16 beste herinneringen aan ‘Queen of Rock’ Tina Turner

Door

Charlotte Klein

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Tina Turner Proud Mary

You’re simply the best! Ja, dat was ze zeker. We hebben het natuurlijk over rock-‘n-roll legende Tina Turner. Na een carrière van meer dan 60 jaar (!) overleed ze op 24 mei 2023 in haar huis in Zwitserland. Ze werd 83 jaar.

De wereld is een grote ster minder. Maar vergeten zullen we haar nooit. Daarom hier 16 onvergetelijke herinneringen aan de enige echte Queen of Rock. Ken je Proud Mary en River Deep – Mountain High nog…?

Wie was Tina Turner?

Tina Turner’s echte naam was Anna Mae Brown. Ze werd op 23 november 1939 geboren in de Amerikaanse staat Tennessee. Haar hele leven stond in het teken van zang, dans en rock-‘n-roll.

Tina heeft geweldige hits op haar naam staan. Zoals Proud Mary, What’s love got to do with it en Private Dancer. Niemand zal ooit haar geweldige danspasjes, killer legs, wilde pruiken en fantastische stemgeluid vergeten. Queen.

Indrukwekkende carrière

Met 200 miljoen verkochte platen kun je Tina Turner’s carrière gerust succesvol noemen. Een understatement.

Talentvol was ze altijd al geweest. Maar pas toen ze 18 was kwam haar zangcarrière van de grond. Ze werd ontdekt door Ike Turner, met wie ze een relatie kreeg en een zangduo vormde. Samen hadden ze grote hits als River Deep – Mountain High en Proud Mary.

Hieronder zie je Tina Turner tijdens een optreden (met Ike Turner) in 1966 in LA. Jong is ze daar nog hè?

Tina-Turner-jaren-60-jong
Via: youtube.com (capture) | American International Pictures

Solo

Toen ze haar turbulente relatie met Ike beëindigde, besloot ze in de jaren 80 om voortaan solo de wereld te veroveren.

Met haar fantastische stem, looks en bruisende energie wist ze iedereen voor zich te winnen. In 1988 verkocht ze zelfs het grootste aantal kaartjes voor een concert óóit, waarover later meer…

Haar hits zullen ons altijd bijblijven. Kun jij nog meezingen met Simply the Best?

Haar impact op de (muziek)wereld

Tina Turner’s impact op de muziekwereld is gigantisch te noemen. Eigenlijk reikt die veel verder dan muziek alleen.

Zo heeft Tina publiekelijk gedeeld over haar mishandeling door ex-man Ike Turner. Dit zette de toon voor vrouwen om zich te uiten over geweld en ander grensoverschrijdend gedrag. Vandaag de dag zie je dat bijvoorbeeld terug in de #metoo beweging.

Tina Turner was bovendien de eerste zwarte én vrouwelijke artieste met een cover op de Rolling Stone in 1967. Over impact gesproken!

Tina-Turner-Rolling-Stone
Via: Rolling Stone (1967)

Inspiratie voor grote sterren

Van Rolling Stone naar de Rolling Stones. Tina Turner had een bijzondere band met Mick Jagger, die naar eigen zeggen ‘enorm veel geleerd had’ van de rockartiest. Hoe denk je dat hij aan z’n danspasjes en presence on stage kwam?

De invloed van Ike Turner op Tina

Tina en Ike Turner hadden een complexe relatie. Aan de ene kant was het Ike die Tina tot een ster maakte en haar artiestennaam bedacht. Samen vormden ze een dynamisch artiestenduo in de jaren 60 en 70. Ook op romantisch vlak was het raak.

Toch heeft ze vooral hele nare dingen overgehouden aan haar relatie met Ike Turner. Hij heeft haar fysiek, emotioneel en psychologisch mishandeld. Dit had een negatieve impact op haar persoonlijke leven en welzijn.

