Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

duur speelgoed

6. Spelletjes

Ook spelletjes kunnen veel geld waard zijn. Een oorspronkelijke vintage uitgave van Monopoly kan flink wat opbrengen, maar liefst $ 146.500.

Hetzelfde geldt voor de talloze speciale edities waarvan sommigen op het moment van verkoop gewilde collectors items zijn.

Via: Monopoly – The Godfather (cover)

De meest speciale editie van Monopoly ligt in New York. Hij is gemaakt van goud. De waarde is bijna twee miljoen euro.

7. Madame Alexander poppen

De oudste poppen van het Amerikaanse merk Madame Alexander komen uit de jaren ’20. Het zijn exclusieve stukken speelgoed waarvan de prijs behoorlijk kan oplopen.

Zou het komen door de speciale designerkleding van onder andere Christian Dior? Niet alleen daardoor, want de kleine oplage doet ook veel. Zo bestaat er een model Eloise waar slechts vijf exemplaren van zijn. Als je er daar één van wilt hebben moet je zo´n slordige vijf miljoen euro neerleggen.

duur speelgoed
Via: youtube.com (capture) | Theriault’s Dolls

8. Mechanische speelgoed

Met een lengte van 120 centimeter, een gewicht van 55 kilo en 2.340 onderdeeltjes is l’oiseleur misschien wel het meest vernuftige stuk speelgoed dat ooit is gemaakt. Christian Bailly maakte het mechaniek en de aankleding.

Het totaal is nu meer dan zeven miljoen euro waard. Het is niet het enige mechanische speelgoed, want het komt voor in allerlei vormen. Zo heb je onder andere racebaantjes, springkikkers en autootjes. Maar die mechanische poppen zijn wel het meest bijzonder.

9. Poppenhuizen

Ook poppenhuizen kunnen veel waarde hebben. Dat geldt voor zelf getimmerde vooroorlogse stukjes huisvlijt, voor kleine tijdsbeeldjes en voor spectaculaire museumstukken.

Via: flickr.com | diepuppenstubensammlerin, CC

Het meest waardevolle poppenhuis ter wereld is het Astolat Dollhouse Castle, met een waarde van meer dan zeven miljoen euro. Nog nooit zag je zo´n groot poppenhuis met zulke verbijsterende details.

10. Vintage Lego

Denk altijd na voor je je Lego wegdoet! Sommige sets zijn duizenden euro´s waard. Die hele zeldzame dozen heb jij waarschijnlijk niet thuis liggen, maar je oude lego kan desondanks financieel nog heel interessant zijn. Voor veel oude legosets geldt dat liefhebbers er enkele tientjes of zelfs meer dan honderd euro voor over hebben.

Via: flickr.com | dollyhaul, CC

11. Oude boeken

Boeken verdwijnen tegenwoordig in grote hoeveelheden in de papierbak. Wie wil immers nog zo’n grote kast in zijn kamer hebben staan? Maar pas op! Sommige boeken zijn zeldzaam. Je kan je wellicht voorstellen dat de eerste drukken van beroemde jeugdliteratuur als Dik Trom of Winnie de Poeh geliefd zijn bij verzamelaars.

In de Verenigde Staten is een boek voor een ongelooflijke som van $ 25.000 over de toonbank (nou ja, tussen handelaren dan) gegaan!

Via: youtube.com (capture) | Bell’s Books

En vergeet je stripboeken niet! Oude Kuifjes zijn echt geld waard en hetzelfde geldt voor veel andere boeken, mits ze er nog een beetje goed uitzien en niet compleet zijn stuk gelezen. Het duurste stripboek? Action Comics 1 voor niet minder dan $ 3,2 miljoen

Heb jij nog duur speelgoed?

Dit waren elf voorbeelden van kostbaar speelgoed. Weet jij er nog meer? Heb jij onlangs zelf voor veel geld een deel van je oude speelgoed verkocht? Of heb jij nog extra tips voor mensen die hun zolder gaan opruimen? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Speelgoed veilingen
Bekijk oud speelgoed of verkoop jouw eigen speelgoed

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd”

Plaats een reactie

Share to...