Speelde jij vroeger ook met speelgoed auto’s? Dan ben je niet de enige! Talloze kinderen zijn nog steeds gek op alles wat wielen en een stuur heeft. Het formaat doet er niet toe. Ook niet of het al dan niet vanzelf kan rijden. Als het autootje de fantasie maar ontketent.
Dat dit kan langs minstens 22 verschillende wegen kun je hieronder lezen. Broem, broem, broem!
De geschiedenis van de speelgoed auto
Kinderen zijn al duizenden jaren gek op alles wat rijdt. Uit archeologische vondsten blijkt dat speelgoed op vier wieltjes van alle tijden is. De oudste komen in Turkije en het Midden-Oosten uit de grond. Die exemplaren kun je natuurlijk geen autootjes noemen; het zijn dieren op wieltjes of strijdwagentjes.
Kun je je voorstellen hoe een Mesopotamisch kind met dit stuk speelgoed heeft gereden?
Vanaf de rijdende dieren uit bijna voorhistorische tijden is het een lange weg naar de speelgoedauto. Sowieso duurt het tot het einde van de negentiende eeuw voor de automobiel wordt uitgevonden. Als die er eenmaal is, volgt de eerste speelgoed auto bijna als vanzelf.
De toekomst van de speelgoed auto
Spelen kinderen over duizend jaar nog steeds met autootjes? Waarschijnlijk wel. Vast staat dat die er dan heel anders uitzien dan nu.
Wie rondkijkt in de speelgoedwinkel kan zien dat de technische vooruitgang veel invloed heeft op de ontwikkeling van speelgoed auto’s; ze maken geluid, rijden vanzelf of kunnen gekoppeld worden aan de spelcomputer.
En soms zijn ze zelfs gebaseerd op auto’s die een virtuele oorsprong hebben, zoals deze Hot Wheels van Mariokart…
22 autootjes waar je vroeger mee speelde
Ook jij had vroeger één of meerdere speelgoed auto’s. Waarschijnlijk niet zo oud of futuristisch als de hier bovengenoemde voorbeelden, maar desalniettemin vast heel bijzonder; ook al is het alleen maar omdat ze een hele speciale plek in jouw jeugdherinneringen innemen.
Jouw speelgoedauto van vroeger? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar je eigen ervaringen. Welke van onderstaande auto’s had jij vroeger of welke mist er juist in dit lijstje.
Laat het weten in een reactie onderin!
1. Fisher Price autootjes
Grote kans dat dit de start van je speelgoedauto carièrre was. Klein plastic autootjes, war poppetjes met ronde ‘lichamen’ inpaste. Fisher-Price, een bedrijf dat al in 1930 opgericht was, had meer speelgoed voor tijdens je jongere jaren.
De auto’s mochten niet ontbreken en vraag is dan ook, wie deze Fisher-Price parkeergarage niet herkent…
2. Hot Wheels
Speelgoedfabrikant Mattel produceert sinds 1968 deze kleine schaalmodellen. Hun doelstelling is om ze zo soepel en hard mogelijk te laten rijden. Dat lukt niet alleen door de autootjes zelf slim in elkaar te zetten, maar ook door allerlei baanelementen te produceren.
Beroemd zijn de oranje kunststof wegen die je van de eettafel (of een boom) naar beneden kan leggen. De zwaartekracht doet de rest.
3. Dinky Toys
Dinky Toys bestaan sinds 1934. Verzamelaars zijn er gek op. Hier geldt echt: Hoe ouder, hoe beter. De komst van de lekker rijdende en fel gekleurde Hot Wheels uit de Verenigde Staten luidt namelijk de langzame ondergang van de natuurgetrouwe Dinky Toys uit Liverpool in.
De Britten slagen er niet in om in de concurrentiestrijd hun oude kwaliteitsniveau te handhaven. Tegenwoordig is Mattel ook eigenaar van Dinky Toys.
4. Tonka
Ook Tonka komt uit Amerika. Het is stoer stevig speelgoed dat tegen een stootje kan. Vooral vrachtwagens, kiepwagens, takelwagens en bulldozers maken het merk na de tweede wereldoorlog groot.
Groot pluspunt is dat deze auto’s meekunnen naar buiten om in zand en sneeuw te voorzien in extra kinderplezier.
5. Carrera racebaan
Racebanen zijn geweldig! Middagen lang kun je tegen elkaar racen en als het gaat vervelen bouw je gewoon een andere baan. Vooral het Duitse merk Carrera geniet sinds de jaren zestig grote populariteit.
De autootjes op deze degelijk gemaakte banen kunnen enorm hard. Geen wonder dat sommige liefhebbers van geen ophouden weten en enorme trajecten bij elkaar sparen.
6. Playmobil
Niets is leuker dan poppetjes in en uit je auto te laten stappen en ze door het hele huis – en daarbuiten – te laten rijden. Playmobil verovert sinds de jaren zeventig een substantieel aandeel in de markt van speelgoedauto’s en mag zich tot op de dag van vandaag in grote belangstelling verheugen.
7. Barbie
En wat Playmobil kan, kan Barbie ook: Instappen en wegrijden! Alleen, met Ken of met een vriendin. Een beetje verwende Barbie heeft immers haar eigen auto.
8. Homemade
Er bestaan speelgoedauto’s die buiten het zakgeld, Sinterklaas of verjaardagen om in je bezit kunnen komen. Misschien zijn die niet zo stevig als een Tonka of zo snel als een Hot Wheels, maar het zijn wel de auto’s die tijdens het rijden het meeste voldoening geven. Trots kun je roepen: “Kijk eens wat ik heb gemaakt.”