In 1976 vond ze het officieel genoeg geweest, en vroeg ze een scheiding aan. Uiteindelijk is ze van 1960 tot 1976 met hem samen geweest.

Ike-Tina-Turner
Via: Wikimedia Commons | Rob Mieremet, CC

De kinderen van Tina Turner

Na een kortstondige verhouding met één van de bandleden van Ike, raakte Tina Turner in 1958 zwanger van eerste zoon Raymond Craig Turner. Tina kreeg al snel een relatie met Ike, met wie ze in 1962 trouwde en haar kind opvoedde.

Samen kregen ze nog een zoon, Ronnie Turner, en adopteerde ze de twee zonen van Ike Turner uit een vorig huwelijk: Ike Turner Jr. en Michael Turner. In totaal had Tina dus 4 kinderen.

Het moeder zijn was niet altijd makkelijk voor Tina. Ze verloor in 2018 haar zoon Craig aan zelfmoord. Hij werd 59 jaar. Vier jaar later overleed haar zoon Ronnie op 62-jarige leeftijd aan darmkanker.

In een interview met Entertainment Tonight vertelt Tina openhartig over het verlies van haar zoon Craig.

Tina’s twee geadopteerde zonen, Ike Turner Jr. en Michael Turner leven allebei nog.

Wanneer is Tina Turner gestorven?

Tina Turner is overleden op 24 mei 2023. Ze werd 83 jaar. Haar dood kwam na een lang ziektebed. Ze kampte al jaren met darmkanker, nierfalen en de gevolgen van een beroerte.

2 maanden voor haar dood liet ze nog op Instagram weten: ‘als ik beter voor mijn nieren had gezorgd, had me dat veel ellende bespaard’.

Het nieuws van Tina Turner’s overlijden haalde de voorpagina van alle grote kranten.

Tina-Turner-Wall-Street-Journal-dood
Via: depositphotos.com | thenews2.com

Tina Turner: 16 onvergetelijke herinneringen

Het moment is daar. 16 memorabele, onvergetelijke herinneringen aan de enige echte Queen of Rock. Klaar voor?

Jouw Tina Turner herinneringen. Wat vond jij zo indrukwekkend aan Tina Turner? Welk nummer heb je grijs gedraaid? Welk optreden vond jij he-le-maal fantastisch?

Laat het ons weten in de comments onderin!

1. Proud Mary

Big wheels keep on turning, Proud Mary keep on burning… Deze gigantische hit van Ike & Tina Turner uit 1970 kennen we natuurlijk allemaal.

2. Duet met David Bowie (1988)

Twee legendes, één podium.

3. Eerste grote artiest in Amsterdam Arena

In 1996 had Tina Turner de eer had om als allereerste grote artiest de Amsterdam Arena te verpletteren met haar grandioze stem. Was jij erbij?

4. Wilde pruiken

Tina Turner ging nooit de deur uit zonder pruik. Ze waren een belangrijk onderdeel van haar identiteit. Hoe wilder hoe beter! Wist je dat ze haar pruiken zelf ontwierp?

5. Bye bye Ike Turner!

Na jaren van mishandeling en onderdrukking was Tina er klaar mee. In 1976 was ze officieel van Ike Turner gescheiden. Wat waren we blij voor haar.

Tina-Ike-Turner
Via: Wikimedia Commons | Heinrich Klaffs, CC

6. Een comeback zoals je die nooit eerder zag

Nadat Tina en Ike uit elkaar gingen was het even stil rondom de ster. Maar niet voor lang. In de jaren 80 was de toen 44-jarige Tina Turner terug. Solo.

Na een succesvolle cover van Let’s Stay Together gaf Amerikaanse platenmaatschappij Capitol in 1984 groen licht voor het opnemen van Tina’s meest succesvolle album ooit: Private Dancer.

Het album werd 5x platinum in de VS en werd meer dan 10 miljoen keer verkocht! Petje af hoor.

