Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

knuffelbeer teddybeer knuffel beer

Een teddybeer kan een gekoesterd knuffeldier zijn, maar ook een felbegeerd verzamelobject. Weet jij wat zo’n knuffelbeer mag kosten? We hebben wat mooie beren opgezocht.

Zou jij graag de duurste teddybeer in je bezit willen hebben? En zo ja, zou je hem knuffelen, exposeren of verkopen?

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: unsplash.com | kids&me, CC

Ambachtelijk geproduceerde knuffelbeer

Het merendeel van de huidige knuffelberen is niet duur. Deze in massa geproduceerde knuffels bestaan vaak voor een flink deel uit kunststof.

Dure knuffelberen worden daarentegen gemaakt van prachtig materiaal als mohair of een ander soort wol. Ambachtslieden zetten hen grotendeels met de hand in elkaar. Zij zetten stevige stiksels, die iedere beer bestand maken tegen talloze avonturen.

Zo kunnen ze een leven lang mee.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: unsplash.com | Alex Blăjan, CC

Waarom heet een knuffelbeer een teddybeer?

Theodore (Teddy) Roosevelt was van 1901 tot 1909 president van de Verenigde Staten. Tijdens een jachtpartij bonden zijn helpers ongevraagd een zwarte beer op een boom zodat Roosevelt hem kon schieten.

Dat ging de president veel te ver; hij weigerde te schieten. Cartoonist Clifford Berryman verwerkte deze gebeurtenis tot een cartoon voor de Washington Post.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: Wikimedia Commons | Clifford Berryman / Washington Post, CC

De speelgoedhandelaar Morris Michtom raakte geïnspireerd. Naar aanleiding van de cartoon maakt hij met presidentiële instemming de eerste ‘Teddy’s Bear’. Het resultaat was een enorm commercieel succes. Roosevelt zette de beren vervolgens zelfs in voor zijn verkiezingscampagne.

Hieronder zie je zo’n historische beer van Michtom. Dit exemplaar staat tentoongesteld in het Smithsonian Museum of Natural History in Washington.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Tim Evanson, CC

De 12 mooiste (en duurste) teddyberen ter wereld

Zo’n originele beer van Michtom uit het begin van de vorige eeuw is inmiddels onbetaalbaar. Kleine kinderen worden immers groot en gaan geld verdienen. En sommigen gebruiken dat geld dan om fantastische verzamelingen met bijzondere beren aan te leggen.

Jackie Miley uit Hill City in de Verenigde Staten heeft meer dan 8.000 beren. Maar goed, zij heeft dan ook officieel de allergrootste collectie.

Kwantiteit is leuk, maar kwaliteit betovert. Daarom hieronder een overzicht van de 12 mooiste teddyberen ter wereld.

1. Beren van Steiff: Back to the Future

Toen de eerste knuffelberen in 1902 als warme broodjes over de toonbank gingen, plaatsten Amerikaanse ondernemers ook orders in het buitenland. Dat deden ze onder andere bij de Duitse firma Steiff. Na al die jaren bestaat Steiff nog steeds.

Sterker nog; ze maken tegenwoordig de beroemdste en duurste beren ter wereld. Daaronder vind je de meest waanzinnige collectables. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Marty McFly en Emmet “Doc” Brown uit Back to the Future voor € 229,00

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Miki Yoshihito, CC

2. Steiff beer met vijf gewrichten

Als je het aan Steiff vraagt, zeggen ze dat zij de teddybeer hebben uitgevonden en niet Michtom. Hoe dan ook, hun oudste beren komen ongeveer uit dezelfde periode als die Amerikaanse knuffels. Bijzonder is dat de oudste antieke beren van Steiff hun poten en hun hoofd konden bewegen.

Die gewrichten bleken helaas niet stevig, met als gevolg dat de oude Steiff beren na verloop van tijd uit elkaar vielen. Al wat ons rest zijn de verbeterde nieuwere types. Zelfs die zijn nog veel waard…

3. De oudste: Eric de Knuffelbeer

De oudste nog intacte knuffelbeer ter wereld bevindt zich in het Pollock’s Toy Museum in London. Tenminste, dat beweert de beheerder van dit unieke museum.

De beer heet Eric en hij dateert uit 1905. Daarmee is hij slechts drie jaar jonger dan de eerste beer die Michtom maakte.

4. Louis Vuitton knuffelbeer

De duurste beer van Steiff heeft Louis Vuitton kleertjes. Tijdens een veiling in Monaco bracht hij meer dan twee miljoen Dollar op. Wil je hem zien? Dan moet je naar het teddy beermuseum in Jeju in Zuid-Korea, want daar staat hij tentoongesteld.

Het gekke is dat er geen diamanten of goud in deze beer zijn verwerkt. De prijs is puur betaald voor de stof en de labels.

Waarde van de Louis Vuitton beer: $ 2,1 miljoen

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: World’s Most Expensive Teddy Bear – $2.1 Million Louis Vuitton Bear (capture)

5. Louis Vuitton beer met monogrammen

Voor de liefhebbers die niet over twee miljoen Dollar beschikken biedt Louis Vuitton ook een goedkopere beer aan waar Steiff niet aan mee heeft gewerkt. Deze knuffel meet 45 centimeter en je kan hem aanschaffen voor iets meer dan € 1.500.