9. Matchbox
Net als Dinky Toys is ook Matchbox een Brits merk dat ten onder gaat aan de concurrentie met Hot Wheels en in handen komt van Mattel. De prachtige luciferdoosjes die de verpakking vormen liggen tegenwoordig helaas niet meer in de winkel.
10. Majorette
In de moordende strijd om de aandacht van de jongste autoliefhebbers speelt ook Majorette al sinds de jaren zestig een grote rol. Het merk bestaat nog steeds, maar om te overleven is de productie inmiddels verplaatst van Frankrijk naar Azië.
11. Burago
De mooiste auto’s komen uit Italie. Tenminste… als het om speelgoed gaat. Sinds de jaren zeventig maakt Burago grote gedetailleerde auto’s die er zo goed uitzien dat het zonde is om ermee te spelen. Veel liefhebbers zetten ze liever neer om naar te kijken. Sterker nog; er zijn mensen die ze niet eens uit de doos durven te halen.
12. Corgi
Nog een Brits merk dat in handen Mattel komt is Corgi. Sinds de jaren vijftig produceert het talloze modelautootjes van uitstekende kwaliteit. Het bijzondere aan Corgi is dat Mattel het in 1995 laat gaan, zodat het zijn wederopstanding kan beleven onder de naam Corgi Classics Limited.
Sinds 2008 maakt dat deel uit van Hornby, een Britse fabrikant die de naam Corgi nog steeds gebruikt om prachtige collectables op de markt te brengen.
13. Radiografisch bestuurbaar
Waarom ga je op knieën en ellebogen op de grond, als je ook lui achterover kunt leunen met een afstandsbediening in de hand? Talloze liefhebbers genieten van hun radiografische bestuurbare auto’s. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende aandrijvingen.
Het leuke aan dit speelgoed is dat het uitnodigt tot bijzonder serieus spelen; je kunt zelfs je eigen circuit bouwen en wereldkampioenschappen organiseren.
14. Houten autootjes
Een ander uiterste is de eenvoudige houten speelgoedauto. Hij is simpel en goedkoop. Elegant is de vintage uitstraling. Daarnaast combineren ze dikwijls goed met ander houten speelgoed, bijvoorbeeld een houten treinbaan.
Een groot voordeel is dat kleine kinderen er volkomen risicoloos mee kunnen spelen.
15. Houten speelgoedauto met blokken
Er was natuurlijk ook de speelgoedauto met houten blokken van Heros. Vaak zat er een touw aan en kon je je gevaarte meeslepen door de woonkamer.
De auto bestond uit grote blokken, maar ook de laadkap zat vol met kleine houten blokjes.
16. Vtech Toet Toet
Ook zeer geschikt voor kleine kinderen zijn de robuuste pratende autootjes van Vtech. Ze zingen liedjes, hebben elk een eigen karakter en kunnen heerlijk rondrijden op een kleurige zelfgebouwde baan.
Dankzij vernuftige elektronica laten zij op speciale baandelen specifieke geluidjes horen. Uren speelplezier gegarandeerd!
17. Lego
Wie heeft er geen auto’s van Lego gebouwd? Je kunt ze zo ingewikkeld maken als je wilt, als je ze beu bent bouw je iets nieuws en ze zien er altijd goed uit.
18. Zeepkist
Dan bestaan er ook nog speelgoed autootjes waar je zelf in kan zitten. Als je zelf een zeepkist bouwt werk het net als bij de Hot Wheels; je begint ergens boven en stort met een rotgang naar beneden. En als je er zelf inzit is het nog spannender!
Let alleen wel op dat je geen letsel oploopt. Een helm kan zeker geen kwaad.
19. Trapauto
Minder gevaarlijk is de trapauto. Ook daarin kun je best hard rijden en zelf het stuur vasthouden. En net als bij de kleine speelgoed autootjes kun je er prachtige vintage modellen van vinden.
20. Life size electric cars
Zelf trappen is natuurlijk niet noodzakelijk. De toekomst is elektrisch! Vintage modellen kom je amper tegen, maar desondanks zien deze speelgoed modellen er prachtig uit. Hoe leuk is het om in dezelfde auto als je ouders te rijden?
21. Virtueel
Is dit nog een speelgoed auto? Je kan hem niet vastpakken, maar voor de rest kun je er een soort avonturen mee beleven dat bijna ondenkbaar is met veel ander speelgoed. Racespelletjes op de computer bestaan al weer meerdere decennia en hele generaties snelheidsduivels groeien ermee op.
22. Crazy racers
Tot slot een uniek concept uit de jaren zeventig; je trekt aan het riempje, zet de auto neer en kijkt vervolgens hoe hij ergens hard tegen aan knalt en uit elkaar vliegt. Daarna klik je de onderdelen weer in elkaar en begint het hele feest van voren af aan. Dit is de enige speelgoed auto waarbij botsen verplichte kost is!
Jouw speelgoed auto van vroeger?
Zie je je eigen speelgoedauto niet terug in dit artikel? Of probeer je nu alle auto’s te verzamelen die je als kind al wilde hebben? Heb jij een favoriete speelgoed auto? Koop je nu voor je eigen kinderen de auto’s die je vroeger zelf had? Of speel jij ’s avonds stiekem met hun speelgoed?
Aarzel niet en laat het weten met een reactie onderin.
Lees ook:
- Brum: 11 herinneringen aan deze iconische gele auto
- Autoloze zondag: deze prachtige beelden tonen hoe het was
- Rijd je mee? De 15 meest bekende auto’s van televisie
- James Bond auto’s: in deze 12 wagens reed 007 rond
- Verdwenen automerken: deze 10 auto’s verdwijnen uit het straatbeeld
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu