A2 Racer: 10 nostalgische herinneringen aan dit spel

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

A2 racer davilex

Bijna elk kind uit de 90’s heeft het spel gespeeld: A2 Racer. Van deze oer-Hollandse succesformule kwamen maar liefst vier games op de markt en die groeiden elk uit tot een ongekend succes.

Bekijk hier een ludiek overzicht van de 10 mooiste herinneringen aan het legendarische A2 Racer.

A2 Racer: revolutie in de gamewereld

Met de A2 Racer-spellen veroverde softwarebedrijf Davilex in korte tijd de Nederlandse gamewereld.

Davilex was van originele geen spellenmaker, maar een ontwikkelaar van boekhoudsoftware en ontwerpprogramma’s. Het uitstapje naar de gamewereld werd een onverwachts succes.

A2 racer game
Via: A2 Racer II / Davilex (capture)

Het idee van A2 Racer kwam voort uit een gezamenlijke frustratie van de medewerkers van Davilex. Die stonden dagelijks in de file op de A2 en mijmerden over hoe heerlijk het zou zijn om de vluchtstrook te pakken en langs die files heen te racen.

Oer-Hollands file ontwijken

Et voila, het concept van A2 Racer was geboren. Na een korte ontwikkelperiode werd het spel uitgebracht voor pc en tegen alle verwachtingen in groeide deze oer-Hollandse racegame uit tot een mega-bestseller die zowel in Nederland als andere Europese landen commercieel succes boekte.

Na de eerste A2 Racer-game volgden al snel het tweede, derde en vierde deel.

Ook het nostalgische Vakantieracer was onderdeel van de franchise en zette Davilex op de kaart als de meest geliefde spellenmaker van de jaren 90 en de vroege jaren 2000.

Het ware verhaal achter A2 Racer & Davilex (Gamekings Vault)

A2 Racer: 10 nostalgische herinneringen

Voel je de nostalgie al opborrelen wanneer je terugdenkt aan A2 Racer? Bekijk dan de 10 nostalgische herinneringen hieronder en laat je meevoeren naar het favoriete racespel uit je jeugd.

A2 Racer: volledige race

1. De intro bezorgde je kippenvel

Telkens als je het spel opstartte, kreeg je deze briljante intro te zien. Het onschuldige vlindertje dat in beeld fladderde, gevolgd door de flitsende gouden BMW die voorbij sjeest over de snelweg.

En dan die indrukwekkende delegatie politieauto’s die daar vol gas achteraan ging. Jij was er klaar voor om de A2 te veroveren…

A2 Racer: introductievideo

2. Je topografische kennis was subliem

De ring van Utrecht, de snelweg naar Den Bosch, de afslag naar Vianen… Dankzij A2 Racer wist jij de weg in midden-Nederland op je duimpje te vinden. Zo wist je dat je van Vianen in één keer naar Eindhoven kon rijden.

Onwijs handig als je vader weer eens verdwaald raakte op weg naar de camping, omdat de tijd van de TomTom nog niet was aangebroken.

3. De politie smeet met boetes

Natuurlijk hoort bij iedere racer op reguliere snelwegen ook de politie. Het zou onrealistisch zijn, als deze zou wegblijven.

Frappant detail, is dat je niet echt werd aangehouden (en moest stoppen), maar de politie smeet letterlijk met boetes. Tijdens het rijden kreeg je er gewoon eentje…

Davilex A2 racer spel vroeger politie
Via: A2 Racer / Davilex (capture)

4. De gouden BMW uit de intro was je droomauto

De grootste teleurstelling van A2 Racer was dat je niet in de gouden BMW uit de intro kon rijden. Deze BMW sierde tevens de gamehoes die door Davilex werd uitgebracht.

Het bleek een geweldige marketingtool, want het frontje van de cd-rom groeide uit tot een iconisch stukje artwork.

Jij wist in elk geval één ding zeker: later als je groot was, zou je een gouden BMW sedan kopen en de politie aftroeven op de drukke snelwegen van de Lage Landen.

