militaire apparaat en hun politieke invloed. Het oog voor detail in deze game was waanzinnig en zorgde voor eindeloos speelplezier.

Age of Empires II
Via: Age of Empires 2 (capture)

4. Cycling Manager

Was jij vroeger fan van de Tour de France? Dan weet je vast nog hoe intens blij je was toen de eerste Cycling Manager op de markt kwam. Voor voetbalfans waren er allang dit soort spellen, maar jij als wielerfan zat al jaren te duimen om een goede wielergame.

Met de release van Cycling Manager zorgde het bedrijf Cyanide voor een ware revolutie. Ze waren de eerste die zo’n game maakten en vandaag de dag is deze spellenfranchise onder de naam Pro Cycling Manager (PCM) nog altijd heel populair.

Cycling manager simulatie games
Via: Pro Cycling Manager (cover)

Jaarlijks rond de Tour de France komt er weer een nieuwe versie uit met nieuwe graphics en een verbeterde gameplay. ????

Hoewel de 2001-versie van Cycling Manager grafisch niet indrukwekkend was, was de gameplay toen al fantastisch. Het spel kende een flinke leercurve, zeker als je goed wilde leren sprinten. En het leuke was dat je de controle had over echte teams en echte spelers.

De namen waren soms wel gefingeerd, waardoor je ietwat komische namen kreeg zoals Lance Neilstrung in plaats van Lance Armstrong.

Cycling Manager
Via: Pro Cycling Manager (capture)

5. The Sims

Als er één spel is dat bijna iedereen heeft gespeeld, dan is het wel The Sims. Het immense succes van deze gaming franchise startte in het jaar 2000, toen The Sims in Europa uitkwam voor PC. Maxis ontwikkelde de game en Electronics Arts bracht het uit.

Er kwam natuurlijk een heleboel levenservaring kijken bij het managen van je Sims. Je leerde veel over je eigen leven en de omgang met anderen… Die levenslessen hebben we in kaart gebracht!

Bekijk ook: 14 levenslessen die je dankzij The Sims hebt geleerd

The Sims bleek een gouden zet, omdat dit het eerste spel was waarin je het leven van virtuele individuen geheel naar eigen wens kon vormgeven. Je kon een huis bouwen, een carrière starten, daten, kinderen krijgen en nog veel meer.

Dankzij The Sims kon je je alvast voorbereiden op hoe je ideale leven er later uit zou zien. En je leerde gaandeweg ook het een en ander over vriendschap, liefde en zelfzorg. Een geweldig spel waarin creativiteit en verbeeldingsvermogen een grote rol speelden.

The Sims
Via: The Sims (capture)

6. Red Alert

Command and Conquer: Red Alert wordt vandaag de dag nog altijd gezien als de vetste oorlogssimulator ooit. Natuurlijk heeft het bij lange na niet de technische en grafische capaciteit van de games van nu, maar de nostalgie bij dit spel is zo groot dat Red Alert voor veel mensen steevast op nummer één staat.

Zoveel strategische opties en zoveel eenheden te bouwen. De echte kenners herinneringen zich natuurlijk ook de vele typerende muziek of sounds, zoals te horen in ons artikel…

Bekijk ook: De 13 redenen waarom je vroeger Command & Conquer speelde

Speelde jij vroeger ook Red Alert, een opvolger van het legendarische Command and Conquer? Dan weet je vast nog hoe die vette soundtrack klonk en hoe je een episch leger bouwde om de Russen te verslaan. Kennis van tactiek en strategie waren daarbij onmisbaar. De kans was dan ook groot dat je vroeger maar wat aanrommelde en hoopte dat je won. ????

Red Alert kwam uit in 1996 en werd ontwikkeld en uitgegeven door Westwood Studios. Het spel is sinds 2008 gratis te spelen, omdat het door Electronics Arts als freeware is bestempeld.

Red Alert
Via: Red Alert (capture)

7. SimCity

In 1985 kreeg game-ontwikkelaar Will Wright het idee om een strategische citybuilder te ontwikkelen. Dit idee ontstond toen hij virtuele eilanden ontwierp voor een spel genaamd Raid on Bungeling Bay.

In de SimCity-franchise werd je aangesteld als burgemeester van een stad en moest je deze stad zien op te bouwen tot een wereldstad. ????️

Tijdens het spel moest je met heel veel zaken rekening houden, waaronder budgetten, water, stroom, luchtvervuiling, criminaliteit, werkgelegenheid, woningen en openbare diensten.

Als kind leerde je hier een hoop van. Je ontdekte dat steden een enorm netwerk vormden van mensen, bedrijven en nutsvoorzieningen. En dat gaf je een nieuwe kijk op de wereld.

Los van het leerzame aspect van dit simulatiespel, was het enorm vermakelijk om te spelen. En dat deed je vaak samen met je vader, want die vond het spel stiekem nog leuker dan jij.

SimCity kwam uit in 1989 en in 1993 volgde de populaire opvolger SimCity 2000. Dit was een meer verfijnde versie van het oorspronkelijke spel.

Sim City 2000
Via: Sim City 2000 (capture)

8. Caesar III

In 1998 kwam het populaire spel Caesar III uit. Dit spel kende al twee voorgaande delen, maar werd dankzij Caesar III pas écht groot.

In dit spel speelde je rol van gouverneur en was het je doel om succesvolle steden te bouwen binnen het Romeinse Rijk. Je kreeg te maken met natuurrampen, oorlogen, toornige goden en ontevreden burgers.

