Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80’s en 90’s

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Fisher price skates rolschaatsen

Voor je een rijbewijs had, moest je als uk de buurt rond met behulp van andere vervoersmiddelen. Je kon niet zonder! In onze tijd moest je er wat voor doen. Er zat voor je 16e geen motor op of oplaadbare batterij in.

Vervoersmiddelen hielden ons fit

Toen wij nog ukjes waren en de buurt onveilig maakten, hadden wij de tofste vervoersmiddelen. Naast het coole aspect, was het een manier om fit te blijven. Hoewel veel van het speelgoed nog bestaat, zie ik het steeds minder terug in het straatbeeld.

Best jammer want wij hebben er ook veel lol aan beleefd, toch? En het is beter dan binnen zitten met allerlei apparatuur.

Jouw vervoersmiddelen: Waar reed jij vroeger op of welke van deze middelen herken jij nog van vroeger (of mis je hier juist)? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Racen op je skelter

Skelters waren soms handig en soms ook weer helemaal niet. Lekker achterop bij je maatje en snel vooruit was er niet bij. Het opstarten was het zwaarst, maar als je eenmaal op gang kwam dan had je de grootste lol samen.

Heuvel op was alleen een drama, vooral tijdens warme zomers. Bij de brug was het daarom gewoon afstappen en ik zie je aan de overkant, ga maar lopen. 😉

Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80's en 90's
Via: skitterphoto.com | Carmen Heeling, CC

2. Bolderkar: de taxi van vroeger

In je bolderkar kon je alles en iedereen kwijt. Er was zo veel plek. Ik had er geen, maar toen ik Matilda had gezien, wist ik wel wat ik erin zou doen, als ik er wel eentje had.

Bolderkar jaren 90 vervoersmiddelen jaren 80
Via: Wikimedia Commons | Rikva, PD

3. Rolschaatsen: van plastic naar blits!

Deze spuuglelijke, lawaaierige jaren 80 rolschaatsen groeiden met je mee. Aan de onderkant zaten 2 drukknoppen waarmee je ze kon uitschuiven. Ze waren perfect om te leren rolschaatsen, maar vanaf je 6e waren deze écht niet cool meer.

In de 80’s, maar ook in de 90’s ging je (als meisje) over op deze flitsende hotties. Heerlijke neon-kleurige jaren 90 rolschaatsen… wat een tijd!

Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80's en 90's
Via: flickr.com | @markheybo, CC

4. Inline skates / skeelers waren cool!

Softwielen waren het helemaal als je wat ouder werd en dus harder mocht. Toen ik skeelers met softwielen ontdekte, was ik verkocht. Je kon door allerlei kleine steegjes, overal kuiltjes in de weg, springen over stoepranden.

Deze jaren 90 rolschaatsen, al mocht je ze geen rolschaatsen meer noemen, waren geweldig en wat kwam je snel aan op de plaats van bestemming. Plastic wielen waren echt niet cool! En hoe cool waren wij?! Twinning is winning, komt van onze generatie! 😉

Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80's en 90's
Via: Wikimedia Commons | Santeri Viinamäki, CC

Zelfs Barbie had ze vroeger al:

5. Je eigen Fisher Price explorer

Ok, je was waarschijnlijk iets kleiner, maar hoe cool voelde je je met het stuur van je eigen ‘Explorer’ in de had. Deze Fisher Price heeft dan ook bij menig gezin in huis gestaan…

two
Via: flickr.com | Perpetualimage, CC

6. Skateboard

Pepsi wist eind jaren 70 het gevoel wat je als kind krijgt tijdens het skateboarden al goed in beeld te brengen. De wind in je gezicht, samen trucjes doen met je vrienden, vallen en opstaan en weer doorgaan. Wij dronken alleen geen Pepsi, maar Yogho! Yogho!

7. Fiets, of ja een coole dan!

Je moest wel versnellingen hebben, anders had je geen coole fiets. Toen McDonalds nog mocht hadden zij in samenwerking met BMX een reclame gemaakt. Die was voor veel stoere kids het moment om te gaan zeuren om die fiets. Maar het was ook wel een verleidelijke reclame.

8. De step

Steppen was vroeger een total work out. Niet alleen was dit vervoersmiddel zwaar, de wegligging was ook niet al te best. Ieder kiezeltje op de weg was voelbaar.

Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80's en 90's
Via: Wikimedia Commons | Michiel1972, CC

9. De skatebike: je knieën…

De skatebike was een korte rage maar op dit vervoersmiddel kwam je overal heel snel, je kon overal tussendoor, alleen was het een tikkie gevaarlijk. Maar dat bleek achteraf pas.

Deze 10 vervoersmiddelen had je als kind in de 80's en 90's

Lees ook: 7 herinneringen aan die gave omgekeerde driewieler!

10. Stunten met de slee

In de winter had je natuurlijk andere vervoersmiddelen. Eentje waarmee je over de weg mocht, was je slee. Als die eruit mocht, was het gegarandeerd geweldig leuk buiten! Dan bleef de rest van het spul netjes in de schuur.

Jouw vervoersmiddelen als kind?

Het was af en toe hard werken, maar wat moest je anders? Je skates, fiets, jaren 80 rolschaatsen en alle andere vervoersmiddelen waren onmisbaar. Herinner jij je nog als er een wiel ergens af lag? Of een ketting? Drama toch? Deel die ondraaglijke momenten met ons in een reactie hieronder.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...