A2 Racer hoesje
A2 Racer cd-rom-cover

5. Je werd groot fan van de Mini Cooper

Dankzij A2 Racer 3 ontwikkelde je een diepe liefde voor de klassieke rode Mini Cooper. Deze wendbare, snelle auto was je beste vriend wanneer je door de straten van Londen en Parijs sjeesde om je opponenten te verslaan en de politie van je af te schudden.

Het was niet de snelste auto van de game, wel de leukste.

A2 Racer 3 – Tour 1 – Engeland – Mini Cooper

6. Doodgewone auto’s werden plotseling heel cool

Wie had gedacht dat de Opel Astra ooit een coole auto zou worden? Nou, voor elke A2 Racer-fan groeide de Astra uit tot een held op wielen.

Tussen de DeLoreans en de Mercedessen leek deze degelijke Duitse auto nogal schril af te steken, maar niets bleek minder waar.

De Opel Astra was voor veel A2 Racer-spelers een heuse favoriet. En dat gold natuurlijk vooral voor de kids wiens vader in deze blitse hatchback reed.

7. Je speelde elke middag na school A2 Racer

Je stond al om twee uur ’s middags te popelen tot het eindelijk half vier was en de schoolbel ging. Dan rende je met je beste vrienden naar huis om achter de computer van je pa te kruipen en een uurtje A2 Racer te spelen.

Een glas cola en een cornetto erbij, en dan om de beurt een race rijden. Man, man, wat een tijden waren dat.

LAN party computer spelen gamen
Via: SRF (capture)

8. ‘Mam, nog één race, alsjeblieft?’

A2 Racer had een verslavende werking en als je eenmaal aan het racen was, vloog de tijd veel te snel voorbij. Dat merkte je moeder helaas ook, want die riep altijd precies dat het eten klaar was als je nét in een spannende strijd met de politie verwikkeld was.

Je verwoede pogingen om de race af te maken, waren vruchteloos. Toch probeerde je het steeds weer: ‘Mam, nog één race, alsjeblieft?’ En dan maar hopen dat je vader voor je in de bres sprong, want die vond het spel stiekem net zo gaaf als jij.

9. Je kon de A2 Racer 2-intro moeiteloos opdreunen

Misschien wel de meest legendarische herinnering aan de A2 Racer-franchise is de ingesproken intro van het tweede spel. En die intro kon je moeiteloos opdreunen, wat je ook graag luid en hardop deed wanneer je dit spel in de woonkamer speelde.

Je moeder keek hoofdschuddend toe. Stak je maar net zoveel moeite in je huiswerk…

A2 Racer 2: Game Intro

10. ‘Extra benzine!’ echode nog uren na in je oren

Wanneer je ’s avonds in bed lag, hoorde je de vertrouwde stem van Davilex nog “Extra benzine!” en “Extra tijd!” echoën in je oren.

De aanstekelijke voice-overs in de game gonsden na als het het deinen van de bus na een schoolreisje wanneer je vermoeid en voldaan onder de klamme lappen kroop.

A2-Racer-extra-benzine
Via: A2 Racer (1997) – de complete race (capture)

11. Je wilde alle Davilex-games hebben

Na het succes van A2 Racer had je de smaak te pakken, en deed je je best om elke game te bemachtigen die Davilex uitbracht.

Zo was je groot fan van de educatieve spellenreeks Redcat en speelde je ook de beroemde spellen Vakantieracer, Grachtenracer, Amsterdam Taxi Madness en het iconische voetbalspel Competitie Manager 97/98.

Polderpioniers: Davilex

Wat zijn jouw herinneringen aan A2 Racer?

Was jij vroeger ook verslingerd aan de A2 Racer-spellen? En zie je nog voor je hoe je over de vluchtstrook langs de file zoefde om van Utrecht naar Eindhoven te rijden?

Deel dan je beste herinneringen aan dit spel in de comments hieronder en ga in gesprek met andere liefhebbers van de succesvolle Davilex-franchise.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...