Tina-Turner-Private-Dancer-2
Tina Turner – Private Dancer (cover)

7. ’50 is het nieuwe 30′

Tina was niet alleen geliefd om haar muziek. Ook haar kledingstijl won veel respect.

Ze had lak aan de ‘kleed je naar je leeftijd’-regel. “Vijftig is het nieuwe dertig. Zeventig is het nieuwe vijftig. Er zijn geen regels die zeggen dat je je een bepaalde manier moet kleden, of een bepaalde manier moet zijn. We leven in een spannende tijd voor vrouwen.”

De korte jurkjes van Tina Turner zullen ons altijd bijblijven. You go Tina!

Hier nog een overzicht van Tina Turner’s meest iconische looks door Vogue.

8. Guinness World Record (1988)

In 1988 brak Tina Turner het record van ‘grootste betaalde concert van een solo artiest’ met haar optreden voor 188.000 mensen in het Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazilië.

9. Het regent Grammy Awards

Samen met Ike Turner won Tina Turner een Grammy voor Proud Mary. Haar eerste solo grammy nominatie kreeg ze vervolgens in 1974 voor ‘Best Female R&B Vocal Performance’.

De Grammy’s begonnen pas écht te komen na haar album Private Dancer. Voor dit album won ze 3 Grammy Awards, waaronder voor Record of the Year voor ‘Whats love got to do with it’.

In 2018 won ze bij de Grammy’s de ‘Lifetime Achievement Award‘. Zo kwam ze in het rijtje met Frank Sinatra, Elvis Presley, Nat King Cole en Etta James te staan. Wat een eer.

Tina-Turner-Grammy
Via: youtube.com (capture) | Recording Academy / GRAMMY’s

10. What’s Love Got To Do With It (1984)

… misschien wel haar grootste hit aller tijden. Kun jij ‘m meezingen?

11. Hollywood Walk of Fame

In 1986 kreeg Tina Turner een plekje op de wereldberoemde Walk of Fame. Haar ster werd na haar overlijden bedolven met bloemen, kaartjes en aandenken.

Tina-Turner-Walk-of-Fame
Via: Wikimedia Commons | Steve Shelokhonov

12. Tina Turner op het witte doek

Laten we meteen maar even in Hollywood sferen blijven. In 1985 speelde Tina Turner in de Hollywood film Mad Max: Beyond Thunderdome. Ze vertolkte de rol van vrouwelijke krijger en koningin. Op het lijf geschreven, dus.

Speciaal voor de film bracht ze het nummer Thunderdome uit. Ken jij ‘m nog?

13. Titelsong James Bond-film: Golden Eye

Wanneer je als artiest een nummer mag zingen voor een James Bond film, weet je dat je het ver geschopt hebt. GoldenEye was de 17e James Bond-film en werd uitgebracht in 1995.

14. Spetterend optreden met Beyoncé

Twee generaties queens bij elkaar. Het optreden van Tina Turner en Beyoncé vond plaats tijdens de Grammy Awards in 2008. Tina was Beyoncé’s grootste idool, en het was de eerste keer dat ze haar ontmoette. Een droom die uitkwam!

Samen zongen ze Proud Mary. En hóe.

16. Echte liefde met Erwin Bach

Tina Turner en Erwin Bach ontmoetten elkaar 10 jaar na de scheiding met Ike Turner. Ze zagen elkaar voor het eerst op een vliegveld in Duitsland. Het was liefde op het eerste gezicht.

Toch duurde het nog 27 jaar voordat ze in 2013 besloten om het huwelijksbootje in te stappen. “My one true marriage“, noemde Tina het. Fun fact: Na het huwelijk verruilde Tina Turner haar Amerikaanse nationaliteit voor de Zwitserse.

De twee waren nog steeds gelukkig getrouwd toen Tina in 2023 haar laatste adem uitblies.

Tina Turner: jouw herinneringen

Tina Turner was – en is – een grote ster die we nooit zullen vergeten. Wat zijn jouw mooiste herinneringen aan de Queen of Rock? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...