6. Koningin Elizabeth II knuffelbeer

Voor iets meer dan € 2.500 kun je een onvergetelijke herinnering aan Queen Elizabeth II aanschaffen; een heuse knuffelbeer van Steiff met allerlei herkenbare elementen, waaronder een tiara en plaatjes van haar voorvaderen.

Ben je geïnteresseerd? Bestel dan snel, want de oplage is beperkt.

Dat Steiff prachtige beren maakt, mag blijken uit bovenstaande voorbeelden. Maar de Duitse fabriek heeft niet het alleenrecht op mooie of dure beren.

Lees snel verder om bijzondere beren te bekijken die niet uit Duitsland komen. De allereerste Winnie de Poeh bijvoorbeeld …

7. Merrythought knuffelberen

Sinds 1930 bestaat er ook in het Verenigd Koninkrijk een fabriek die op ambachtelijke wijze knuffelberen vervaardigt. Hij staat in Ironbridge in Shropshire. Bij de fabriek vind je een winkel en een museum waar je je ogen uit kunt kijken.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Mark Norman Francis, CC

Deze beren zijn niet zo duur als hun Duitse collegae. Desondanks kun je desgewenst altijd nog € 650,00 aan een echte Merrythought beer uitgeven. Als je je bedenkt hoeveel handwerk komt kijken bij het productieproces, is dat eigenlijk helemaal niet zo duur.

8. Paddington knuffelbeer

Minder duur, maar wel Brits en zeker niet goedkoop zijn de speciale Paddington knuffelberen. Deze bekende beren zien er geweldig uit met rode laarsjes, regenhoed en blauwe montycoat.

Hun vacht is soms bijna net zo zacht als die van een Steiff beer.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: unsplash.com | Rod Long, CC

En ook de Paddington beren bestaan in talloze variaties. Op Paddington Station vind je zelfs een winkel die dit type knuffelbeer in alle soorten en maten verkoopt.

9. Gigaberen uit Den Bosch

Ook in Nederland worden knuffelberen met de hand gemaakt. Luc Holterman uit Den Bosch maakte er bijvoorbeeld eentje van een levensgroot formaat voor zijn vriendin. En het bleef niet bij die ene, want de reacties waren zo positief, dat hij binnen de kortste keren in serie kon gaan produceren.

Sindsdien heeft hij onder de naam Mr. Johnny James een eigen berenfabriek. Voor € 350,00 kun jij ook zo’n enorme beer aanschaffen.

10. Hint Teddy

Wees gerust! Een knuffelbeer uit Nederland kan ook een gewone omvang hebben. Teunie Albers uit Friesland maakt ze onder de naam Hint Teddy. Ieder exemplaar is uniek en voor minder dan € 100,00 kun jij er al één in je bezit krijgen.

Net als Steiff gebruikt ook Teunie Albers hoogwaardige materialen als mohair, waardoor haar beren heerlijk zacht aanvoelen.

11. Vintage knuffelberen

Ken jij de troetelberen nog? Als je die leuk vond, kon je een troetel knuffelbeer voor je verjaardag of voor Sinterklaas vragen. De exemplaren uit de jaren tachtig behoren inmiddels officieel tot vintage speelgoed. En als iets vintage is, kan het meer waarde hebben dan je denkt.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Aimee Ray, CC

Sommige verzamelaars schuimen kringloopwinkels en veilingsites af op zoek naar die ene perfecte vintage knuffelbeer. Een oude Steiff of Merrythought heeft natuurlijk de meeste waarde, maar ook andere teddy beren kunnen er prachtig uitzien en charme hebben. Vooral als ze erg oud en knap gemaakt zijn.

De grote vraag bij een vintage vondst is hoever je mag gaan bij de restauratie. Want hoeveel charme en waarde heeft zo’n beer nog als de meeste onderdelen vervangen zijn en hij eruit ziet als nieuw?

De waarde van een oude beer hoeft trouwens niet altijd financieel van aard te zijn; het knuffelobject heeft dikwijls vooral sentimentele waarde.

12. Winnie de Poeh

Winnie de Poeh is een creatie van A.A. Milne. Zijn zoontje heette Christopher Robin en die kreeg een knuffelbeer voor zijn eerste verjaardag. Oorspronkelijk droeg die de naam Edward de Beer. Later werd dat Winnie de Poeh. Deze unieke beer uit het begin van de jaren twintig bestaat nog steeds. Dit is hem.

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Victoria Pickering, CC

In de jaren die volgden kreeg Winnie de Poeh een aantal vriendjes. Samen beleefden ze allemaal avonturen die eenmaal opgeschreven enorm populair werden. Winnie zal nooit verkocht worden. Een prijskaartje zal er dus nooit aanhangen. Wat denk jij dat een rijke verzamelaar zou kunnen bieden voor deze allereerste Poeh-beer?

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Shannon McGee, CC

Heb jij nog een oude knuffelbeer thuis? Wat is zijn naam? En kijk je er nog af en toe naar? Moet ie gerestaureerd worden? Of is dat al gebeurd? Ging jij vroeger met je knuffels picknicken?

Luxe knuffelbeer: de 12 mooiste (en duurste) teddyberen
Via: flickr.com | Virginia State Parks, CC

Jouw favoriete knuffelbeer?

Hoe oud is jouw favoriete teddybeer? Aarzel niet en deel je ervaringen in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...