Caeser III Coverart simultion games
Via: Caesar III (cover)

Door al die zaken op de juiste manier te managen, bouwde je echter een grootse beschaving die zijn weerga in de geschiedenis niet kende. ????

Het spel was goed voor 150.000 verkopen in de eerste maand na de release en de verkoopteller staat vandaag de dag op maar liefst 2.5 miljoen spellen wereldwijd.

Caesar 3
Via: Caesar III (capture)

9. Theme Hospital

De grappigste business simulation game die ooit uitkwam, is zonder twijfel Theme Hospital. Dit spel kwam in 1997 uit voor DOS en Windows en werd gepubliceerd door Electronics Arts.

De maker van het spel was Bullfrog Productions, en die hielden wel van een flinke dosis humor.

In Theme Hospital speelde je de manager van een ziekenhuis. Je prikte waterhoofden lek, legde verbanden aan, nam scans af en huurde een leger aan dokters en schoonmakers in om de patiënten een goede ervaring te bieden. ????

Het spel zat boordevol humor en was goed voor vele uren speelplezier. In je eentje, maar zeker ook met vriendjes of vriendinnetjes, want het spel leende zich prima voor spelen met z’n tweetjes.

Theme Hospital
Via: Theme Hospital (capture)

10. The Settlers

The Settlers is een van de grondleggers van de medieval strategy games uit de jaren 90. Het spel kwam uit in 1993 op de Commodore Amiga en via MS-Dos en Microsoft Windows.

The Settlers was een klassieke city-builder met real-time strategy-elementen. De interface was gebaseerd op point-and-click, zoals veel games in die tijd, en het doel van het spel was om een stad te bouwen met een florerende economie en een sterk militair apparaat.

In de jaren die volgden, kwamen er diverse sequels uit van deze game. In 2018 bracht Ubisoft The Settlers: History Edition uit voor Windows 10. Ook is er sinds enkele jaren een gratis online browsergame genaamd The Settlers Online beschikbaar.

The Settlers
Via: The Settlers (capture)

11. Anno 1602

Anno 1602 veroverde de huiskamers in 1998 en werd uitgegeven door Sunflowers Interactive. De game had als doel om de strijd aan te gaan met de inmiddels wijdverbreide concurrentie in het simulatiegenre.

Het spel speelt zich af in de vroegmoderne tijd, net na de middeleeuwen. Je krijgt als speler de taal om koloniën te bouwen op kleine eilandjes en je aldaar bezig te houden met ontdekkingsreizen, handel en diplomatie. ????️

Anno 1602 groeide uit tot een echte blockbuster en leverde de makers veel geld op. Ook veel meisjes speelde deze game, waarmee Anno 1602 aan de wereld bewees dat simulatiegames echt niet alleen voor jongens waren.

Anno 1602
Via: Anno 1602 (capture)

12. SimTower: The Vertical Empire

SimTower kwam uit in november 1994 en werd gepubliceerd door Maxis. In dit fascinerende spel bouwde en runde je een woontoren met als doel deze een vijfsterrenstatus te geven.

Dat bereikte je door appartementen, kantoren, hotelkamers, horecagelegenheden en welnesses te bouwen. Hierdoor groeide het aantal bewoners en kreeg je steeds meer mogelijkheden om je toren uit te breiden en luxueuzer te maken. ????

Sim Tower simulation game
Via: Sim Tower / Maxis (cover)

Het ontwikkelen van je toren was niet eenvoudig, want terwijl jij je best deed om de service te verbeteren, kon je zomaar belaagd worden door terroristen en ander gespuis. Je moest dus op alles zijn voorbereid.

Het spel werd goed ontvangen, maar de leercurve bleek voor veel kinderen te hoog. Er was weinig documentatie in het spel, waardoor je alles zelf moest uitvogelen. Voor wie dat lukte, was SimTower een gelukkig een geweldig tijdverdrijf.

Sim tower
Via: Sim Tower / Maxis (capture)

13. Sim Ant

SimAnt kwam uit in 1991 en werd bedacht door dezelfde persoon die ook The Sims en Sim City op zijn naam heeft staan: Will Wright. SimAnt werd in 1992 uitgeroepen tot beste simulatiegame en stond toen al op meer dan 100.000 verkopen.

Sim Ant simulation games
Via: Sim Ant / Maxis (cover)

Will Wright kwam op het idee voor deze game nadat hij een wetenschappelijke studie las over het gedrag van mierenkolonies. Deze studie kwam van de Amerikaanse bioloog Edward Osborne Wilson en gaf Wright de inspiratie om te starten met de ontwikkeling van SimAnt. ????

In het spel bestuurde je een mierenkolonie. Je kon kiezen uit een snel spel, een volledig spel of een experimenteel spel. Je kolonie bevond zich in de achtertuin van een woning en bestond uitsluitend uit zwarte mieren.

Het doel was om de tuin te bezetten, het huis binnen te dringen en de rode mieren én de huisbewoners te verdrijven.

Sim Ant
Via: Sim Ant / Maxis (capture)

Welke simulatiegame was jouw favoriet?

Heb jij ook zulke mooie herinneringen aan simulation games uit de jaren 90 en 2000? Deel dan in de comments onderin welke spellen jouw favoriet waren en ga met andere gamers in gesprek!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...