14 herinneringen aan de wintersport in de jaren 80

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ski jaren 80 wintersportvakantie 80's

8. Twee meter lange latten

Anno vandaag is een goede ski ongeveer vijftien centimeter korter dan je lichaamslengte. Je kunt op het resort precies de ski vinden die bij je past, zodat je comfortabel en veilig de sneeuw in kan.

Dat was vroeger wel anders. De houten ski’s uit de jaren tachtig waren niet alleen een stuk dunner dan die van vandaag, maar ook veel langer. Als je een beetje pech had, denderde je de piste af met ski’s van bijna twee meter onder je voeten.

9. Oude en lompe skischoenen

Tegenwoordig heb je skischoenen die op 10 plekken aangepast kunnen worden aan je voet of skistijl. Vroeger had je lompe plastic bakbeesten met soms maar één clipje.

Comfortabel was iets anders…

Skischoenen jaren 80
Via: Etsy

10. Zwitserland vs. Oostenrijk

Is Zwitserland een beter wintersportland dan Oostenrijk of andersom? Het is een van de oudste discussies uit de moderne geschiedenis. Die discussie werd ook in de jaren 80 al volop gevoerd.

Als kind nam je sowieso de mening van je ouders over. Oostenrijk was gewoon beter. Punt. En die klasgenoot die naar Zwitserland ging? Die had echt geen idee wat die miste.

Skivakantie in de jaren 80 oostenrijk
Via: Daniel Frank

11. Concurreren met snowboarders

In de jaren 80 was snowboarden sterk in opkomst. En dat zorgde voor de nodige concurrentie met skiliefhebbers.

Snowboarders prezen zichzelf om hun snelheid en techniek, maar veel skiërs zagen deze nieuwe sport als een vorm van cultuurbarbarisme. En als je je ouders vroeg of ook een keer mocht snowboarden, was dat als vloeken in de kerk.

“Veel te gevaarlijk,” zei je moeder dan. “We willen niet dat je je benen breekt.”

12. Niemand droeg een helm

Helmen waren in de jaren 80 een ding van de toekomst. Niemand op de piste droeg een helm.

En moest je dan toch wat op je hoofd dragen? Dan koos je voor een felgekleurde puntmuts of een haarband om je lokken uit je gezicht te houden.

Skiën zonder helm in de jaren 80
Via: Skiiing Crupsies and J and J circa late 80s/early 90s (capture)

13. Stuntelen met je skipas

Tegenwoordig hebben we draadloze passen met chips, maar vroeger ging dat nog gewoon met een kaartje aan een touwtje. Ieder lift moest je je skipas weer tevoorschijn halen en in de automaat stoppen…

skipas automaat elastiekje
Via: BBC | On The Piste (capture)

14. Marshmallows eten rondom het vuur

Na een hele dag skiën was je doodmoe, maar de marshmallows rondom het vuur sloeg je nooit over. Met de ondergaande zon als uitzicht praatte je nog honderduit na over hoe snel je de piste af ging en welke kapriolen je morgen wilde uithalen.

Je protesteerde hevig als je ouders je naar bed stuurden, maar lag je eenmaal onder de klamme lappen, dan viel je in amper tien tellen in slaap. Volgende ochtend werd je weer vol verwachting wakker.

marshmallows skivakantie
Via: Quinn Dombrowski (CC)

Wat zijn jouw herinneringen aan wintersport in de 80’s?

Heb jij ook zulke mooie herinneringen aan wintersport in de jaren 80? Laat het ons weten in de comments onderin en ga met elkaar in gesprek!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...